Поділитись:

Третина Волині не бачить українського телебачення

Середа, 23 березня 2016, 13:46
Третина Волині не бачить  українського телебачення

Понад півсотні населених пунктів Волині знаходяться під впливом російського та білоруського телебачення, адже відчизняного у них немає..

Про цей факт йшлося під час конференції щодо шляхів забезпечення абсолютного покриття Волині українським та регіональним телевізійним мовленням у стінах Волинської ОДА, – повідомляє Волинська правда.

На захід прибули як представники місцевих органів державної влади, установ та організацій області, так і делегати із Києва. Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик привітав учасників конференції, а згодом наголосив, що проблема недоступності українців до перегляду національних каналів сприяє розвитку пропаганди країни-агресора та посилює інформаційну війну.

"Інформаційна безпека не менш важлива, ніж реформування Збройних Сил, вишкіл військовослужбовців чи збільшення військової техніки… Волинь має відповідне географічне розташування, що впливає на формування мовлення. На сьогодні, 30 % території області не покрита українським мовником і це сприяє "промиванню мізків" нашим громадянам із боку сусідніх держав", – підкреслив голова ОДА.

Водночас, він додав, що раніше звертався до Олександра Турчинова щодо винесення питання абсолютного покриття території Волинської області українським та регіональним телевізійним мовленням на розгляд РНБО. Таке звернення, на думку Володимира Гунчика, є надзвичайно важливими, адже з проблемою пропаганди через чужі ЗМІ стикаються чимало областей України.

"Ми вважаємо, що така проблема є не лише на Волині, а й в Північних і Південних регіонах, тобто там, де є сьогодні хоч маленький шанс впливу на свідомість українців", – зазначив Гунчик.

Окрім того, він заявив, що ОДА готова до співфінансування заходів, які виконуватимуться в межах вирішення проблеми. А заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик додав, що на Волині уже намагалися долучитися до вирішення проблеми покриття регіону українським мовником, втім поки такі заходи не увінчалися успіхом. Хоча, на думку Пирожика, такі дії щодо інформаційної безпеки потрібно було втілювати у життя ще багато років тому.

"Для мене особисто ці питання є дуже болючими, бо я є журналістом. Після Революції Гідності при обласній раді була створена консультативна група з інформаційної безпеки. Але, на превеликий жаль, робота групи постійно буксувала, бо до нас ставилися як до гуманітаріїв, які нікому не потрібні. Проте питання інформаційної безпеки потрібно було вирішувати ще багато років тому. Тоді як Росія займалася цією сферою уже два десятки років, в Україні нічого такого не було. Абсолютне покриття Волинської області українським мовником – це наше прагнення. Навряд чи це одразу вийде здійснити, в силу технічних проблем, але саме до цього нам потрібно спільно прагнути", – зазначив Пирожик.

Варто зауважити, що програмою УТ-1 покривається вся територія Волині, мережею ТРК "Студія 1+1" – 80 %, ТРК "Інтер" – 65 %, програми "Аверс" та "Нова Волинь" – 60 %. Інші мережі забезпечують мовлення від 10 % до 40 % території області.

Перш за все, це зумовлено тим, що область має прикордонне місце розташування і це створює проблеми міжнародної координації при територіально-частотному плануванні мереж.

Саме тому, в прикордонних частинах Любешівського, Любомльського, Шацького, Ратнівського та Володимир-Волинського районів впевнено приймаються лише 1-3 програми українського телебачення.

За результатами конференції Волинська ОДА вирішила звернутися до Кабміну та Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та телебачення щодо першочергового розроблення висновків про можливість та умови користування радіочастотним ресурсом України для потреб волинських населених пунктів. До того ж, учасники конференції звертатимуться до Президента, Кабміну та ВР України з проханням взяти на контроль ситуацію щодо відсутності теле- та радіо покриття Волині регіональним та вітчизняним мовленням.

Надрукувати
мітки:
коментарів