Поділитись:

В Україні скасували обмеження зарплат чиновників

Субота, 29 серпня 2020, 11:10
В Україні скасували обмеження зарплат чиновників

Конституційний суд у п'ятницю, 28 серпня, визнав, що обмеження заробітних плат державних службовців і суддів на час карантину є незаконним. Про це йдеться у рішенні суду, пише ТСН.

Так, Верховний Суд звернувся до КС з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, положення окремих обмежень через пандемію. Рішенням Конституційного суду визнано такими, що не відповідають Конституції, положення частин першої, третьої статті 29 закону №294.

КС зазначив, що скасування чи зміна законом про Державний бюджет України обсягу прав і гарантій та законодавчого регулювання, передбачених у спеціальних законах, суперечить Конституції України.

"Установлення граничного розміру заробітної плати, грошового забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, передбачене у квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлений Кабінетом міністрів України, є невизначеним щодо дії в часі та не забезпечує передбачуваності застосування цих норм права", - йдеться у рішенні суду.

Там додається що, що уряд є вищим органом у системі органів виконавчої влади, а тому оспорюваними положеннями статті 29 закону №294 заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб органів законодавчої та судової влади поставлені в залежність від виконавчої влади.

"Обмеження передбачених оспорюваними положеннями статті 29 закону №294  виплат є допустимим за умов воєнного або надзвичайного стану, однак такого роду обмеження має запроваджуватися пропорційно, з встановленням чітких часових строків та у жорсткій відповідності до Конституції та законів України", - зазначається у рішенні.

Нагадаємо, депутати ухвалили 13 квітня зміни до держбюджету, якими на період карантину визначили граничну суму зарплат чиновників та суддів у 10 мінімальних заробітних плат. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів