Поділитись:

Біологи виявили, що вомбати світяться в ультрафіолетових променях

Понеділок, 30 листопада 2020, 02:54
Біологи виявили, що вомбати світяться в ультрафіолетових променях

Австралійські біологи виявили, що хутро вомбатів може світиться синім та рожевим кольорами під ультрафіолетовим світлом.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на видання Science Alert, спочатку біофлюоресценція була виявлена лише ​​в качкодзьобів. Утім, тепер вчені з’ясували, що вомбати, білбі та інші сумчасті Австралії також можуть світитися флуоресцентним зеленим, синім і рожевим відтінками в УФ-світлі.

За останні кілька років вчені з'ясували, що біофлюоресценція – доволі поширене явище серед ссавців. Першим підтвердженням тому стали білки-летяги, які в УФ-світлі починали світитися рожевим кольоромю Тоді дослідники вирішили з'ясувати, хто ще з ссавців володіє цією особливістю.

"Ми випробували це тільки на двох десятках ссавців, тому це не був ретельне дослідження. Ймовірно, близько третини з них дійсно світилися", – сказав куратор Музею ссавців Західної Австралії Кенні Травуйон.

Серед перевірених тварин були качкодзьоб, єхидна, білбі, опосуми і деякі кажани. Усі вони світилися.

Як пояснила судово-медична експертка з Австралійського музею дикої природи Грета Франкхем, біофлюоресценція виникає, коли тварина поглинає випромінювання високих енергій, наприклад, ультрафіолет, а потім випускає його назад на низьких частотах. Багато білків в шкірі і тканинах тварин здатні на такий ефект.

"У багатьох частинах тіла тварин є хімічні сполуки, які, здається, флуоресціюють, тому не дивно, що в інших речах, наприклад в хутрі, флуоресціюють інші хімічні сполуки”, – пояснює вона.

Точні деталі того, як і чому відбувається біофлуоресценція у цих ссавців, ще належить визначити. Вомбати і тасманійські бандикути активні в основному вночі – ця особливість властива багатьом тваринам, що володіє біофлюоресценцією. Це викликає низку питань, адже для того, щоб випромінювати світло в темряві, необхідне джерело цього світла. Крім того, біологи хочуть з’ясувати переваги і недоліки цього явища.

Утім, вчені зазначили, що хижаки не мають такої особливості.

"Хижаки, здається, не світяться. Я думаю, це тому, що якби їх можна було побачити, вони втратили б усі шанси зловити свою здобич",  зазначила Франкхем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023