Поділитись:

На зупинках мерзнуть діти: лучани обурені, що водії не беруть «стоячих» пасажирів

Четвер, 26 листопада 2020, 20:00
На зупинках мерзнуть діти: лучани обурені, що водії не беруть «стоячих» пасажирів

10-річна Вероніка уже кілька днів повертається зі школи №9 на таксі. Мама Валентина каже, що це недешево, але вибору немає. Бо часто дитина по 40 хвилин стоїть на зупинці, аби сісти у громадський транспорт – водії не зупиняються.

«Я розумію, що всі намагаються виконати розпорядження Кабміну. Але з цим потрібно реально щось робити. Якщо дорослі ще якось можуть дати собі раду, то як бути дітям? Я через день мушу викликати до школи таксі. А то, знаєте, недешево», – розповідає жінка ІА «Конкурент».

Фейсбук майорить обуреннями про транспортний колапс. У Луцьку й справді лишилося мало відчайдухів-водіїв, які готові брати «стоячих» пасажирів. Дехто придумує лайфхаки і встановлює у маршрутці додаткові сидіння. Інші креативні водії завішують задні вікна шторками і зганяють пасажирів, яким не лишилося вільних місць, в кінець салона. Але лучани б’ють на сполох, адже у години пік дістатися у крайню точку міста зараз все одно надзвичайно важко. Люди годинами змушені чекати на зупинках. Дедалі частіше кутаються в шалики, натягують рукавички та запасаються терпінням. Бо за той час може проїхати та не зупинитися кілька маршруток. І навіть із сіл люди змушені добиратися пішки, не говорячи уже про місто.

Але таки найбільше шкода дітей. Є водії, які відкрито ігнорують школярів на зупинках. Є ті, які не можуть порушити постанову і взяти на себе ризик штрафу за «стоячих» пасажирів. Але і ті, і ті чують у свій бік лайливі слова. І на важелі – ризик та, скажімо, співчуття до пасажирів.

На зупинках мерзнуть діти: лучани обурені, що водії не беруть «стоячих» пасажирів

На зупинках мерзнуть діти: лучани обурені, що водії не беруть «стоячих» пасажирів

На зупинках мерзнуть діти: лучани обурені, що водії не беруть «стоячих» пасажирів

«Аби дістатися на 33-й квартал, я щовечора ходжу від «Променя» до центру, аби вчасно доїхати додому. Бо біля «Променя» сісти о 18.00 нереально. Треба чекати добру годину. Була свідком того, як молодий чоловік вийшов біля історичного факультету, аби вагітна жінка мала можливість їхати. Бо тролейбус зупинився. Я розумію, що водійка не бачила, що на задні двері зайшла вагітна. Моя однокласниця поскаржилася у Луцьку міську раду, що у районі «Північного» ринку водій не зупинився 10-річному хлопчикові, хоча у салоні були вільні місця. Вона записала номер маршрутки та час. У міській раді обіцяли розібратися з цим», – розповідає лучанка Оксана Миргородська.

З її слів, на зупинці біля історичного факультету щовечора дуже багато дітей, бо ті повертаються з гуртків з Палацу учнівської молоді.

«Водії закривають двері, не беруть дітей, мам з маленькими дітками. Ті йдуть пішки. На вулиці – холодний вітер. Зараз це +5°С, а скоро буде -5°С. Що будемо тоді робити? Не всі мають власні автомобілі, не всі можуть вранці і ввечері дозволити собі таксі. До речі, розпорядження Кабміну про те, що не можна перевозити «стоячих» пасажирів, є давно. Але ми все літо їздили, вересень, жовтень. А раптом раз – і за два дні можна тільки «сидячі». Влада каже, що намагається вирішити. А як вона вирішить? Чому, наприклад, у тролейбусі пасажири не можуть стояти у шахматному порядку? Можна ж кілька «стоячих» узяти. Це великий транспортний засіб», – каже Оксана.

Стверджує, що половина тролейбусів, принаймні до «Гостинця», доїжджає напівпорожніми. А у той час біля історичного лишаються мерзнути люди.

На зупинках мерзнуть діти: лучани обурені, що водії не беруть «стоячих» пасажирів

Лучанка Антоніна каже: щоб дістатися на роботу вранці, з дому виходить раніше. Але проблеми аж такої у цьому не вбачає.

