Поділитись:

Google стверджує, що побудував перший квантовий комп’ютер

Середа, 25 вересня 2019, 02:52
Google стверджує, що побудував перший квантовий комп’ютер

Фото ілюстративне

Google стверджує, що побудував перший квантовий комп’ютер, який може проводити обчислення, що перевищує можливості найпотужніших суперкомп'ютерів сьогодні. Це визначний момент, який гаряче очікували дослідники, пише FT.

У документі дослідників Google, скорочений варіант якого був розміщений на початку цього тижня на веб-сайті Nasa і який вдалося побачити журналістам FT перед тим, як його видалили, стверджувалося, що їхній процесор зміг виконати обчислення за три хвилини та 20 секунд. Такі обчислення потребують найсучаснішого класичного комп’ютера сьогодні, відомого як Саміт, майже 10 000 років.

Дослідники заявили, що це означає «квантове панування», коли квантові комп'ютери здійснюють обчислення, які раніше були неможливими.

"Це драматичне прискорення порівняно з усіма відомими класичними алгоритмами забезпечує експериментальну реалізацію квантової переваги в обчислювальній задачі і віщує появу довгоочікуваної обчислювальної парадигми, – написали автори дослідження. – Наскільки нам відомо, цей експеримент є першим обчисленням, яке можна виконати лише на квантовому процесорі."

На думку дослідників, система може виконати лише один високотехнічний розрахунок, а до використання квантових машин для вирішення практичних завдань ще далеко.

Але дослідники Google назвали це "віхою до повномасштабних квантових обчислень". Вони також спрогнозували, що потужність квантових машин зростатиме з "подвійною експоненціальною швидкістю" порівняно з експоненціальною швидкістю Закону Мура, яка сприяла прогресуванню кремнієвих мікросхем у першій епосі обчислень.

Хоча існують прототипи так званих квантових комп'ютерів, розроблені компаніями, починаючи від IBM, до стартапів, таких як Rigetti Computing, вони можуть виконувати лише ті самі завдання, що і класичні комп'ютери, хоча і швидше.

Квантові комп’ютери, якщо їх можна побудувати в масштабі, будуть використовувати властивості, що виходять за межі класичної фізики, щоб запропонувати експоненціальні посилення в обчислювальній потужності.

У звіті Бостонської консалтингової групи у листопаді 2018 року сказано, що вони можуть «змінити гру в таких сферах, як криптографія та хімія (а отже матеріалознавство, сільське господарство та фармацевтика), не кажучи вже про штучний інтелект та машинне навчання. . . логістику, виробництво, фінанси та енергетику”.

Деякі дослідники застерігають від перебільшення квантового панування, стверджуючи, що це не дозволяє припустити, що квантові машини швидко переженуть традиційні комп’ютери та принесуть революцію в обчислювальній техніці.

Google поки коментувати відмовився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів