Поділитись:

Супрун закликає дбати про гігієну своїх смартфонів

Середа, 17 жовтня 2018, 19:34
Супрун закликає дбати про гігієну своїх смартфонів

Смартфони супроводжують нас буквально всюди. Вранці ми вимикаємо будильник, часто беремо телефон на кухню чи у ванну кімнату, користуємося ним в громадському транспорті та загалом безліч разів впродовж дня. І також засинаємо з телефоном в руках.

На його поверхні – сліди від наших пальців, волога, жир і піт від скронь, вух і волосся, залишки їжі та бруду, маленькі часточки всіх місць, де вдалося побувати за день. Це все саме собою є джерелом мікробного забруднення та слугує багатим середовищем для розмноження та виживання бактерій. Про це у Facebook пише в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

До того ж ми часто зберігаємо телефони в теплі й вони самі можуть нагріватися. Такі умови створюють дуже сприятливе середовище для життєдіяльності мікроорганізмів. А в деяких джерелах можна знайти інформацію, що наші телефони в 10 (!) разів брудніші за туалети.

Більшість з цих бактерій не створюють смертельної для нас небезпеки, утім серед них все-таки можуть бути присутні й патогени, до прикладу, патогенні штами кишкової палички або ж антибіотикорезистентні стафілококи чи стрептококи та багато інших. Вони можуть виступати збудниками кишкових та шкірних інфекцій, підвищити ризики гострого кишкового отруєння або викликати грип.

Зокрема, в багатьох дослідженнях вказано, що телефони в медзакладах можуть бути джерелом розповсюдження внутрішньолікарняних інфекцій. Це насамперед небезпечно для хірургічних, інфекційних відділень та пологових будинків, де такі інфекції часто можуть бути питанням життя і смерті. Тому в деяких медзакладах існують інструкції з рекомендаціями щодо очищення телефонів не тільки для лікарів, але я й для відвідувачів.

Існують різні способи збереження гігієни телефону: від дезінфікуючих серветок для техніки до спеціальних ультрафіолетових кейсів, які можна використовувати також і для гаманців та годинників. Наприклад, в цьому дослідженні було визначено, що найефективнішими є ультрафіолетові бокси. Натомість вони досить дороговартісні, тому для більшості людей не матимуть сенсу, щоби просто очищувати смартфон.

Більш універсальним, ефективним та доступним способом можуть бути спиртовмісні дезінфектанти. До прикладу, спиртовмісний дезінфікуючий засіб, спрей чи серветки, наприклад, на основі ізопропілового спирту. Або ж скористайтеся звичайними вологими серветками, вони також очищають поверхню, хоч і не мають дезінфікуючої активності.

У сучасному світі смартфони стали фактично продовженням наших рук. Тож варто стежити за гігієною свого телефону так само ретельно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЩО РОБИТЬ СМАРТФОН ІЗ МОЗКОМ ЛЮДИНИ І ЯК ПОЗБУТИСЯ ЗАЛЕЖНОСТІ

Надрукувати
мітки:
коментарів