На зупинках мерзнуть діти: лучани обурені, що водії не беруть «стоячих» пасажирів

«Багато маршруток проходять і не зупиняються. Проблема, звісно, є, але не така, щоб дуже нарікати на транспорт. На Львівській у тролейбус взагалі без проблем сідаю. Сьогодні на Чехова кілька маршруток мені не спинилися, і тролейбус також. Зараз чекаю маршрутку №12. Сподіваюся, що всі уже дісталися до роботи, тому буде трохи вільніше», – висловлює свою думку жінка.

А от лучанка Анастасія ситуацією обурена. Каже, що у Ківерці взагалі дістатися нереально. Туди жінка з Луцька їздить часто.

«У Ківерці нелегко дістатися. Я звідти родом. Хотілося, щоб більше транспорту пустили і по Луцьку. Ну як людям добиратися на роботу?» – цікавиться вона.

Тим часом в управлінні транспорту і зв’язку Луцької міської ради стверджують, що над проблемою працюють. Зокрема, начальник Володимир Степанов у коментарі «Конкуренту» пояснив, що збільшення кількості транспортних засобів неможливе.

«У даний момент транспортних засобів не вистачає, але людей на роботу і з роботи потрібно довозити. На сьогодні по Луцьку працює 52  тролейбуси, маємо 162 автобуси, з них виїжджає 150-155, інші на ремонтах стоять.  Більше тролейбусів і автобусів немає ні в комунальному підприємстві, ні у перевізників», – пояснює ситуацію Володимир Степанов.

Наголошує, що є постанова Кабміну, яка забороняє перевозити «стоячих» пасажирів. Місцева влада не може скасувати таке рішення.

«Враховуючи це питання, на сесії міської ради ще у кінці серпня до Кабміну, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства транспорту було направлено звернення про те, щоб вони прописали алгоритм дій влади, перевізників у таких ситуаціях», – розповідає Володимир Степанов.

З його слів, 29 жовтня відбулася нарада з перевізниками, які також ініціювали звернення до Кабміну щодо вирішення проблеми. У зверненні йдеться про те, щоб дозволити перевезення пасажирів по кількості місць для сидіння плюс половина місць стоячих, яка передбачена заводом-виробником транспортного засобу.

«Звернення уже пішло. Це ті кроки, які робить влада», – коментує начальник управління транспорту та зв'язку.

У програмі “Актуально” на 12 каналі Володимир Степанов зазначив, що на перше звернення досі  не отримали відповідь. На друге прийшла відповідь від управління патрульної поліції області про те, що є постанова Кабінету Міністрів, яка регламентує перевезення пасажирів виключно по місцях для сидіння.

«Це те, що ми й так знаємо на сьогоднішній день. Ми просили Кабмін збільшити кількість пасажирів, яку можна перевозити. Але я так зрозумів, що збільшення нам очікувати не варто. Зараз ми працюємо над питанням, аби збільшити кількість маршрутів. Але питання це не зовсім просте. На сьогодні є 22 автобусних маршрути і 11 тролейбусних. Якщо додати по 1 маршруту, то потрібно 33 одиниці транспорту. Зараз ми оголошуємо конкурси на перевезення. На жаль, наразі ніхто не проявляє ініціативу», – розповів Володимир Степанов.

Зазначає, що йому відома ситуація, яка стосується й перевезення дітей. Бо в управління щодня надходять скарги від батьків на водіїв.

«Немає поки що виходу. Як один з виходів – є рішення виконкому, яке почало діяти, щоб підприємства та навчальні заклади змінювали режим роботи. Другий вихід – долучати батьків до розвезення дітей», – зазначив Степанов.

Свої скарги можна реєструвати, зателефонувавши за номером 1580, або безпосередньо в управління транспорту та зв’язку Луцької міської ради.

Нагадаємо: на водія маршрутки №26а у Луцьку працівники поліції склали адмінпротокол за порушення карантинних норм: у салоні автобуса знаходилися "стоячі" пасажири. Подія трапилася у вівторок, 3 листопада. У випадку, якщо суд визнає його винним, водій сплатить штраф у розмірі 17 тисяч гривень, власник маршрутки – 35 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів