Поділитись:

Призначення Саакашвілі: чим він займатиметься та як реагує Грузія

П'ятниця, 08 травня 2020, 11:10
Призначення Саакашвілі: чим він займатиметься та як реагує Грузія

7 травня президент України Володимир Зеленський призначив колишнього президента Грузії і екс-губернатора Одеської області Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

«Щиро вітаю Міхеіла Ніколозовича з новим відповідальним викликом. Вірю, що він зможе надати імпульс Національній раді реформ та допоможе в здійсненні важливих змін у житті країни», - йдеться у заяві Зеленського.

Раніше, як відомо, Саакашвілі розглядали на пост Головою виконавчого комітету Національної ради реформ і навіть віцепрем’єр-міністра з питань реформ. Щоправда, такої посади поки що немає в уряді. Одначе, призначення потребувало згоди більшості у Верховній Раді, однак підтримки більшості йому не вдалося отримати.

Ще тоді про не схвалення призначення заявляла грузинська сторона. А ось 8 травня міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані заявив, що країна відкликає свого посла в Києві у зв’язку з призначенням Саакашвілі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Це звичайна практика в дипломатичних відносинах, яка вказує на виникнення певних проблем у двосторонніх відносинах, тому для визначення майбутніх кроків необхідна консультація з послом», - коментує ситуацію Залкаліані.

Справа в тім, що у червні 2018 року в Грузії заочно засудили Саакашвілі до шести років позбавлення волі в справі про побиття колишнього опозиційного депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році. Сам Саакашвілі називає цей вирок незаконним. Нині він є громадянином України.

«Перше, що потрібно зробити, щоб допомогти економіці, це звільнити бізнес від адміністративного втручання. Є велика кількість регуляцій, від яких треба звільнятися, і головне слово — це свобода. На першому етапі треба забрати безглузді регуляції в податковій сфері, митниці, де заповнюють велику кількість папірців. Все, що стосується свободи введення бізнесу», — пояснив він в ефірі 1+1, пише НВ.

Кажучи про трансформації в медичній галузі, Саакашвілі підкреслив, що потрібно повністю міняти системи.

«Спроби частково міняти нічого не приносять. Спроба реанімувати старі, совкові реформи не працюють. Перебудувати стару систему неможливо. Її треба повністю змінити», — додав він.

Політик також розповів, що буде працювати в будівлі Офісу президента, так як Виконавчий комітет реформ — традиційний орган, який знаходиться при президенті України.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів