Поділитись:

Що буде з безхатьками на перехресті Львівської-Даньшина (фото)

Четвер, 23 липня 2020, 19:45
Що буде з безхатьками на перехресті Львівської-Даньшина (фото)

Сміття на перехресті Даньшина і Львівської стало менше, а проте ситуація з безхатьками продовжує бентежити місцевих.

Мешканці будинків на цьому перехресті вже давно нарікають на безлад у районі. Причиною називають безхатьків, які живуть тут. Мовляв, люди без постійного місця проживання поводяться негідно. Дістають сміття зі смітників, розкидають його навколо, облаштовують собі місця для ночівлі просто у сквері. І загалом поводяться агресивно і неввічливо. 

На сайті Луцької міської ради днями навіть з'явилася петиція, у якій Олександр Єрмолай просить місцеву владу розв'язати проблему. Зранку у четвер, 23 липня сміття вже не було. Але люди, які засмічують район, нікуди не зникли. 

Район прибрали від сміттяРайон прибрали від сміття

Про те, що саме у ситуації з безхатьками непокоїть мешканців, та яким чином можна вирішити цю проблему, дізнавалися журналісти ІА "Конкурент"

Знайти перехрестя "з бомжами" у Луцьку не важко, навіть якщо ви не знаєте, де знаходиться вулиця Даньшина. Ситуація із засміченням району днями наробила галасу в мережі. Люди, однак, живуть із нею вже багато років, а тому вказати на "проблемні райони" може кожен другий перехожий. 

Що буде з безхатьками на перехресті Львівської-Даньшина (фото)

Наша співрозмовниця Ольга сама підійшла і почала свою розповідь. За словами жінки, проблему з безхатьками ніхто не береться вирішувати вже багато років. Постійно на території навколо смітників живуть четверо людей. "Головною" між ними називають Наташу. З нею ми поспілкуємося згодом. Зі слів Ольги, деякі безхатьки поводяться нормально. Зокрема, один чоловік без дому живе у підвалі будинку Ольги. Він працевлаштований, не конфліктний. Є, однак, у цій компанії чоловік, який тримає в страхові район. Називають його Рижим. Кажуть, він може кричати і матюкатися, краде городину, розкидає мотлох. З ним порозумітися важко, або й неможливо. 

Ольга пояснює, що саме безхатьки – причина, чому в її районі брудно, незатишно і небезпечно. Чоловіки та жінки, які живуть без дотримання елементарних правил гігієни, можуть спати на лавках, або ж просто на сходових майданчиках будинків. А люди поруч бояться підчепити від них якусь хворобу. Особливо у час, коли у світі пандемія коронавірусу. 

З жінкою ми йдемо до будинку, в підвалі якого живуть бездомні. Біля входу у підвал тримається специфічний запах. Під балконом першого поверху сховані чиїсь пожитки. Брудні і мокрі. 

Що буде з безхатьками на перехресті Львівської-Даньшина (фото)

Що буде з безхатьками на перехресті Львівської-Даньшина (фото)

Повертаємося до смітників. Там продовжує свою трапезу жінка. Одягнена в багато шарів не чистого одягу, вона бере недоїдки просто з контейнера. Пізніше ми з'ясовуємо, що це і є та сама Наташа – бездомна вже багато років. 

Поговорити вона погоджується за їжу і чай. Розповідає свою історію зі сльозами. Каже, 18 років прожила з чоловіком, а той її вигнав, бо знайшов іншу. Каже, працювала пралею у Боголюбах. Каже, має дитину, яка в лікарні, а пити почала від горя, коли померла її сестра. Пізніше ми дізнаємося, що в цій історії мало правди. Все ж, Наташа продовжує емоційно її розказувати. 

Що буде з безхатьками на перехресті Львівської-Даньшина (фото)

Жінці 42 роки. На вулиці вона вже не перший рік. Нам каже, що всього два. Говорить Наташа дуже хрипким голосом. Слів часто не розібрати. Просить чай і багато цукру. Голосно нарікає на муніципалів і ворожих людей. Мовляв, ті проганяють її з лавок і газонів, а їй нема, куди піти. Нарікає, що коли востаннє прибирали сміття, то викинули "всі речі". І тепер вона має тільки те, що носить на собі. 

Бездомна розповідає, що готова десь працювати, але ж треба привести себе до ладу. А як це зробити зараз, вона не уявляє. Жінка каже, що за роки на вулиці до неї підходили обурені сусіди, поліцейські і муніципали, щоб звідкись прогнати. Але не соціальні працівники, які би запропонували допомогу. 

У територіальному центрі соціального обслуговування у Луцьку кажуть, що безхатьків із цього району вони знають. Соцпрацівники регулярно навідують осіб без визначеного місця проживання і пропонують прийти до Центру на Данила Галицького. Тут можна безкоштовно поїсти, помитися, підстригтися та випрати речі. Також у центрі працюють лікар, психолог і юрист, і в разі втрати документів можна їх відновити. 

Іншим місцем, куди безхатьки можуть звернутися за допомогою, є церква "Преображення" у районі ЛПЗ. Тут також є ліжкомісця та багато послуг для людей, які за різних обставин опинилися на вулиці. Щоправда, є одна умова: люди повинні приходити сюди тверезими. Більшість безхатьків на ці умови не погоджуються. 

"Скільки їх не мий, скільки не брий, скільки їм тут не догоджай, вони поїли, розвернулися і пішли далі спати під мостами, на Даньшина і пити. Ото їх життя. У нас завжди двері відкриті. І вони всі добре знають, куди можна іти. Навіть під час карантину ніхто їм не відмовляє. Але ви знаєте, скільки людей приходять до нас, відновлюють документи і зникають?" – емоційно розповідає директорка Терцентру Галина Шатецька

За словами жінки, єдиний вихід із ситуації на Львівській – дозволити робити кожному свою роботу. Щоб муніципали, поліція, працівники ЖКГ і керівники ОСББ проганяли безхатьків із таких місць, як перехрестя Даньшина і Львівської, підвал будинку на Даньшина і місце під балконом першого поверху. Бо якщо люди самі не готові змінюватися, ніхто їх до цього не змусить. 

Що буде з безхатьками на перехресті Львівської-Даньшина (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Лучани просять розібратися з безхатьками на перехресті вулиць Даньшина і Львівської

На Львівській розгребли звалище біля смітників (фотофакт)

"Весь район тошнить від цієї бомжарні": лучани з Даньшина-Львівської бідкаються (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів