Поділитись:

На громадські проекти лучан планують виділити 6, 5 мільйона гривень

Середа, 22 червня 2016, 10:00
На громадські проекти лучан планують виділити 6, 5 мільйона гривень

У Луцьку обговорили проект громадського бюджету, який запропонувала внести на розгляд чергової сесії Луцької міської ради фракція "Самопоміч".

Висловити свої пропозиції щодо документа депутати міської ради мали можливість під час засідання круглого столу.

Автор проекту депутат міськради від фракції "Самопоміч" Тарас Шляхтич зазначив, що спонукало розглянути положення про громадський бюджет те, що в декількох обласних центрах України вже запроваджена така практика.

"У Польщі майже сто міст запровадили в себе положення про громадський бюджет, де громада бере безпосередню участь у розподілі бюджетних коштів. Ми пропонуємо, щоб 1 % від загальної частини видатків бюджету розподілявся безпосередньо представниками територіальної громади міста Луцька. Це буде здійснюватися шляхом електронного голосування за допомогою BankID або шляхом прямого волевиявлення через бюлетені, які можна буде отримати у відповідному підрозділі Луцької міської ради", ‒ зазначив депутат.

У цьому положенні також передбачений порядок діяльності комісії (робочої групи) ‒ це колегіальний орган, який буде безпосередньо проводити відбір.

Внесення проектів пропонують розпочати з першого березня 2017 року. Триватиме процедура 60 днів. Робоча група буде здійснювати аналіз проектів щодо їх відповідності меті, суспільної ваги та значення для міста. У подальшому пропозиції будуть опрацьовані профільними підрозділами міськради, де в процесі можуть вноситися зауваження, і після цього з 10 до 25 вересня буде відбуватися голосування за відповідні проекти.

Робочу групу формуватимуть за поданням міського голови, вона складатиметься з третини депутатського корпусу та представників громадських організацій.

"Щодо суми коштів на кожну окрему ініціативу, то коли розробляли проект, брали до уваги видатки загального фонду бюджету, без спеціального фонду і субвенцій. Наразі він становить приблизно 6,5 мільйона гривень. Тобто збільшується обсяг грошових коштів. Кожен проект може брати не більше 30 % від загальної суми. Ми пропонуємо зменшити цей "поріг" і виділяти не більше одного мільйона на один проект", ‒ зазначив Шляхтич.

Майно і земля має бути виключно в комунальній власності.

Перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлєв зазначив, що є певні технічні речі, які заважатимуть реалізації проекту. Він звернув увагу, що кардинальної відмінності представленого для обговорення проекту рішення і чинного положення про громадські ініціативи немає, адже вони працюють вже другий рік поспіль.

"Відмінність ‒ це бюджет, який більший майже в десять разів (на громадські ініціативи виділяється 500 тисяч гривень), друге ‒ це відсутність співфінансування, третє ‒ це інша система голосування за ініціативи. Я це написав у своїй окремій думці. Я не проти цього проекту, це просто моя думка", ‒ сказав Яковлєв.

І додав, що, як показав дворічний досвід впровадження ініціатив жителів міста Луцька за 40-50 тисяч, за які борються представники громади, вони часто можуть використовувати маніпуляції і фальсифікації.

"Мені важко усвідомити, на що люди підуть за один мільйон гривень. Це величезна відповідальність, я не впевнений, що все буде відбуватися прозоро, і кошти будуть ефективно використанні", ‒ зазначив перший заступник міського голови.

Депутат міської ради від фракції "Солідарність" Петро Нестерук поцікавився, звідки будуть виділятися кошти для проведення голосування, як воно має відбуватися і хто буде його контролювати.

На що Тарас Шляхтич відповів, що фахову робочу групу створює міський голова, який формуватиме її з депутатів та представників громадських організацій і нестиме за це відповідальність разом з обранцям громади.

"Система верифікації BankID найбільш захищена система від зловживань, яка прив'язується до паспортних даних та ідентифікаційного коду особи. Тут система надійна. Оскільки є певна частина територіальної громади, яка не є активними користувачами інтернету, спеціально для них прописана система безпосереднього голосування. Для цього є штат працівників Луцької міської ради. В їхній робочий час ними можуть бути виконанні певні функції, наприклад, безпосереднього запису людини", ‒ зазначив ініціатор проекту.

Також він додав, що для того, аби ознайомити лучан з основними положеннями громадського бюджету, пропонується провести рекламну кампанію, аби населення зрозуміло, що може брати участь у розподілі коштів громади.

Підтримав пропозицію Тараса Шляхтича депутат Павло Данильчук і зазначив, що вона зараз на часі, і фракція "Народного контролю" у міськраді її підтримує.

Депутатвід УКРОПу Борис Смаль запропонував спочатку протестувати проект громадського бюджету, а тоді впроваджувати його у дію, адже система громадських ініціатив працює ефективно вже два роки, тому потрібно зважити всі ризики.

Секретар міської ради Юлія Вусенко зауважила, що в Європі участь населення у розподілі бюджетних коштів є звичною практикою.

"Ми маємо обговорювати громадський бюджет, коли всі основні виплати та субвенції будуть розподілені. Якщо говорити про практику сусідньої Польщі, то там певна сума коштів виділяється на рекламну кампанію і на забезпечення голосування. Це важливо, бо влада в місті належить лучанам, які своєю активністю можуть досягнути хорошого результату, долучившись до вирішення проблем міста", ‒ зауважила Вусенко.

Наприкінці засідання круглого столу, Тарас Шляхтич запропонував усім присутнім подати пропозиції щодо внесення змін до проекту, які будуть обов'язково враховані.

До слова, зараз в Луцьку діє система громадських ініціатив. Цьогоріч на реалізацію громадських проектів виділили понад 500 тисяч гривень. У випадку погодження проекту про громадський бюджет на впровадження проектів лучан планують виділити 6,5 мільйона гривень.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯКІ ПРОЕКТИ ЛУЧАН РЕАЛІЗУЮТЬ ЗА МІСЬКІ ГРОШІ

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024