Поділитись:

На Волині у списках кандидатів двох партій замало жінок

Четвер, 01 жовтня 2020, 16:02
На Волині у списках кандидатів двох партій замало жінок

Волинська обласна ТВК зареєструвала списки кандидатів, у яких виявлено гендерний дисбаланс.

Про це повідомляє пресслужба Громадянської мережі ОПОРА.

На Волині у єдиному виборчому списку чи в окремих територіальних списках двох партій, які зареєструвала Волинська обласна територіальна виборча комісія, допущено порушення вимог щодо включення осіб різної статі. Йдеться про списки партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Сила і Честь».

Невідповідність виявили представники Громадянської мережі ОПОРА під час моніторингу постанов про реєстрацію кандидатів у депутати Волинської обласної ради.

Відповідно до частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України, під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна
забезпечити присутність у кожній п'ятірці (місцях з першого по п'яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п'яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку. А відповідно до пункту 1 частини 1 статті 230, до підстав для відмови у реєстрації всіх кандидатів, включених до виборчих списків належить, зокрема, порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів.

Так, єдиний виборчий список кандидатів у депутати Волинської обласної ради від «Опозиційної платформи – За життя» зареєстрували відповідно до постанови №16 від 25 вересня. Загалом у списках 47 кандидатів. Першим номером стала Олена Андрощук. При формуванні єдиного списку партія не дотрималася вимог законодавства. Зокрема, у другій п’ятірці (номери 6-10) єдиного списку міститься 1 жінка та 4 чоловіки, натомість у п’ятій п’ятірці (номери 21-25) – 4 жінки та 1 чоловік, а у шостій п’ятірці (26-30) – 4 чоловіки та 1 жінка.

Невідповідності також зустрічаються у кількох територіальних списках. Так, на окрузі №1 у першій п’ятірці присутня лише 1 жінка, в окрузі №5 у першій п’ятірці – лише 1 чоловік, в окрузі №6 у першій п’ятірці є лише 1 жінка. Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від цієї партії балотуватимуться 6 осіб, у ТВО №2 – 6 осіб, у ТВО №3 – 5 осіб, у ТВО №4 – 5 осіб, у ТВО №5 – 6 осіб, у ТВО №6 – 7 осіб, у ТВО №7 – 6 осіб, у ТВО №8 – 5 осіб.

До єдиного виборчого списку кандидатів до Волинської обласної ради від партії «Сила і честь», зареєстрованого відповідно до постанови №15 від 25 вересня, включено 58 кандидатів. Першим номером став Роман Карпюк.

У територіальному виборчому окрузі №7 до останніх у списку кандидатів, кількість яких не кратна п’яти, не застосували вимогу почергового включення: 6 та 7 номери у списку чоловіки, і лише 8 – жінка.

Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від цієї партії балотуватимуться 9 осіб, у ТВО №2 – 6 осіб, у ТВО №3 – 6 осіб, у ТВО №4 – 5 осіб, у ТВО №5 – 11 осіб, у ТВО №6 –  6 осіб, у ТВО №7 – 8 осіб, у ТВО №8 – 6 осіб.

Отримавши такі відомості в результаті детального аналізу зареєстрованих єдиних та територіальних виборчих списків кандидатів, Громадянська мережа ОПОРА звернулась за коментарем до голови Волинської обласної територіальної виборчої комісії Івана Лазорка («За майбутнє»).

«Щодо гендерної квоти, є такі політичні сили, які її не дотримались: «Опозиційна платформа – За життя» та «Сила і Честь». Це дійсно є порушенням порядку висування кандидатів, що може вплинути на їхню подальшу участь у виборах. Але в законі не передбачено відповідальності щодо цього недотримання. Це є великою проблемою, закон тут суперечить сам собі. На моменті реєстрації ми слідкуємо за статтею 230 Виборчого кодексу України, де вказано перелік вимог, на основі яких ми маємо реєструвати кандидатів. Якщо відсутній один пункт з переліку у документах, поданих суб’єктом подання, то лише з цієї причини ми можемо відмовити. На жаль, в цій статті немає пункту про дотримання гендерної квоти. Там більше йдеться про документацію, яка має бути у поданні. І ми керувалися виключно цим. А щодо гендерної квоти, ми повинні це ще обговорити з іншими членами виборчої комісії і колективно вирішити, як ути з цими політичними силами. Виборча комісія усі рішення приймає колегіально. Особисто я вважаю це дійсно порушенням, оскільки дотримання рівності є важливим», – зазначив Іван Лазорко.

Також ОПОРА звернулась до представників двох політичних сил за коментарем щодо недотримання ними гендерної квоти у списках, поданих для реєстрації кандидатів. В обласному осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» відмовились коментувати даний факт. Щодо політичної партії «Сила і Честь», то ОПОРІ не вдалось зв’язатись із керівником обласного осередку політсили. Втім, ОПОРА залишає можливість для представників цієї партії прокоментувати виявлену невідповідність вимогам закону у списках політсили. 

Ще 8 партій дотрималися гендерного балансу і при формуванні єдиного виборчого списку, і при формуванні усіх територіальних виборчих списків.

До єдиного виборчого списку кандидатів у депутати Волинської обласної ради від ВО «Свобода», зареєстрованого відповідно до постанови №7 від 23 вересня, увійшло 64 особи. Першим номером став Анатолій Вітів.

Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від цієї партії балотуватимуться 8 осіб, у ТВО №2 – 10 осіб, у ТВО №3 – 7 осіб, у ТВО №4 –  7 осіб, у ТВО №5 – 8 осіб, у ТВО №6 – 7 осіб, у ТВО №7 –  8 осіб, у ТВО №8 – 8 осіб.

Кандидатів у депутати Волинської обласної ради від Агарної партії України зареєстрували у комісії відповідно до постанови №18 від 25 вересня. Загалом до єдиного списку включено 53 особи. Першим номером став Іван Смітюх.

Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від цієї партії балотуватимуться 5 осіб, у ТВО №2 – 6 осіб, у ТВО №3 –  8 осіб, у ТВО №4 –  7 осіб, у ТВО №5 – 5 осіб, у ТВО №6 –  8 осіб, у ТВО №7 –  5 осіб, у ТВО №8 – 8 осіб.

Єдиний виборчий список кандидатів у депутати Волинської обласної ради від партії «За майбутнє» ТВК зареєструвала відповідно до постанови №8 від 23 вересня. До списку увійшло 64 особи, перший номер – Ігор Палиця.

Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від цієї партії балотуватимуться 7 осіб, у ТВО №2 – 7 осіб, у ТВО №3 – 7 осіб, у ТВО №4 –  7 осіб, у ТВО №5 – 11 осіб, у ТВО №6 – 9 осіб, у ТВО №7 – 8 осіб, у ТВО №8 – 7 осіб.

До єдиного виборчого списку ВО «Батьківщина», зареєстрованого Волинською обласною ТВК  відповідно до постанови №9 від 23 вересня, входить 59 кандидатів. Перший номер – Андрій Козюра.

Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від цієї партії балотуватимуться 7 осіб, у ТВО №2 – 7 осіб, у ТВО №3 – 7 осіб, у ТВО №4 – 7 осіб, у ТВО №5 – 10 осіб, у ТВО №6 – 8 осіб, у ТВО №7 –  6 осіб, у ТВО №8 – 6 осіб.

Єдиний виборчий список «Європейської Солідарності», зареєстрований Волинською обласною ТВК відповідно до постанови №17 від 25 вересня, включає 63 кандидати. Першим номером стала Юлія Вусенко.

Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від цієї партії балотуватимуться 7 осіб, у ТВО №2 –  8 осіб, у ТВО №3 – 8 осіб, у ТВО №4 – 8 осіб, у ТВО №5 – 8 осіб, у ТВО №6 – 7 осіб, у ТВО №7 – 8 осіб, у ТВО №8 – 8 осіб.

Список кандидатів у депутати Волинської обласної ради від партії «Слуга народу» зареєстрували відповідно до постанови №19 від 25 вересня. До єдиного списку увійшло 56 осіб. Перший номер – Ігор Лісовський.

Загалом же у територіальному виборчому окрузі №1 від «Слуги народу» балотуватимуться 7 осіб, у ТВО №2 – 8 осіб, у ТВО №3 – 5 осіб, у ТВО №4 – 5 осіб, у ТВО №5 – 11 осіб, у ТВО №6 –  6 осіб, у ТВО №7 – 7 осіб, у ТВО №8 – 6 осіб.

До єдиного списку кандидатів у депутати Волинської обласної ради від партії «Наш край», котрий зареєстрували відповідно до постанови №20 від 25 вересня, увійшла 41 особа. Перший кандидат – Віктор Гоцалюк.

У кожному із восьми округів балотуватиметься по 5 осіб.

У списку до Волинської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка, зареєстрованого Волинською обласною ТВК відповідно до постанови №25 від 28 вересня – 41 людина. Перший номер – Віктор Прокопчук.  

У кожному із округів балотуватиметься по 5 кандидатів від партії.

Тож загалом від 10 партій за депутатські мандати Волинської обласної ради на виборах змагатимуться 546 кандидатів, висунутих 10 партіями. Серед них – 304 чоловіки та 242 жінки.

Кількість кандидатів у єдиних списках політичних партій, зареєстрованих для участі у виборах до Волинської обласної ради:

На Волині у списках кандидатів двох партій замало жінок

До територіальних виборчих списків загалом включено 536 осіб, ще десять – перші кандидати у списку партій. Найбільшу можливу кількість кандидатів – по 64 – подали у єдиному списку партії «За майбутнє» та ВО «Свобода». Натомість найменше – по 41 особі – увійшло до списку Радикальної партії Олега Ляшка та партії «Наш край».

Щодо округів, то найбільша кількість кандидатів «припала» на округ №5 – там виборці матимуть змогу обирати з-поміж 80 кандидатів. Натомість найменше кандидатів позмагаються за мандат у територіальному виборчому окрузі №4 – 61.

У решті округів кількість кандидатів розподілилася таким чином: у ТВО №1 – 66 кандидатів, у ТВО №2 – 68 осіб, у ТВО №3 – 63, у ТВО №6 – 68 осіб, у ТВО №7 – 66 осіб, у ТВО №8 – 64 особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів