Поділитись:

Голова МЗС Польщі закликав до широкої дискусії про Волинську трагедію

Понеділок, 06 червня 2016, 15:53
Голова МЗС Польщі закликав до широкої дискусії про Волинську трагедію

У справі трагічних подій на Волині у середині XX століття Польща очікує від України на "деякі жести, яких до цього часу не було зроблено".

Про це розповів глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, коментуючи нещодавній лист українських інтелектуалів про історичне примирення двох народів, – інформує Укрінформ.

"Це є процес, який має відбутися. Процес примирення, який відбувся між поляками і німцями, такий процес має відбутися і між поляками та українцями. У даний момент очікуємо від української сторони на деякі жести, яких до цього часу не було зроблено", – заявив він.

На запитання, чи Ващиковський підписався б під цим листом, він відповів, що ні. Із його слів, потрібно не уникати дискусій, а вести її на багатьох площинах – між істориками, політиками, парламентаріями.

"Це (історичну проблему – ред.) потрібно розв'язати, оскільки це є болючою раною, яку потрібно вилікувати", – констатував він.

Ващиковський наголосив, що такого роду листи потрібні, але необхідними також є з'ясування причин злочину і вибачень за нього. Він додав, що цей процес має бути обопільним.

Глава МЗС Польщі визнав, що польська сторона також повинна багато чого зробити у питанні історичного примирення, однак наголосив, що вона "вже багато зробила" в цьому напрямі.

Як повідомлялося, у відкритому зверненні до керівництва польської держави представники української еліти закликають не допустити до "будь-якої незваженої політичної декларації, схвалення якої не вгамує біль, а лише дозволить нашим спільним ворогам використати це проти Польщі та України".

Напередодні меморіальних днів, що розпочнуться в липні в Україні і Польщі, з українського боку прозвучав заклик повернутися до "традиції спільних парламентських відозв, які не розділятимуть, а об'єднуватимуть нас у покаянні і прощенні".

"Керуючись духом братерства, закликаємо разом встановити спільний День пам'яті за жертвами нашого минулого і віри у неповторення зла", - йдеться у зверненні.

Лист підписали, зокрема, екс-президенти Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, владики УГКЦ і УПЦ (КП) Святослав Шевчук і Філарет, а також В'ячеслав Брюховецький, Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський.

Заступник голови комісії Сейму у закордонних справах, депутат опозиційної партії "Громадянська платфома" (РО) Роберт Тишкевич у коментарі агентству зазначив, що ініціатива української сторони заслуговує на високу оцінку, підтримку і реакцію з польського боку.

До трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років в Україні та Польщі ставляться по-різному. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі зазнчають, що внаслідок етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Надрукувати
мітки:
коментарів