Поділитись:

Як виглядатиме парк на Конякіна-Гордіюк у Луцьку

Понеділок, 28 березня 2016, 10:55
Як виглядатиме парк на Конякіна-Гордіюк у Луцьку

У Луцьку обговорювали концепцію розвитку паркової зони в районі вулиць Конякіна та Гордіюк у Луцьку.

Як повідомив автор концепції організації парку архітектор Олександр Балан, паркова зона має площу 7,28 гектара, 0,49 гектара становить площа церкви, що будується, 0,59 гектара – ділянка для будівництва ДНЗ, – пише ІА Волинські Новини.

Ще 0,86 гектара пропонували включити у територію парку як сквер. Питання вже вирішили та отримали містобудівні умови на розробку проектно-кошторисної документації на парк та сквер загальною площею 8,1 гектара.

Зараз, на жаль, територія парку не доглянута. Тут ростуть різноманітні види дерев, наприклад, дуб та срібляста ялина. Доріжки у парку сформовані, активно протоптуються, але прибирання у парку ніхто не здійснює.

Олександр БаланОлександр Балан

Як зауважив архітектор, перше, що взяли до уваги під час розробки концепції, - зручність доїзду до парку на автомобілях та безпечність паркування. Так, стоянки для авто передбачили з боку вулиці Конякіна та з боку шовкового комбінату. У парку планують облаштувати громадські туалети, влаштувати великий сквер з дитячим майданчиком поблизу майбутньої будівлі ДНЗ.

У спортивній зоні хочуть розташувати поле розміром 60 на 40 метрів зі штучним покриттям (аналогічне полю СНУ імені Лесі Українки, що на вулиці Шопена). По периметру парку планують провести велосипедну доріжку, яку, обіцяють, можна зробити практично без зносу дерев. Також у планах - майданчик для вигулу собак та невелика господарська зона для працівників, які обслуговуватимуть парк.

Зауважимо, як і під час будь-якого нового будівництва мала місце сторона, яка проти. Так, під час виступу архітектора лунали вигуки присутніх мешканців мікрорайону, які висловлювали невдоволення забудовою ділянки стихійного футбольного поля. Один із учасників обговорення, який перебував у нетверезому стані, постійно намагався перебивати мовців грубими вигуками або спровокувати їх на конфлікт. Практично усі емоційні зауваження присутніх мешканців мікрорайону стосувалися не території парку, якій було присвячене обговорення, а ділянки, що відведена під житлову забудову.

Так, мешканець мікрорайону Володимир Ковальчук зауважив, що існує постанова Кабміну від 2006 року щодо недопущення руйнування спортивних споруд, тому він вважає недопустимим забудову футбольного поля. Олександр Балан відповів, що у зоні, яка відведена під парк, спортивних споруд нині немає, а вказане стихійне поле розташоване за межами парку.

Концепція розвитку паркуКонцепція розвитку парку


Дехто з присутніх аргументував свій протест забудови поля тим, що, у 2008 році, мовляв, ніхто не цікавився думкою мешканців, відводячи ділянку під забудову.

На це перший заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що сьогодні обговорюють саме концепцію організації парку, а вказана ділянка у межі парку не входить. Щодо ділянки, він повідомив, що забудовник, який орендує її у міста, ПрАТ "Луцький домобудівельний комбінат", має усі відповідні дозволи та документи, що стосуються будівництва багатоповерхівок та демонтажу дерев. Він наголосив, що питання оренди жодним чином не стосується парку.

Також запитували про те, чи не перешкоджатиме можливе відновлення роботи шовкового комбінату дитячому садку, який планують звести неподалік від будівлі підприємства. До прикладу, пропонували перенести будівництво ДНЗ з паркової зону у зону житлової забудови. Тарас Яковлев відповів, що під час проектування генплану міста врахували наявність підприємства і визначили, що його робота не завдаватиме такої шкоди екології, як це було за радянських часів.

Окрім цього, озвучили пропозицію піти на діалог із забудовником та узгодити етапи облаштування парку за його кошти. Місцева мешканка, лікар-педіатр за фахом, наголошувала, що у випадку забудови поля потрібно зобов'язати забудовника здійснити благоустрій парку.

Інша пропозиція, яку вирішили внести у концепцію організації парку, стосувалася внесення в проект облаштування дороги до храму, яка зараз не має твердого покриття.

Депутат міськради Алла Надточій, яка представляє інтереси місцевих мешканців, налаштованих проти забудови футбольного поля, озвучила пропозицію щодо перенесення запланованої стоянки автомобілів з території парку на територію житлової забудови. Втім, архітектор таку пропозицію вважає непрофесійною.

Присутнім нагадали, що статус парку зелена зона отримала у грудні 2015 року і відтоді на території парку житлова забудова заборонена.

Великою проблемою наразі лишається питання облагородження парку, який слугує не стільки місцем відпочинку для родин із дітьми, скільки місцем збору пияків та наркоманів і перебуває у вкрай занедбаному і засміченому стані. Дехто з присутніх вигукував, що це справа міської ради. Втім, їм пояснили, що сподіватися на те, що парк прибиратимуть лише силами міської влади, не варто.

Як стало відомо під час обговорення, ЛДБК замовив розробку концепції парку за власні кошти та готовий вкласти мільйони гривень в облагородження парку, врахувавши пропозиції мешканців. Для обговорення концепції парку пропонували створити робочу групу, яка передбачила б графік будівництва житлових багатоповерхівок на орендованій ділянці та облагородження парку. Наприклад, у разі зведення цокольного поверху будинку, можуть облаштовувати один спортмайданчик. Таким чином мешканцям пропонують убезпечити себе, якщо вони зараз не довіряють забудовнику.

Концепція розвитку паркуКонцепція розвитку парку

До групи пропонують долучитися мешканцям мікрорайону та депутатам міськради.

Щодо футбольних команд, які нині тренуються на невпорядкованому футбольному полі, представник забудовника запевнив, що той готовий оплатити оренду футбольного майданчика у школі №11 для їхніх тренувань. Оскільки, окрім облаштування, парку запланований сквер, у ньому пропонується спорудити три спортивні майданчики для різних вікових категорій.

Після тривалої емоційної дискусії мешканці мікрорайону усе ж погодилися зайнятися узгодженням питань будівництва та темпів облагородження парку із забудовником.

Надрукувати
мітки:
коментарів