Поділитись:

Як зберегти спокій у заторах: п’ять порад від волинських патрульних

Четвер, 26 грудня 2019, 19:35
Як зберегти спокій у заторах: п’ять порад від волинських патрульних

Напередодні і в період новорічно-різдвяних свят почастішали скарги на затори в місті. Звичайно, це явище є неприємним для всіх учасників дорожнього руху. Особливо якщо люди кудись поспішають, везуть дітей на новорічний ранок, їдуть за покупками тощо.

Затори можуть стати і умовою виникнення дорожньо-транспортних пригод: десь один водій різко пригальмував, здійснив незрозумілий маневр на дорозі, обігнав в забороненому місці – і вже аварія. У такому випадку ви витратите ще більше часу, доки очікуватимете екіпаж поліції, оформлятимете ДТП, вирішуватимете особисті спори. Зайвий раз подумайте, чи порушувати ПДР, аби швидше доїхати і в результаті затриматися ще на 2 години, чи все ж таки спокійно дочекатись разом з усіма і їхати згідно з правилами. Виникненню ДТП сприяють і нинішні погодні умови: мокрий асфальт, туманність, погана видимість. Щоб ваша поїздка не перетворилась на нервове й емоційне виснаження, щоб ви не зазнали матеріально-технічних збитків у результаті ДТП і щоб доїхали до пункту призначення безпечно, волинські патрульні радяьть керуватися простими правилами. 

  • Завжди виїжджайте заздалегідь, особливо вранці і ввечері, коли автомобілів дуже багато. Якщо ви перевозите дітей, то налагодьте такий режим, щоб виїжджати раніше, поясніть це дітям. У жодному разі не порушуйте при них ПДР, та й без них також.
  • Спокійний рух з мінімальним числом перестроювань, з рівною дозволеною швидкістю і суворим дотриманням усіх вимог ПДР – основа безпечного і економного водіння в будь-яку пору року, але взимку ці прості істини є особливо актуальними. Уважно стежте за світлофорами та заздалегідь перелаштовуйтесь у потрібну для вас смугу при поворотах.
  • Неосвітлені дороги і пішохідні переходи, одяг темного кольору, низька культура поведінки на дорозі тощо є причинами наїзду на пішоходів. Але тут також має бути взаємна культура. Пішоходи, перед тим, як починати перехід, переконайтеся в тому, що водій вас бачить незалежно від того, переходите ви дорогу в недозволеному місці чи по «зебрі». Водії, наближаючись до місця, звідки на дорогу може вискочити пішохід, просто заберіть ногу з газу і перенесіть її на гальма (не натискаючи). У швидкості ви втратите небагато, а от час реакції значно скоротиться. Найчастіше пішоходи переходять дорогу на перехрестях, біля зупинок, магазинів. Також потрібно бути напоготові в тому випадку, якщо поруч з дорогою стоїть маршрутний транспорт: намагаючись встигнути за теплим автобусом, змерзлі і змоклі люди часто роблять відчайдушні вчинки.
  • У заторах тримайте себе в руках і не нервуйте, адже це все одно нічого не дасть. Краще – холоднокровність та стійкість. По можливості, якщо знаєте місцеві шляхи, то об’їдьте місця можливих заторів, а якщо ні, то тримайтесь у правій смузі і рухайтесь по своєму напрямку повільно, не поспішаючи. Зміна способу думок і позитивний настрій також впливають на правильну поведінку під час заторів: спробуйте когось пропустити вперед, усміхніться жінці/чоловіку за кермом поруч – і очікувати в заторі вже стане приємніше. 
  • Поціновувачі прекрасного кажуть, що їзда в заторах – це мистецтво. Тож перетворіть його ще й на користь! У заторах можна лише слухати радіо, а й читати книгу і навіть вчити іноземну мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів