Поділитись:

Перевірили Луцьк на доступність для осіб з інвалідністю

Субота, 22 червня 2019, 19:15

Означення осіб з інвалідністю людьми з обмеженими можливостями чи особливими потребами – не що інше, як стереотип, адже кожен із нас має свої обмежені можливості чи особливі потреби. Натомість вільний доступ до будь-якого куточку міста чи громадського закладу – право кожного громадянина, – йдеться на сайті Волинських новин.

Про це йшлося під час зустрічі з активістом, мандрівником, спортсменом, ведучим рубрики «Інклюзія» Дмитром Щебетюком 22 червня в Passage Interdit.

Насамперед Дмитро, який із 2011 року внаслідок травми пересувається на візку, зазначив, що нерідко в Україні до людей із інвалідністю ставляться з жалістю, їх називають особами з обмеженими можливостями чи особливими потребами.

«Це стереотипні поняття», – сказав Дмитро і додав, що всі люди мають свої особливі потреби та обмежені можливості.

«Коли ми особу з інвалідністю називаємо людиною з особливими потребами, це означає, що їй потрібні якісь особливі потреби в просторі чи спілкуванні. Це якраз і стериотипізує людину з інвалідністю, тому що насправді отримати доступ до навчання чи вільного пересування містом – це не особлива потреба. Кожен із нас повинен мати на це право, і це не щось особливе», – пояснив активіст.

Щодо обмежених фізичних можливостей Дмитро звернув увагу на те, що і особи з інвалідністю можуть займатися спортом чи вести активний спосіб життя.

«Можливості людини не обмежені. Якраз недоступний простір або несприйняття в суспільстві особи з інвалідністю обмежує її можливості», – наголосив Дмитро Щебетюк.

Він розповів Дмитро, команда Доступно.UА активно працює над тим, аби подолати стереотипи щодо осіб із інвалідністю, тому веде відеоблоги, в яких показує, чому варто радіти життю, акцентує увагу на позитивних речах, аби витягнути людей із інвалідністю на вулиці міста. Однак, як зауважив Дмитро, чи не найскладніше подолати якраз психологічні бар’єри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів