Поділитись:

Як лучанам економити завдяки енергомодернізації

Автор: Мая Голуб |
Середа, 25 травня 2016, 10:00
Як лучанам економити завдяки енергомодернізації

Через зростання тарифів на комунальні послуги люди cамі починають шукати шляхи економії. Зростання витрат пов'язане не лише із збільшенням вартості на газ і тепло для населення. Велику роль також грає неефективне використання теплової енергії.

Субсидії – не єдиний спосіб платити за комуналку менше. Правильне утеплення домівки може стати альтернативою субсидіям, або ж доповненням до них. Тому чимало волинян у теплу пору року думають, що зробити, аби взимку було тепло та затишно. Завдяки енергомодернізації будинку буде тепліше, а плата за комуналку менша.

Будинки, спроектовані та збудовані 20-30 років тому, не можуть утримувати тепло. Тому теплова модернізація – це не лише вимога часу, а й необхідність. Температура в старих будівлях змінюється залежно від погодних умов. Взимку заради обігріву доводиться використовувати обігрівачі, а це лише сприяє додатковим витратам. За таких обставин регулювати температуру в домі неможливо і затратно. Через старі вікна втрачається багато тепла. Тому теплова модернізація – це не лише утеплення стін, даху, а й заміна вікон, дверей, старої системи опалення на нову.

Спочатку енергомодернізація потребує фінансових затрат. Однак надалі це дозволяє значно заощадити гроші.

Матеріали для енергомодернізації будинку необхідно використовувати якісні, щоб не викидати гроші на вітер. Також треба залучати фахівців. Бо якщо енергомодернізацію зробити неправильно, то все зведеться нанівець. В будинку чи квартирі може з'явитись грибок, пліснява, а це небезпечно для здоров'я людей.

У Луцьку можна часто побачити "клаптикову" модернізацію. Коли люди самотужки у багатоповерхівках утеплюють свої квартири. Такий спосіб модернізації не завжди є ефективним, оскільки теплова енергія не розподіляється рівномірно в будинку. Найкраще утеплювати рівномірно весь будинок, а не "клаптиками".

Є різні види утеплення стін. Найбільш поширений тип утеплення – це утеплення ззовні.

Найпроблемнішими для термомодернізації є багатоповерхові будинки. Бо капітальна модернізація потребує великих інвестицій.

Підвищення енергоефективності через ОСББ

В Україні ЖЕКи невдовзі ліквідують, натомість з'являться об'єднання співпласників багатоквартирних будинків. Тоді благоустрій та стан будинку залежатиме від їх мешканців, а не ЖЕКів.

6 червня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав проект закону №1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Ним передбачено ліквідацію ЖЕКів з липня 2016 року.

За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", якщо до 1 липня співвласники будинку не створять ОСББ, то управителя призначить орган місцевого самоврядування примусово. Тому краще об'єднуватись самим, аби потім не нарікати на бездіяльність. У випадку створення ОСББ мешканці багатоповерхового будинку збираються на збори, проводять опитування, після отримання більшості голосів "за" від співвласників квартир ОСББмають зареєструвати як юридичну особу. Потім обирають голову правління ОСББ, який може бути як одним із співвласників будинку, так і найнятим спеціалістом. Далі мешканці ОСББ можуть через проведення установчих зборів впливати на розподіл грошей, планування благоустрою та ремонт будинку.

У відповідь на інформаційний запит у Луцькій міській раді повідомили, що в місті наразі зареєстровано 241 ОСББ.

У паспорті Луцька зазначено, що у 2015 році було зареєстровано 139 ОСББ.

Голова правління Асоціації ОСББ "Лучани" Юлія Сабатюк розповіла, що наразі у Луцьку 22 ОСББ здійснили повну енергомодернізацію.

У Луцьку є позитивний досвід в АБ "Укргазбанк" на кредитування для енергомодернізації будинку. Зокрема, в ОСББ "Явір" за рішенням загальних зборів у червні 2014-го взяли понад 200-тисячний кредит на 5 років в АБ "Укргазбанк" на встановлення індивідуальних теплових пунктів. На той час із підтримки мали лише гарантоване сприяння міста у відшкодуванні відсотків. І вже за перші чотири місяці роботи (тепло за новими правилами пустили у грудні) зекономили на опаленні майже 100 тисяч гривень.

Також Юлія Сабатюк розповіла, що одне ОСББ Луцька отримало за державною програмою з енергоефективності кредит на суму 1,9 мільйона гривень. Будинок розташований за адресою вул. Ніла Хасевича, 6. Кредит отримано 1 вересня 2015 року на 10 років. Відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами сплачуватимуть із міського бюджету.

"Відповідно до Постанови КМУ 231 від 08.04.2015, держава відшкодовує 40% від вартості матеріалів, а місто відшкодовує всі %. Тобто - це безпроцентна позика, яка оплачується власниками з економії з тепла упродовж 10 років і тільки 60% від усієї вартості", - зазначає Юлія Сабатюк.

З її слів, всі будинки перед отриманням кредиту проходять енергоаудит.

Це теплова зйомка будинку у холодну пору року, де прилади показують втрати енергії , які виходять з будівлі.

Список організацій, які проводять енергоаудит, можна знайти на сайті Асоціації енергоаудиторів.

У Луцьку намагаються дбати про енергоефективність. Як зазначено в газеті "Волинський Монітор", з бюджету міста у 2013–2014 рр. використали близько 10 млн грн на заміну вікон та дверей у дитячих садочках, школах, лікарнях, електричного кухонного обладнання в дитсадках, встановлення індивідуальних теплових пунктів у поліклініках та навчальних закладах.

Експерт проекту "Енергоефективність у житловому секторі України" Петро Лавринюк розповів, щов його будинку замінили освітлення на світлодіодне .

"Наша економія – 80 % на оплаті. Інші заходи плануються, бо це новобудова (багатоповерхівка, - Конкурент)", - зазначає він.

За його словами, щоб отримати кредит в банку, треба спочатку визначитись із тим, що потрібно робити в будинку. Це може бути заміна вікон, модернізація опалення, утеплення тощо. Наступний крок – прийняття рішення і визначення суми. Вже тоді треба звертатися до банку.

Лучани розповіли про економію завдяки енергомодернізації

Опитані лучани розповіли про переваги теплової модернізації.

Лучанин Анатолій Євпак розповів, що після утеплення в будинку стало набагато тепліше, а кошти тепер сплачує менші.

"У нас будинок великий, цегляний. З часом з'являлися мікротріщини на зовнішній стіні.Туди може вітер задувати, забирати тепло. Коли дощі йшли 2 тижні і дуже сильний вітер був, то в нас промокали стіни. Додаткова проблема була, що зимою в хаті температура - 15-16 градусів максимум, коли надворі -30 градусів. Тоді вдень спалювали 30 кубів газу. Це багато і дорого. Вирішили одразу дві проблеми: усунули промокання стін та утеплили будинок", - зазначив Анатолій Євпак.

Він розповів, що три роки тому утеплення ззовні будинку коштувало орієнтовно 20 тисяч гривень. А перед тим поміняли вікна на металопластикові. Все робили за свої кошти, кредит у банку не брали.

"Тепер зимою ми палимо газу вдвічі менше. Температура в середньому більше 20 градусів", - додає він.

Лучанка Олеся Максименко розповіла, що в її родині зробили утеплення будинку 6 років тому. Кредит не брали, вирішили перероблювати за власний кошт.

За її словами, на енергомодернізацію витратили орієнтовно 10 000 євро. Оскільки будинок був старий, то довелось зробити чимало. Знімали старе покриття ззовні фасаду, зачищали, вирівнювали. Згодом обклеювали пінопластом.

"Це вигідно. Але не треба суто будинком обмежуватися. Необхідно всередині будинку котел міняти, лічильники ставити", - зауважує вона.

Теплі кредити в банку

В Україні зараз діє програма ЄБРР з підтримки енергоефективної модернізації житла "IQ energy". Відповідно до програми, громадяни можуть взяти кредити на енергомодернізації будинків.

Банки-партнери, через які реалізовується програма: "УкрСиббанк", "ОТП Банк" та "Мегабанк".

За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", житлові комплекси, які організують ОСББ, матимуть можливість отримати кредитні кошти на масштабну енергомодернізацію. Зокрема, термоізоляцію стін, дахів та підлог перших поверхів; встановлення сучасних енергоефективних вікон, газових котлів і котлів на біомасі; модернізацію систем теплопостачання; встановлення сонячних систем опалення та ін.

Програмою "IQ energy" можна буде покрити приблизно 35% суми кредиту для ОСББ, що значно полегшить мешканцям модернізувати своє житло в рамках багатоповерхівки.

Досвід ЄС для України

Країни ЄС теж проходять етап енергомодернізації. За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом", Литва проводить досить масштабну програму реновації житлового сектору. Впродовж 2013-2015 років було затверджено фінансування 2069 проектів комплексної реновації. Там теж беруть кредити на енергомодернізацію житла. У Литві до 2020 року планують профінансувати реновацію ще 20 000 багатоповерхових будинків.

Раціональне використання теплової енергії в домі сприяє комфорту та заощадженню коштів. А субсидії – це не єдиний вихід платити менше.

Матеріал підготовлено в рамках Інформаційної кампанії "Сильніші разом!".

Автор: Мая Голуб
Надрукувати
мітки:
коментарів