Поділитись:

Волинь – шоста у рейтингу децентралізації (відео)

Середа, 19 червня 2019, 05:20
Волинь – шоста у рейтингу децентралізації (відео)

Через те, що Луцьк досі не сформував об’єднаної громади, Волинь – шоста у рейтингу децентралізації.

Про це розповідають в обласному Центрі розвитку місцевого самоврядування, йдеться в сюжеті СфераТВ.

Експерти кажуть, що місце області загалом добре, проте Волинь має всі шанси стати лідером.

Кожного місяця у Міністерстві регіонального розвитку оприлюднюють нові рейтинги областей по об'єднанню громад. Волинь, традиційно, серед лідерів у сфері децентралізації.

"Ми, в принципі, завжди четверті, п'яті, шості. От раніше Кабмін не погоджував перспективний план, хоча він до того був погоджений обласною радою. Тому ця позиція не була врахована в рейтингу, і це тягнуло нас донизу", – розповідає Олена Кузьмич, радниця Волинського центру розвитку місцевого самоврядування з комунікацій

Зараз головна проблема – відсутність об'єднань з містами обласного значення, тобто з Луцьком. Якби така громада існувала, то Волинь точно б увійшла в п'ятірку кращих. Загалом під час складання рейтингу враховують, наскільки спроможні громади фінансово, яка територія районів вкрита об'єднаннями тощо. Уже зараз треба починати планувати бюджети на наступні роки. Що важливо – план доходів та видатків має бути складений до 2023 року. Раніше довгострокові фінансові плани створювали факультативно, тепер – обов'язково.

"Місцеве самоврядування повинне планувати свої бюджети не на наступний рік, а в середньостроковій перспективі, тобто на наступні три роки", – пояснює радник з місцевих фінансів Анатолій Матвіюк.

Щодо фінансових новацій, то вже з наступного року увесь податок із заправок, які розташовані на території області, йтиме не в бюджет громади, а в дорожній фонд. Отож, об'єднання, які отримували чималі прибутки від АЗС, а таких на Волині чимало, повинні шукати нові джерела доходів. Серед інших, можна писати проекти для державної програми "Всеукраїнський громадський бюджет", для реалізації якої уряд виділив 500 мільйонів гривень. Зараз в обласному центрі розвитку самоврядування допомагають громадам знайти альтернативні джерела фінансування.

"Громадам треба зосередитись не лише на тому, щоб власне створити громаду, а щоб після створення забезпечити хороше життя своїм мешканцям", – підкреслює Олена Кузьмич.

В області найуспішнішими та найбагатшими залишаються Боратинська та Княгининівська громади. Серед їхніх переваг – близьке розташування до обласного центру та підприємства, які сплачують податок у бюджети ОТГ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місцеві бюджети Волині можуть втратити десятки мільйонів

Надрукувати
мітки:
коментарів