Поділитись:

У Раді зареєстрували законопроєкт про гендерну рівність в армії

Четвер, 01 липня 2021, 05:25
У Раді зареєстрували законопроєкт про гендерну рівність в армії

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт про забезпечення рівних прав для чоловіків та жінок, які проходять службу в Збройних силах.

Про це пише "Суспільне".

Текст законопроєкту №5713 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях" зареєстрований в електронній системі Верховної ради 29 червня.

На думку його авторів, законопроєкт спрямований на забезпечення рівних прав жінок і чоловіків під час проходження військової служби, а також покликаний запобігати дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки й оборони.

Народні депутати пропонують встановити принципи рівності в ЗСУ шляхом зрівняння прав чоловіків та жінок військовослужбовців у сфері соціального захисту. Зокрема, пропонується:

  • забезпечити однакові можливості щодо отримання санаторно-курортного лікування,
  • надати рівне право в мирний час та з деякими обмеженнями під час дії особливого періоду, воєнного стану на використання відпустки для догляду за дитиною,
  • включати виплати грошової компенсації під час звільнення за всі невикористані дні щорічної додаткової соціальної відпустки.
  • надавати військовослужбовцям відпустку при народженні дитини зі збереженням грошового забезпечення не лише в мирний час, а й у період воєнного стану.

Автори законопроєкту також пропонують урівняти чоловіків та жінок військовослужбовців у службових обов’язках. Зокрема, урегулювати правила відбування добових нарядів з дотриманням норм законодавства з питань материнства та дитинства, а також дати рівний доступ до вищих офіцерських посад з обов’язковим дотриманням принципу уникнення дискримінації за ознаками статі.

Крім того, закон передбачає, що за фактами дискримінації за переконаннями та ознаками, а також сексуальних домагань, службові розслідування мають проводитися в обов’язковому порядку задля належного реагування на такі випадки, що узгоджується з міжнародними зобов’язаннями України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
25 березня 2024
20 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
07 лютого 2024
05 лютого 2024