Поділитись:

Освіта в тренді: луцька ЗОШ №25 (фото)

Четвер, 06 вересня 2018, 20:00

ЗОШ № 25, яка розмістилася серед луцьких дев'ятиповерхівок на вулиці Федорова, 7, є ровесницею незалежності України. Тому й не дивно, що тут особливу увагу звертають на національно-патріотичне виховання дітей. Учні, які навчаються в цьому освітньому закладі, окрім відвідування уроків, грають на сопілках, танцюють, подорожують, співають пісні Кузьми Скрябіна в день його народження і загалом живуть активним учнівським життям.

Сайт новин Луцька "Конкурент" не міг оминути увагою цю ЗОШ, а тому ми напросилися сюди в гості.

Історія

Цей навчальний заклад був відкритий у 1991 році, коли активно розбудовувася 40 квартал.

Відразу після відкриття сюди гризти граніт науки подалося 1 200 учнів, а адміністрація школи тоді складалася із чотирьох людей. Щоб зробити нову школу цікавішою і привабливішою, в ній впровадили девіз: "Культура-Совість-Інтелект". Відповідно до цього, на кожній паралелі проводили відбір дітей за результатами тестування. Однак не за рівнем навчання, а за рівнем їхніх здібностей.

Хол школи ><span class=Хол школи

Ось такого красеня вдалося зауважити на підвіконні школи><span class=Ось такого красеня вдалося зауважити на підвіконні школи

Педагоги багато уваги приділяли розвитку дитячої ерудиції та логічного мислення. В часи отримання нашою країною незалежності важливо було через культуру і морально-етичні бесіди вирощувати інтелектуальну та духовну еліту. Діти вчилися на уроках, а після них, завдяки групам подовженого дня, відвідували відповідні заняття, які стосувалися духовного та культурного розвитку. Однак в середині 90-х прийшли важкі часи, і було дуже сутужно з фінансуванням освітньої галузі.

Тут є навіть коридор на якому є розмітки та дорожні знаки. Все для того аби діти вчили правила дорожнього руху><span class=Тут є навіть коридор на якому є розмітки та дорожні знаки. Все для того аби діти вчили правила дорожнього руху

Малюнки дітей><span class=Малюнки дітей

Відтак 25 школа стала однією з перших у Луцьку, яка впровадила профілізацію освіти. Нині тут профільними є два напрямки: філологічний (українська мова та література) та математичний. Також бували роки, коли за наявності великої кількості учнів на паралелях відкривали природничий та технологічний профілі.

Корпоративна культура

У цьому навчальному закладі існують чіткі правила внутрішнього розпорядку для батьків школярів. Ці правила пояснюють, як батьки повинні долучатися до навчально-виховного процесу. Для прикладу, батькам не можна вільно підніматися на поверхи під час уроків. Вони можуть привести дитину до порогу школи, а зустріч із вчителем відбувається у вестибюлі закладу. Батьки не мають права приходити у школу і "виховувати" чужу дитину чи застосовувати силу до своєї дитини та інше.

Дитяча творчість><span class=Дитяча творчість

Щоденник школяра><span class=Щоденник школяра

"Ліс рук"

Існують правила поведінки й для учнів. Ці правила шкільного розпорядку засновані на приказках та уривках із поезій. Для прикладу, відповідно до цих правил, кожен учень школи повинен приходити в навчальний заклад за 10 хвилин до початку першого уроку. Є й шкільна форма, однак з цим тут не суворо. Головне – аби одяг був чистий та охайний.

Так школярів навчають зав'язувати шнурівки на черевиках...><span class=Так школярів навчають зав'язувати шнурівки на черевиках...

...і застібати гудзики><span class=...і застібати гудзики

В школі настільки дбають про дисципліну, що розробили та затвердили на педагогічній раді положення про академічну доброчесність, яке стосується учнів і педпрацівників. Це положення є сукупністю етичних принципів та визначених законом правил, які повинні дотримуватися учасники навчального процесу. За порушення цих правил, наприклад, учнів можуть притягнути до повторного написання роботи, знизити оцінку за контрольну тощо.

Навчально-виховний процес

У школі є дві та півтори зміни (це учні 3-5 класів, які починають навчання з 12-ї години).

Відповідно до ЗНО 2018 року, ЗОШ № 25 увійшла в п'ятірку кращих шкіл Луцька за результатами оцінювання з предмету "українська мова та література". Зі слів директора школи Віктора Цейка, щороку школа має 10 % медалістів від загальної кількості випускників.

На уроці><span class=На уроці

Рюкзаки чекають своїх власників із занять><span class=Рюкзаки чекають своїх власників із занять

Дівчинка не боїться виходити до дошки><span class=Дівчинка не боїться виходити до дошки

Особливістю школи є й те, що тут з 5-го класу запроваджене вивчення польської мови, яку тут викладають з 1998 року. Паралельно з цим вивчають й англійську мову. До того ж школа має договір зі школою міста Бартошице (Польща), в рамках якого щороку луцькі школярі їздять до них, а польські приїжджають в гості до 25 школи.

А ще при школі функціонують гуртки Товариства польської культури імені Костюшка, де польську та англійську мови приходять вивчати навіть дошкільнята. Директор каже, що є випускники школи, які, знаючи мову, легко вступають на навчання до польських ВНЗ.

і ще в одному з численних коридорів 25-ї школи><span class=і ще в одному з численних коридорів 25-ї школи

В одному зі шкільних коридорів><span class=В одному зі шкільних коридорів

В одному з компютерних класів><span class=В одному з компютерних класів

Під час уроку><span class=Під час уроку

В початковій школі беруть участь у всеукраїнському проекті "Навчання в русі", де на уроці учнів вчать бути рухливими та динамічними, а не сидіти нерухомо за партами, акуратно склавши руки (як зазвичай). Діти навіть мають щоденники, в яких їхні батьки регулярно записують спостереження за масою тіла та апетитом дитини.

Творчість

Щодо творчого аспекту життя школи, то у цій сфері теж є чимало здобутків. При школі діє багато гуртків, а також функціонує колектив, який має звання "народного". До слова, таких шкільних колективів, які мають статус "народного", в Україні лише два. В 25-й школі діє свій ансамбль сопілкарів "Калинова сопілка". Сопілкарі щороку привозять в свою школу перемоги та нагороди й виступають на міжнародних конкурсах.

Малюнки дітей><span class=Малюнки дітей

Своя хореографічна зала><span class=Своя хореографічна зала

Тут найменші школярі проводять свою тиху годину><span class=Тут найменші школярі проводять свою тиху годину

Актову залу школи мріють оновити><span class=Актову залу школи мріють оновити

Художній керівник шкільного хору Тетяна Пінчук каже, що в 25-й школі завжди було чимало талановитих дітей. Деякі випускники цього навчального закладу навіть продовжували навчання в консерваторіях.

"Брати участь в творчому житті школи – це, свого роду, розвиток та формування особистості, бо вийти на сцену це ж не так і просто", – каже Тетяна Пінчук.

Ще одною родзинкою 25-ї школи є єврохаб, який існує вже 10 років. Ним завідує Ольга Струбицька. Цей хаб створили на базі школи для того, аби об'єднати креативну молодь навколо цікавої ідеї, виховати в нії небайдуже ставлення до України. Відтак тут велику увагу звертають на національно-патріотичне виховання молоді.

Пані Ольга Струбицька показує чим Пані Ольга Струбицька показує чим "багатий" єврохаб

В Єврохабі><span class=В Єврохабі

Ольга Струбицька розповіла, що чимало колишніх випускників школи знайшли себе в громадських організаціях.

В школі є курс євростудій, де вивчають традиції європейських країн. Наприклад, в інтернеті шукають якесь європейське свято і роблять його на свій манер. Скажімо, американський Хеловін школярі відзначили, як свято гарбуза.

Заняття в єврохабі дозволяють дітям ставати активнішими та дають можливість взяти участь в цікавих подорожах за кордон. Наприклад, єврохаб цієї школи виграв проект, і луцькі школярі відвідали Бельгію, Нідерланди та Люксембург.

Є й хороші спортивні результати. До слова, колишній учень цієї школи Богдан Мочульський є чемпіоном світу по джиу-джитсу.

В школі є чимало спортивних секцій. Гарні показники мають з футболу. З найбільш результативних – з легкої атлетики.

Також тут є свій власний хореографічний зал, де хореограф Мирослава Войтович-Смирнова навчає дітей танців.

Це лише частина грамот які здобули танцюючі діти><span class=Це лише частина грамот які здобули танцюючі діти

Матеріально-технічна база

Майже всі класи мають комп'ютери чи іншу мультимедійну техніку. Директор школи Віктор Цейко розповів, що, на жаль, держава не виділяє жодних коштів на зміцнення матеріально-технічної бази в кабінетах природничих дисциплін. А прилади в фізичному кабінеті чи реактиви в хімічному класі – ще з часів заснування школи.

