Поділитись:

Пояснили, чому у деяких волинських громадах вибори відбудуться ще раз

Середа, 09 січня 2019, 10:36
Пояснили, чому у деяких волинських громадах вибори відбудуться ще раз

У трьох тергромадах на Волині цьогоріч, 13 січня, відбудеться повторне голосування за вісьмох кандидатів у депутати сільських рад:  Підгайцівську та Липинську, що у Луцькому районі й у Привітненську, що у Локачинському.

Про це повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

На думку Валентина Малиновського, консультанта з правових питань Асоціації міст України, який працює в області в межах проекту «ПУЛЬС», ці додаткові вибори – свідчення низки недоліків мажоритарної виборчої системи.

«Мажоритарна виборча система, поряд із перевагами над пропорційною, має й низку недоліків. Зокрема, вона фінансово затратніша. Коли кандидати набирають однакову кількість голосів виборців, проводять повторне голосування, що, відповідно, вимагає додаткових коштів. Саме так сталося у Липинській, Підгайцівській та Привітненській ОТГ за результатами голосування 23 грудня 2018 року. Тож виборці цієї неділі, 13 січня, знову підуть на вибори», – каже Малиновський.

До речі, консультант «ПУЛЬСу» також зауважив, що проведення повторних виборів жодним чином не впливає на діяльність новообраних рад та ухвалення ними важливих для ОТГ рішень.

Нагадаємо, що відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 4 січня 2019 року № 2, на організацію та проведення повторного голосування у трьох ОТГ на Волині бюджет кожної громади отримає додаткові гроші: Привітненька – 66 тисяч гривень, а Липинська та Підгайцівська – по 68 тисяч. Загалом із держбюджету їм виділили додатково 202 тисячі гривень.

За інформацією Підгайцівської та Липинської ДВК у Підгайцівській і Липинській ОТГ повторно голосуватимуть, відповідно, за двох та чотирьох кандидатів у депутати. У Привітненській ОТГ, як інформують у Локачинській ТВК, по 36 голосів набрали 23 грудня 2018-го – двоє кандидатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські громади використали майже усю інфраструктурну субвенцію

Надрукувати
мітки:
коментарів