Поділитись:

Курс на ЄС і НАТО: депутати підтримали зміни до Конституції

Четвер, 20 вересня 2018, 16:10
Курс на ЄС і НАТО: депутати підтримали зміни до Конституції

У Верховній Раді ухвалили рішення про введення до порядку денного 9-ї сесії парламенту та передачі до Конституційного суду проекту закону про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та в НАТО.

За рішення проголосував 321 депутат. Серед них і волинські нардепи: Ігор Лапін, Ігор Гузь, Юрій Савчук, Ірина Констанкевич, Сергій Мартиняк і Степан Івахів.

Законопроект передбачає п′ять основних змін:

  • Абзац п'ятий преамбули після слів "громадянської злагоди на землі України" доповнити словами "та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського і євроатлантичного курсу України".
  • Пункт 5 частини першої статті 85 Конституції пропонується викласти в такій редакції: "Визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і в Організації Північноатлантичного договору".
  • Статтю 102 доповнити частиною третьою такого змісту: "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО".
  • Статтю 116 про повноваження Кабінету міністрів запропоновано доповнити пунктом такого змісту: "Забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО".
  • Забрати пункт 14 розділу XV "Перехідні положення" про оренду військових баз в Україні, в тому числі про базування Чорноморського флоту РФ в Криму: "Використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄВРОКОМІСІЯ ХОЧЕ ПРИПИНИТИ ПРИКОРДОННИЙ КОНТРОЛЬ У МЕЖАХ ЄС

Надрукувати
мітки:
коментарів