Поділитись:

Освіта в тренді: луцький НВК "ЗОШ №24 – технологічний ліцей" (фото)

Понеділок, 17 вересня 2018, 20:00

Вчити шкільну програму й паралельно здобувати певний фах – таке можливе, й навіть практикується, у школі № 24 яка знаходиться в мікрорайоні ЛПЗ. Самі ж учасники навчально-виховного процесу величають себе з гордістю – "шкільна родина", оскільки батьки, вчителі та учні – це або сусіди, які живуть в одній дев'ятиповерхівці, або навіть друзі.

Відгороджена від всього світу зеленими кущами та деревами, школа з дня у день проживає своє насичене й галасливе життя. Журналісти сайту новин Луцька "Конкурент" на власні очі побачило один із фрагментів життя цього закладу і дізналося про всі моменти навчально-виховного процесу.

Історія

Свої двері для учнів та вчителів школа відчинила у 1990 році. Навчатися сюди прийшли переважно діти працівників "Державного підшипникового заводу" (звідки пішла та вкорінилась назва мікрорайону ЛПЗ).

Перший випуск був у 1992 році з двома медалістами – Наталією Семенчук та Тетяною Тригуб, а першим директором школи був Іван Остапчук, який у 1993 році передав директорське кермо в руки Зої Зюзь.

Площу поза школою тоді планували розбудувати. Втім нині навчальний заклад має майже три гектари землі, на якій росте чимало зелених насаджень, що посадили учні школи. Таким чином, школа має власний міні-сад, де не лише відпочивають, а й навчаються школярі.

Осінь на вікні і за ним><span class=Осінь на вікні і за ним

Корпоративна культура

Директор школи Тетяна Копчак розповіла, що їхня школа – наче велика родина. Оскільки більшість батьків дітей навчалися теж тут і всі один з одним знайомі. Тому є не лише співпраця, а й співдружність між батьками, вчителями та школярами.

Директор школи Тетяна Копчак ><span class=Директор школи Тетяна Копчак

У школі використовують превентивні методи на виховних годинах, аби навчити учнів бути дисциплінованими.

"Ми взяли це фактично за гасло, що спочатку ми працюємо на авторитет, а тоді авторитет працює на нас", – пояснила директор школи.

Таким є хол першого поверху 24-ї школи><span class=Таким є хол першого поверху 24-ї школи

 Журнали з оцінками зберігаються в учительській><span class= Журнали з оцінками зберігаються в учительській

Всі учні, вчителі та батьки є учасниками закритої групи у мережі фейсбук, де обговорюють різні питання, що стосуються їхньої школи.

Навчально-виховний процес

Особливістю школи є те, що вона з 2007 року розпочала співпрацю з Волинським технікумом Національного університету харчових технологій. Тут діти можуть отримати не лише шкільний атестат, а й свідоцтво кваліфікаційного робітника державного зразка.

"А сфотографуйте мене!", - запропонував школяр

Співпрацю із коледжем продовжили до 2022 року. Відтак учні 10-11 класів можуть і надалі проходити виробничу практику на базі коледжу та отримати професійні знання зі спеціалізації "виробництво харчової продукції" та "туристичне обслуговування".

До всеукраїнського проекту "Навчання в русі" 24-та школа приєдналася позаминулого року. Педагоги переконані, що головне, аби дитина мала фізичне здоров'я, а знання їй нададуть. Ця програма передбачає певні вправи, технології та методики. Всі спостереження за вагою, зростом записуються у щоденник.

Підбивати підсумки цієї програми школа планує через два роки, а поки ж вчителі виокремлюють те, що всі діти люблять багато рухатися, але інколи перешкодою стають сучасні ґаджети, якими деякі учні захоплюються надміру. Втім вчителі намагаються створити всі умови, аби спонукати дітей бути більш активними.

Школа демонструє і хороші результати з олімпіад. Наприклад, за підсумками минулого навчального року учні зайняли перше місце на олімпіаді обласного рівня з географії. Учениця 9 класу здобула для свого навчального закладу перше місце з географії на всеукраїнській олімпіаді.

В спортзалі><span class=В спортзалі

Фізкультура в початковому клвсі><span class=Фізкультура в початковому клвсі

Учень школи Андрій Бочков виборов перше місце у всеукраїнському конкурсі з інформаційних технологій з написання програм.

Ще однією родзинкою цього навчального закладу є літні класи. Вони розміщені на подвір'ї школи в затінку, де стоять дерев'яні столи, лавки та пеньки. Саме там учні разом з вчителями в теплу пору проводять заняття.

Ось так виглядає літній клас><span class=Ось так виглядає літній клас

ДІти  прийшли на урок><span class=ДІти прийшли на урок

Цього року школа не показала високих результатів ЗНО. Втім тут переконані, що оцінювати навчальний заклад лише за результатами ЗНО – неправильно. Тетяна Копчак повністю підтримує думку міністра освіти Лілії Гриневич, яка нещодавно сказала про те, що ЗНО не завжди є показником якості роботи школи.

Окрім навчання, школа бере участь у багатьох спортивних змаганнях. Тут працюють тренери ДЮСШ, і діти активно займаються волейболом, баскетболом, гандболом, легкою атлетикою.

Творчість

Творчий потенціал школи видно ще задовго до того, коли в неї зайдеш – на подвір'ї школи намальовані кольорові класики та цифри. Як виявилося, ще навесні тут проводили фестиваль "Згадати все", в рамках якого діти з батьками це й намалювали. В холі школи можна побачити цілу картинну галерею, яка створена дитячими руками. Тут діє художня студія "Соняшник", в якій і вчаться гарно малювати діти 24-ї школи.

Учнівська творчіть ><span class=Учнівська творчіть

Окрім того, функціонує гурток "Глиняна скарбничка", де учнів навчають ліпити з глини.

Всі, хто вміє чи хоче навчитися гарно танцювати, може відвідувати шкільну танцювальну залу, де активно проводить час хореографічний ансамбль "Ремікс".

У 2011 році ліцеїсти започаткували акцію "Добро починається з тебе", мета якої – допомагати сирітському притулку. Відтак старшокласники влаштовували ярмарки і продавали смаколики, які виготовляли під час занять в коледжі, або ж проводили екскурсії старим містом. За виручені кошти вони завжди купують подарунки, які відвозять у притулок.

Це зробили діти, які займаються у гуртку Це зробили діти, які займаються у гуртку "Глиняна скарбничка"

Матеріально-технічна база

Матеріально-технічна база школи поповнюється щороку. Щось купують за бюджетні кошти, щось – за батьківські або за гроші благодійників.

В навчальному закладі функціонує три комп'ютерні класи, є спортзал, тренажери, їдальня, бібліотека.

Учениці шостого класу вчаться вишивати хрестиком><span class=Учениці шостого класу вчаться вишивати хрестиком

В школі діє акція В школі діє акція "Подаруй бібліотеці книгу"

"Смачного!"

Психолог Наталія Матвіюк><span class=Психолог Наталія Матвіюк

Вчителька трудового навчання Леся Храплива><span class=Вчителька трудового навчання Леся Храплива

Дівчинка зробила це власноруч><span class=Дівчинка зробила це власноруч

Перші класи в школі вчаться за програмою "Розумники", яка передбачає наявність планшетів у дітей, а в класі має бути проектор та комп'ютер.

В планах школи – заходи з енергозбереження. Адже нині чекають, що завдяки програмі НЕФКО фасад школи зміниться – її утеплять та замінять вікна на енергозберігаючі. Тому з часом школа набуде зовсім іншого вигляду і стане ще кращою.

Чому 24-та школа?

Чимало випускників школи вже приводять на навчання сюди своїх дітей. Та й серед педагогічного колективу є такі, які "не зраджують" школі, працюючи тут з відкриття.

Учень 10 класу Роман Вавринюк розповів, що навчатись йому тут цікаво й радує те, що можна розвивати себе і в інших напрямках. Він бере активну участь у шкільному житті, особливо в творчій його частині. Десятикласниця Вікторія Кобилянич зазначила, що в школі їй навчатися комфортно, от тільки б хотілося менше теорії й більше практики на уроках.

Графіті невідомого автора><span class=Графіті невідомого автора

Площа перед школою чимала - майже три гектари><span class=Площа перед школою чимала - майже три гектари

Дерева, які свого часу посадили школярі><span class=Дерева, які свого часу посадили школярі

Величезним бонусом школи є її розташування на відкритому просторі, де з вікон класів відкриваються неймовірні пейзажі. Вчителі жартують, що інколи їм здається, що учні на уроці не просто дивляться в вікно, а милуються виглядом з нього. Незважаючи на жодні рейтинги, тут переконані, що їхня школа – найкраща, а кожен її учень чи випускник – це їхня гордість.

Досьє

Луцький навчально – виховний комплекс "Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 24 – технологічний ліцей"

Адреса – вул. Станіславського, 52А

Телефон – 0332264561

Електронна пошта – ​ [email protected]

Сайтhttp://licei24.ucoz.ua

Кількість учнів – 1008

Кількість учителів – 76

Директор – Копчак Тетяна Володимирівна, на посаді з 10 серпня 2018 року.

Назви вулиць, закріплені за школою № 2: Бенделіані (непарна сторона), Вересая, Вериківського, Вишенського, Гнідавська, пров. Гнідавський, Гречана, Даньшина, Докучаєва, Дружби народів (непарна сторона), Лермонтова (від вул. Тимірязєва до вул. Львівської), Марка Вовчка, Мурашка, Нагірна, Олекси Ошуркевича, Південна, Ростислава Волошина, Софії Перовської, Станіславського, Супутника, Тимірязєва, Цегельна, Чекаліна, Черняховського.

Відомі випускники: експерт ГО "Волинський центр розвитку урядування", колишній перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев, експерт ГО "Волинський центр розвитку урядування" Юрій Моклиця, начальник сектору зв'язків із ЗМІ та роботи з громадськістю УДСНС у Волинській області Володимир Нестеров, суддя апеляційного суду Волинської області Андрій Грушицький, протоієрей Валентин Марчук, ексдиректор КП "Ласка" Богдана Новарчук, журналістка Мая Голуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів