Поділитись:

М'ясо, риба, мандарини, молоко: ціни на продукти перед святами на Центральному ринку Луцька

Неділя, 22 грудня 2019, 09:15
М'ясо, риба, мандарини, молоко: ціни на продукти перед святами на Центральному ринку Луцька

Старий, як ми звикли його називати, ринок Луцька традиційно пахне пиріжками. На ньому, як і раніше, багато ромів із картонною вивіскою на грудях «Куплю горіхи». Подекуди чутно вигуки: «Купуйте акційні бананчики». Звертаю увагу на ті банани. На вигляд вони такі, що купувати їх уже не хочеться. Хоча багато хто стверджує, що усередині такі банани смачні.

Людей на базарі небагато. Дивно. Адже зазвичай тут людно і важко йти між рядами. Але сьогодні тут рай для покупців: ходити і вибирати продукти можна спокійно.

Проте невдоволені таким фактом самі продавці. Воно й дивно: нема людей  – немає виручки. Одна з версій, чому так: можливо, люди думають, що ринок уже перенесли.

Перше, на що я звернула увагу, – це жива річкова риба. Її вибір тут великий. Найдорожчі – сом, щука, линок. За цю рибу просять 130 грн за кілограм. Короп вартує від 75,50 грн до 85,50 грн. Ціна риби залежить від її ваги: чим риба більша, тим дорожча. Карась – від 40,50 грн до 50,50 грн. Їх на ринку найбільше.

«Вам запікати рибу чи смажити? Ось товстолоби по 40 гривень і 50 копійок за кілограм. Віддам дешевше – за 35 будуть. Беріть, хороша риба», – пропонує мені продавчиня. А коли чує, що я просто дивлюся на ціни, втрачає до мене інтерес.

Над дорогою на ринку є павільйон із фруктами. Тут можна купити будь-які. Акційні банани – 17,99 грн. Інші коштують 23,99 та 29,99 грн. Не знаю, яка між ними різниця. Акційні солодкі мандарини тут можна придбати за ціною 25,99 грн. Але за умови, що ви будете купувати не менше кілограма. Якщо вам потрібно більше двох кілограмів, то продавчиня віддасть вам фрукти за ціною 20,99 грн. Солодкі мандарини, на яких написано «Індія», тут вартують 30 грн без однієї копійки. А от мандарини другого сорту, великі, але, як запевняє продавчиня, смачні, – 10,99 грн. І на вигляд вони справді таки непогані. Біля цього контейнера черга.

І ох оці 99 копійок.

В іншому місці мандарини вартують від 30,99 до 34,99 грн. Є покупці і на ці мандарини. А зовсім неподалік ці фрукти продають за 40 і 45 грн за кг.

У павільйоні помідори та огірки продають за 55 грн, а помідори чері – 65 грн. На вулиці поряд ці овочі можна купити на 5 гривень дешевше.

Однакову ціну мають морква, буряк, цибуля – на ринку за них просять 10 грн за кг.

У м’ясному відділі курка коштує 58-60 грн. Ціна на філе коливається від 105 до 108 грн за кг. Курка домашня вартує дещо більше – 90 грн за кг. Одну мені важать: 1900 г, вартує 170 грн. За кролика продавчиня просить 130 грн за кілограм. Запевняє, що він важить 1,700 кг.

Якщо на свято ви вирішили купити домашню качку, то вам доведеться витратити більше 200 грн. Адже вартує вона 100 грн за кг. За стільки ж віддавала жінка й індичку. Просила 300 грн, адже птиця важить 3 кг.

Ціни на свинину досить різні. Шинка коштує від 90 до 120 грн за кг. Продавець Василь Бардас, який на ринку уже 24 роки, розповідає, що ціна залежить від того, яке м'ясо.

«Я продаю без сала, тому у мене воно дорожче. Жирний бочок, наприклад, – від 65 гривень, м’ясний – 90-100. Я також роблю шашлик: ціна за кілограм 120 гривень плюс приправа і майонез», – каже чоловік.

Розповідає, що люди зараз зовсім не купують. На годиннику 13.40. Людей і справід мало. Чоловік запевняє, що за весь день продав лише 2 кг м’яса.

«Зовсім не відчувається, що скоро свята. Люди нічого не купують», – зізнається Василь Бардас.

Запитую ціну сала. Каже: коштує 30-50 грн.

«У мене сало домашнє, смажене соломою, 120 грн за кілограм. Хочеш спробувати? Ти такого не їла. Ну, заради цікавості», – вмовляє мене продавець.

Дякую, але кажу, що сало без хліба не їм.

Повертаюся в «молочні» ряди. Домашніх продуктів тут величезний вибір. Дивуюся нахабності покупців: можуть пробувати продукти, не питаючи дозволу у продавців.

«Беріть молочко, 27 гивень 1,5 літра. Сир спробуєте? Гладишковий, дуже добрий, це ж не сепараторний, недорого  – за 50 гривень», – вмовляє жіночка.

У півлітровій баночці стоїть остання гладишкова сметана. Вартує 30 грн.

Домашні яйця – 40 грн. Бабуся, яка їх продає, запевняє мене, що це також недорого.

Уже при виході із павільйону запитую, скільки ж коштує зелень.

«Усе свіженьке, вибирайте щось», – каже продавець і важить мені руколу. Протягую за пучок 15 грн. А взагалі 100 г коштує 30 грн. Ціна укропу і петрушки за 100 г – 10 грн, листя салату – 8 грн.

«Загалом пучок укропу вартує 5 грн. Це оці пучки, які стоять готові. А ось це – рівно 100 г», – важить і показує мені продавчиня.

Дякую за руколу, бажаю гарного дня і йду.  

Та ні. Вертаюся. Десь бачила хрін. Ну яке ж свято без нього? Знаходжу потрібний мені ряд. У жінки хрону багато. Скаржиться, що ніхто не купує. А він, з її слів, домашній, добрий. Найменший пакет вартує 15 грн. 45 грн – пів літра, 50 грн – 600 г. Хрін у 250-грамовій баночці – 35 грн.

І вже на виході зупиняє мене бабуся:

«Дитино, дивися: лісові горішки, віддам за 15 грн. А скрізь по 20. Бери, недорого».

Недорого. Так. А як би усе це купували, гаманець був би порожній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024