Акцент школа робить на розвитку мультимедійної техніки та комп'ютеризації навчально-виховного процесу. Тут діє чотири комп'ютерні класи.

Працівниці шкільної бібліотеки Ніна Назарук та Галина Катеринюк розповіли, що діти 25-ї школи дуже люблять читати книжки, особливо українську літературу, зокрема волинських авторів.

У шкільній бібліотеці><span class=У шкільній бібліотеці

Завідуюча кафедри фізичного виховання Людмила Василевська погодилась провести екскурсію величезними спортзалами школи.

"Наша школа дуже спортивна, тут вчителі фізкультури – це колишні спортсмени, які займалися професійно спортом", – розповіла Людмила Василевська.

Завідуюча кафедри фізичного виховання Людмила Василевська><span class=Завідуюча кафедри фізичного виховання Людмила Василевська

Тренажерка><span class=Тренажерка

Віктор Цейко зауважив, що 25 школа є однією з найхолодніших в місті, адже тут навіть самі стіни є холодними, є значні втрати тепла. В школі мають надію, що, долучившись до програми НЕФКО, будівлю утеплять й замінять вікна на енергозберігаючі.

До того ж в планах школи встановлення ІТП (Індивідуальний тепловий пункт, - ред.), що дасть можливість збільшити подачу тепла. А ще в планах обладнати два кабінети для вивчення англійської та польської мови та зробити реконструкцію актової зали.

Чому 25-та школа?

Дирекція школи переконує, що роки навчання у цій школі точно не будуть марними, оскільки цей навчальний заклад дає хороші знання, а педагогічний колектив – це спеціалісти, які мають підхід до дітей.

Вчитель-логопед Тетяна Стасюк має 26-річний стаж роботи і зізнається, що ніколи не мала бажання піти працювати в іншу школу, бо тут дуже дружній колектив.

В їдальні кипить робота><span class=В їдальні кипить робота

А ви пам'ятаєте смак булочки з чаєм зі шкільної їдальні?><span class=А ви пам'ятаєте смак булочки з чаєм зі шкільної їдальні?

В їдальні школи вдалося поспілкуватися з учнями, які якраз обідали, а деякі з них розповіли, що чергують тут. Чергування в їдальні для кожного учня випадає приблизно раз в місяць і полягає в тому, аби повитирати столи та позаносити те, що на них залишилося.

"Я дуже люблю цю школу, мені дуже цікаво вчитися. Тут деякі вчителі злі бувають, але ми самі доводимо їх до такого стану. Думаю, мене тут забезпечать якісною освітою, тому всім рекомендую приводити своїх дітей на навчання у 25-ту школу", – жартома зазначила наостанок школярка Віткорія Чутько, нині вже учениця 7-го класу.

Досьє

Комунальний заклад Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 25

Адреса – вул. Федорова, 7

Телефон – 0332 737 077

Електронна пошта – ​[email protected]

Сайтhttp://school25lutsk.at.ua/

Кількість учнів – 1561

Кількість учителів – 124

Директор – Цейко Віктор Іванович, на посаді з 1995 року

Назви вулиць, закріплені за школою № 2: Гордіюк (№ 27, 31, 33а, з 37 до кінця); Зацепи; Конякіна (непарна сторона № 7 - № 27); Кравчука (№ 1 – № 12); Федорова. Гордіюк (№ 37 – № 47); Кравчука (парна сторона № 2 – № 12)

Відомі випускники: журналіска Ірина Комлик, депутат Луцькради Олександр Козлюк, депутат Луцькради Андрій Козюра, директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, фотограф Ірина Мельник, журналістка Світлана Зозуля, редактор журналу "Насолода" Олена Бекеша, журналістка Ольга Корольова, футболіст Артем Федецький, продюсер та ведучий суспільно-політичного ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" Тарас Шкітер, спортсмен, боєць з джиу-джитсу Богдан Мочульський, фахівець зв'язків з громадськістю і пресою Луцького НТУ Ілона Карпюк, активістка, журналістка, координатор проекту "Lutsk night cinema" Євгенія Ткаченко, учасник гурту "Шанс music" та учасник шоу "Голос країни" Юрій Матвійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів