Поділитись:

Нові правила реєстрації місця проживання: не все так страшно

Четвер, 28 квітня 2016, 20:15
Нові правила реєстрації місця проживання: не все так страшно

Представник "Українського центру демократичних реформ" Євген Бачевский і заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук розповіли про нововведення, пов'язані з пропискою.

Зокрема, вони відзначили, що у зв'язку з нововведеннями, в законодавстві було багато маніпуляцій і підмін понять, тому деякі зміни вимагають пояснень, – повідомляє Громадське радіо.

"У ЗМІ з'явилася інформація, що людей будуть десь відловлювати і карати за те, що вони без прописки і не вчасно зареєструвалися. Це - маніпуляція. Тому що закон насправді пом'якшив правила в цій сфері ", - зазначив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Ще з часів СРСР в Україні існувала адміністративна відповідальність (штраф) за проживання без реєстрації більше 10 діб. За новими правилами, що вступили в силу 4 квітня, цей термін для дорослих збільшений до 30 днів, для дітей - до 3 місяців.

Відтак у людей з'являється більше часу, щоб зареєструвати своє місце проживання.

За новими нормами штраф за прострочення реєстрації скасовується і виноситься попередження.

Тимощук зазначив, що, всупереч нововведенням, процедура реєстрації місця проживання в Україні залишається радянською і є "абсурдною за всією суттю".

"Держава вимагає від нас зареєструватися обов'язково. При цьому держава не гарантує право на житло ", - сказав він.

Тобто штамп про реєстрацію в паспорті повинен бути обов'язково, але якщо у людини немає рідних, готових його у себе прописати, то він автоматично стає правопорушником.

Також Тимощук анонсував проблеми у тих, хто отримав ID-паспорта:

"Якщо вони живуть в сільській місцевості, то, на жаль, у них з'являється додатковий обов'язок. Якщо ви маєте паперову книжку, то вам штамп поставлять безпосередньо в селі, якщо у вас новий ID, то за законодавством вам дадуть паперову довідку, ви повинні з цифровим паспортом і цією довідкою їхати в райцентр, щоб вам перенесли інформацію з довідки на чіп, на безконтактний електронний носій ", - повідомив Тимощук.

Загальна реформа децентралізації передбачала, що послуга надаватиметься максимально близько до місця проживання людей, але, на думку Тимощука, це не поширилося на паспортну реформу.

Про переваги ID-паспорта нагадав представник "Українського центру демократичних реформ" Євген Бачевский: "ID-карти працюють в форматі NFC. Тобто половина смартфонів підтримують контакт з вашим паспортом, ви можете через інтернет авторизуватися за допомогою ID-карти. Все-таки скоро вони вийдуть для всіх".

Він зазначив, що українські паперові паспорти дискредитовані, бо тисячі бланків залишилися на Донбасі і в Криму, а в Україні не існує єдиної бази паперових паспортів. І тому, як тільки з'явиться фінансування, Україна масово перейде до нових біометричних паспортів.

Відповідаючи на питання журналіста про те, чи не загрожують нововведення тотальними перевірками людей за місцем їх реєстрації, Віктор Тимощук зазначив, що це неможливо.

З його слів, якби подібні перевірки відбувалися, то немає можливості встановити, в який момент скоєно подібне правопорушення.

Тимощук зазначив, що подібні нововведення не матимуть негативних наслідків. Нічого не змінюється.

Він додав, що людина може бути прописана в одному місці, а знімати житло - в іншому. Це не є правопорушенням, і реєструватися за місцем оренди житла не обов'язково.

Незручність полягає в тому, що брати участь у виборах, відповідно до закону, дозволено за місцем прописки. Також, якщо людина хоче влаштувати дитину в школу або в дитячий сад не за місцем прописки, їй запропонують зробити грошовий внесок.

"Законодавство не передбачає такої дискримінації, але фактично це має місце", - сказав заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Надрукувати
мітки:
коментарів