Поділитись:

Відмовляли в усьому: як "нескорена" волинянка створила клуб стрільби з лука

Понеділок, 02 березня 2020, 14:00

Учасниця АТО, представниця України на Іграх Нескорених Майя Москвич поділилася історією про те, як потрапила в АТО, яким було життя після і як їй вдалося створити клуб стрільби з лука.

Про це вона розповіла Українській правді.Життя.  

"В АТО я пішла доброволкою. У бойовий підрозділ потрапила лише в серпні 2014-го, бо спочатку мене, дівчину, в підрозділ брати не хотіли. У вересні поїхала на першу ротацію в Дебальцеве, де мене оформили як діловода і лише через кілька місяців перевели на посаду стрільця. Спочатку служила в складі батальйону імені генерала Кульчицького, у 2015 році приєдналася до підрозділу "Гарпун", а в 2016-му – до "Миротворця". Усього в мене було шість ротацій. Звільнилася зі служби в 2017-му", – зазначила вона. 

У перші роки війни дівчині потрапити на фронт на бойову посаду було майже неможливо, особливо в офіційне формування. Але Майя була дуже наполеглива.

"Після звільнення теж була історія: довго не могла оформити військовий квиток, бо у військкоматі просто не знали, що зі мною робити: дівчат стрільцями у 2014-му ще не ставили.  Оця цілеспрямованість, "твердолобість", як я її називаю, у мене сформувалася ще задовго до подій на Сході. Радію, що ця риса залишилася зі мною і після повернення. Саме вона допомогла мені відкрити стрілецький клуб. Бо коли тільки почала ним займатися, одразу зіткнулася з відмовами. Одна, друга, третя, десята… Відмови в усьому. Навіть не знаю, скільки людей мені відмовило на початку, коли я шукала приміщення, говорила про ідею створення клубу, зверталася з проханням придбати лук. Тоді можна було б сказати: "Усі погані. Я намагалася, нічого не вийшло". Але я не звертала на це уваги", – пояснила вона.

Вона знайшла тих, хто підтримав, як зміг, і почала з малого.

"Мій побратим із батальйону Кульчицького Павло Скшетуський подарував свій лук, яким він стріляв на відборі до "Ігор нескорених", а посольство Австралії в Україні подарувало ще два. Я поставила щити на вулиці, де мені це дозволили зробити. На зиму вже знайшла приміщення. А людей, які казали мені, що ідея марна і довго клуб не протримається, я навіть не слухала", – розповіла Майя. 

Мінівідкриття тоді ще секції з стрільби відбулося 10 липня 2019 року.

"Я поставила "прапор" і сказала: "Приходьте до мене, буду вчити стріляти". Початкова  ідея полягала в тому, щоб просто створити місце, куди ветерани могли б приходити та готуватися до "Ігор нескорених". Але підійшли цивільні, спитали, чи можуть теж тренуватися, і я, звісно ж, дозволила. Спочатку нас було лише п’ятеро, двоє з яких – ветерани. Потім з’явився Максим, тепер уже мій напарник у цій справі. На своє перше тренування він приніс власний лук – "подарунок для секції". Потім почали приходити діти, їх теж цікавили тренування", – зазначила вона. 

Зрештою маленька ідея вилилася у створення федерації зі стрільби з лука в Луцьку.

"Із часом до нас приєднався пан Олег, кандидат у майстри спорту зі стрільби з лука, він допомагає мені проводити тренування. Олег – людина з руками, він дуже багато зробив: налагодив світло, зробив обладнання, зараз щити ладнає. Також ми виграли проєкт у луцькому конкурсі "Бюджет участі" й найближчим часом докупимо луки для початківців: п’ять дитячих і п’ять дорослих. Готуємо ребрендинг. Виходить більше, ніж я хотіла, і я сама б я цього не змогла зробити. Це все наші спільні зусилля. Зараз у нас тренуються 16 чудових людей, є 2 співтренера. До речі, один з ветеранів, який у нас тренувався, – Павло Ковальський. Він потрапив до складу національної збірної "Ігор нескорених", і ми цим дуже тішимося. Серед наших учнів – дорослі, діти, ветерани, люди з інвалідністю. Нам вдалося створити таке середовище, де всі почуваються своїми, вільно тренуються та спілкуються. Сподіваємося, що будемо зростати й надалі. Зараз шукаємо кошти, щоб залучити ще одного професійного тренера та відкрити літній майданчик на довгу дистанцію", – зазначила Майя Москвич. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 лютого 2024
18 серпня 2023
17 серпня 2023
10 серпня 2023
04 червня 2023
13 травня 2023
10 травня 2023
31 березня 2023
04 березня 2023
26 лютого 2023