Поділитись:

Київстар вважає можливим за два роки забезпечити доступ 4G для 90 % українців

П'ятниця, 12 липня 2019, 05:37
Київстар вважає можливим за два роки забезпечити доступ 4G для 90 % українців

Український телеком-оператор Київстар готовий розглянути питання про здачу частини належних компанії радіочастот і вважає можливим за два роки забезпечити доступ до 4G для 90 % населення України.

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу президент Київстару Олександр Комаров.

«Ми підтримуємо ініціативу Президента України і розуміємо необхідність ліквідації цифрового розриву між мегаполісами і селами. Тому готові розглядати питання про здачу 86 МГц частот, що належать компанії, які регулятор зможе продати на тендері іншим телеком-операторам», – сказав Комаров.

За його словами, протягом 24 місяців з моменту отримання ліцензії на 4G-зв'язок в діапазоні 900 МГц можливо забезпечити доступ до високошвидкісного мобільного інтернету для 90 % населення України і охопити всі автомобільні дороги міжнародного значення.

«Для цього нам знадобиться модернізувати близько 3000 базових станцій – встановити додаткові радіомодулі, розширити канали зв'язку, прокласти нові волоконно-оптичні кабелі. За попередніми оцінками, це коштує кілька мільярдів гривень», – додав президент компанії.

Крім цього, зазначив він, необхідно також буде встановлювати нові базові станції, щоб не допустити зниження якості зв'язку в результаті зменшення кількості радіочастот.

Київстар надає послуги для 26,3 млн клієнтів, з них близько 9 млн – жителі сіл. Трафік передачі даних в мережі Київстар, якщо порівнювати з 2018 роком, зріс удвічі і продовжує збільшуватися.

За даними НКРЗ, обмін цими частотами дозволить поширити зв'язок 4G на всій території України в досить короткі терміни. У комісії стверджують, що обсяг частот, який отримає кожен з операторів, буде залежати від кількості абонентів, задіяного номерного ресурсу, а також відсоткового співвідношення радіочастотного ресурсу в діапазоні 900МГц, яким користуються телеком-оператори в країнах ЄС.

Оператор мобільного зв'язку Київстар заявив, що розуміє важливість скорочення цифрового розриву в Україні й готовий розглядати можливість часткового повернення державі радіочастот діапазону 900МГц, але за умови відповідної компенсації для компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів