Поділитись:

ДПА потрібно скасувати, – Ігор Лікарчук

Середа, 06 лютого 2019, 12:00
ДПА потрібно скасувати, – Ігор Лікарчук

Проведення державної підсумкової атестації фальсифікує реальний стан якості загальної середньої освіти в Україні.

Про це у своєму блозі у Facebook написав український освітній діяч, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти  Ігор Лікарчук.

ДПА в українських школах потрібно відмінити і забути про неї, як про страшний сон. Ігор Лікарчук мотивує скасування ДПА у школах наступними аргументами:

  1. ДПА була і є абсолютно формальною процедурою. Об'єктивного зрізу рівня виконання навчальних плану і програм вона ніколи не показувала і не покаже. 
  2. І без ДПА кожен учитель дуже добре знає рівень знань своїх вихованців. І він їх завжди зможе показати, якби йому дозволило начальство і власна совість обєктивно оцінювати знання учнів і не "натягувати оцінки".
  3. Проведення ДПА фальсифікує реальний стан якості загальної середньої освіти в Україні. Я не знаю прикладів, коли б учні якогось класу чи школи, або навіть 10-15 % учнів одного класу, не склали ДПА. І це не від того, що всі дуже добре оволодівать знаннями. А від того, що поганим інструментом ці результати вимірюють. ДПА свідчить, що в українській освіті все дуже добре. Хоч так воно не є. І про це всі дуже добре знають.
  4. Якщо розглядати ДПА з точки зору теорії педагогічних вимірювань, то це тотожно тому, що розглядати користь малинового варення у лікуванні грипу. ДПА нічого не вимірює і ніколи не буде. Але видимість такого вимірювання створює. Як і підстави для вселенської метушні різних чиновників і методистів: від гори і до низин. 
  5. ДПА є іще одним проявом чиновницької недовіри для вчителя. Бо начебто має перевірити об'єктивність його підходів до оцінювання учнів. І хоч цю роль вона ніколи не виконувала й апріорі виконати не зможе, але у деяких випадках як жупел у боротьбі з окремими вчителями стає в нагоді. 
  6. У свій час ДПА запроваджувалася як альтернатива радянським шкільним екзаменам. Кращою альтернативою радянським екзаменам ДПА так і не стала. І вийшло знову, як у тій приказці: "Застряли, як собака на перелазі". 

"Тож повторюся: ДПА в українських школах має бути ліквідована, як формальна і марудна процедура, котра, крім неефективного використання бюджетних коштів і чергової забави для чиновників, жодної іншої ролі не відіграє. І створює додатковий головний біль для вчителя та учнів, відволікаючи їх від більш важливих проблем", – резюмував Ігор Лікарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не кожен вчитель є педагогом, – Ігор Лікарчук

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 травня 2024
01 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
14 квітня 2024