Поділитись:

У кого, скільки і для чого Україна набрала кредитів

Четвер, 07 липня 2016, 19:35
У кого, скільки і для чого Україна набрала кредитів

Тільки за кілька років Україна отримала понад 600 млрд грн. Державний борг України в цьому році досяг 67 млрд дол.

За кредитні кошти проводять реформи, зміцнюють національну валюту, поповнюють бюджет і стабілізують платіжний баланс. Вже зараз на кожного українця припадає майже 39 тис грн боргу. Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, на що Україна витрачає кредити, і скільки позичили за кілька останніх років.

Кому і скільки винна Україна

Україна отримала кредити від Міжнародного Валютного Фонду (МВФ), Світового банку, Європейського союзу, Європейського банку реконструкції та розвитку, США, Німеччини та ін. Так, 11 березня минулого року рада директорів МВФ затвердив нову чотирирічну кредитну програму Extended Fund Facility на 12,35 млрд дол спеціальних прав запозичення. Гроші надходять траншами, рішення про виплату чергового траншу приймається за результатами перевірки того, як Україна виконує свої зобов'язання з реформування економіки. Йдеться, зокрема, про скорочення дефіциту державного бюджету.

З 2014-го року Україна взяла в кредит у МВФ 11,3 млрд дол (понад 280 млрд грн за курсом НБУ). Гроші направили на поповнення золотовалютних резервів і в державний бюджет.

До слова, згідно з головним фінансовим документом країни, в 2016-му доходи України становитимуть 595,1 млрд грн, а витрати – 667,7 млрд грн. Різницю планують покрити завдяки зовнішнім запозиченням і приватизації. Всього за два роки Україна отримала від міжнародних кредиторів понад 600 млрд грн, фактично – ще один річний бюджет.

Хто дає Україні кредити:

• МВФ
• Всесвітній банк
• Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР)
• Європейський інвестиційний банк (ЄІБ)
• ЄС
• Канада
• Німеччина
• США
• Японія

За два роки Світовий банк дав Україні кредитів на загальну суму 4 млрд 435 млн дол. Частина цієї суми направили в регіони. Так, згідно з наданою Міністерством фінансів інформації, 1 млрд 250 млн дол пішли на фінансування політики розвитку (програми соціально-економічного розвитку, зміцнення матеріально-фінансової бази), на 350 млн дол модернізували системи водопостачання в Краматорську, Житомирі, Тернополі, Києві, Харкові, Черкасах та в Кіровоградській області.

Ще 382 млн дол інвестували в енергоефективність в секторі централізованого водопостачання в Дніпропетровську, Харкові, Чернігові, Херсоні, Кам'янець-Подільському та Миколаївській області. 300 млн дол дісталися малозабезпеченим сім'ям. Решту грошей витратять на зміцнення гривні, стабілізацію банківського сектора.

У ЄБРР за два роки взяли в борг 702 млн дол. На 300 млн дол Україна закупила газ, а решту грошей все ще не витратили. За інформацією Мінфіну, кредити брали на "реабілітацію гідроелектростанцій" і реконструкцію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

ЄІБ Україна винна 1 млрд 720 млн дол. Гроші спрямують на кредити для малого бізнесу, розвиток муніципальної інфраструктури, капітальний ремонт одного з газопроводів.

Від Європейського Союзу Україна з 2014-го року отримала понад 2,3 млрд дол кредитів і більше 600 млн дол у вигляді бюджетної підтримки. Більшу частину направили до загального фонду державного бюджету. Ці кошти дозволять покрити дефіцит і поліпшити платіжний баланс країни.

Крім міжнародних фінансових організацій, Україна також отримує кредити від деяких західних держав. Наприклад, Німеччина дала в кредит 220 млн дол на. Фонд гарантування вкладів фізосіб. Цей фонд гарантує всім вкладникам банків, що їх гроші повернуть навіть в тому випадку, якщо банк "лопне",
США направили в Україну 3 млрд дол кредитів. Ці гроші витратять на погашення інші кредитів і проведення економічних реформ. Ще близько 100 млн дол "на реформи" дала в борг Японія. Усього Україна накопичила 67 млрд дол кредитів.

Як будемо гасити кредити

Зовнішній державний борг України складається з гарантованого боргу (боргові зобов'язання українських підприємств, виконання яких забезпечено державними гарантіями), і державних запозичень, які здійснюються безпосередньо урядом для фінансування дефіциту бюджету. На обслуговування зовнішнього боргу (виплата відсотків і тіла кредиту), за даними Мінфіну, в 2016-му витратять 1,277 млрд дол. Також в цьому році погасять кредити на 574 млн 476 тис дол.
Чим більше кредитів, тим складніше їх обслуговувати, пояснює екс-міністр економіки Віктор Суслов. При цьому економіст відзначає, що відмовитися від кредитів Україна не може.

"Україна безперервно отримує нові кредити, зокрема і від МВФ. При складній економічній ситуації, звичайно, ми змушені жити в борг і просити нові і нові кредити", – впевнений Віктор Суслов.

Щоб відмовитися від активного запозичення, за словами екс-міністра економіки, необхідно залучати іноземні інвестиції і розвивати економіку. Вже зараз, як відзначають експерти, Україні складно обслуговувати свій зовнішній борг.

"Борг України, на жаль, виріс більше, ніж очікувалося. У 2014 році держборг від ВВП становив близько 40%. Критичний рівень вважається 60%. Зараз ми вже перевищили давно 60%. Це показує, що Україні складно обслуговувати свої зовнішні борги. І виходить, що все складніше і складніше Україна обслуговує свої борги. Треба, щоб в ідеальному варіанті показник держборгу від ВВП повернувся на рівень нижче 60% ", – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Надрукувати
мітки:
коментарів