Поділитись:

Волинь атакує сальмонельоз

Субота, 20 липня 2019, 18:08

Цьогоріч на Волині утримується тенденція до росту сальмонельозу.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр. 

Епідемічна ситуація щодо кишкових інфекцій  залишається загрозливою,  реєструються спалахи. Лише з початку травня зареєстровано вже 4 спалахи кишкових інфекцій. Зокрема з них – три сальмонельозу та стафілококове  харчове отруєння, постраждало  75 осіб, з них – 25 дітей. 2 спалахи сальмонельозу виникли в закладах громадського харчування в Луцьку та Ковелі, 1 – в закладі дошкільної освіти міста Нововолинська та стафілококове отруєння в закладі громадського харчування в м. Любомлі.

Епідеміологічним розслідуванням встановлено, що основними причинами виникнення захворювань є порушення протиепідемічного режиму, порушення технології приготування страв,  вживання продукції тваринного походження негарантованої якості  та безпечності, не запровадження програми  передумов за принципами  НАССР. Основними факторами   виникнення захворювань послужили  продукти птахівництва  (курятина, курячі яйця) при відсутності супровідних документів на отриману сировину. Фактором стафілококового  отруєння ймовірно послужила десертна страва.

Волинський обласний лабораторний центр про 5 кроків до безпечнішої їжі:

  • Підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, мийте руки після відвідування туалету,вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
  • Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів, для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
  • Ретельно готуйте їжу: ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти, доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С, сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
  • Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
  • Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: використовуйте чисту або очищену воду,обирайте свіжі і незіпсовані продукти, ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими, не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Довідково: 

Сальмонельоз це кишкова інфекція, що передається в більшості випадків з їжею. Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі близько 2-4 місяців (у замороженому м’ясі 6 місяців), у пиві до 2 місяців, у грунті до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж тривало (молоко 20 днів, кефір до 2 місяців, вершкове масло до 4 місяців, сир – до 1 року).Солення та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів