Поділитись:

Науковці боротимуться з поширенням малярії

Середа, 02 грудня 2020, 00:56
Науковці боротимуться з поширенням малярії

Університет Ланкастера створив великий дослідницький проєкт, метою якого є боротьба з поширенням інвазійного малярійного комара в Судані та Ефіопії.

Про це пише ІА «Конкурент» з посиланням на Technology.org

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2018 році було зафіксовано 228 мільйонів випадків малярії. Чотирирічний проект фінансований фондом Wellcome Trust, досліджуватиме походження та епідеміологічне значення інвазивного малярійного комара Anopheles stephensi на Сомалійському півострові.

Протягом наступних чотирьох років доктор Ланкастерської медичної школи, Луїджі Седда, візьме участь у проекті задля виявлення динаміки та біономіки популяції комарів та інформування про їх контроль.

Луїджі Седда стверджує, що цей проект на часі через різке збільшення популяції малярійного комаря на території Сомалійського півострова. Ця комаха предсталяє безпрецедентний ризик для будь-яких програм по боротьбі з малярією, оскільки вона переносник Plasmodium falciparum та Plasmodium vivax. Останній стає причиною повторного зараження цією небезпечною хворобою.

Дослідницька група “Контроль над вибухом Anopheles stephensi в Ефіопії та Судані (CEASE)” об’єднує експертів з Університету Джимми та Науково-дослідного інституту Армауера Хансена в Ефіопії, Хартумського університету, Судан; Інституту тропічної медицини, Бельгія. Олюють проект представники Імперського коледжу Лондона, Університету Ланкастера та Ліверпульської школи тропічної медицини.

Професор Ліверпульської школи тропічної медицини (LSTM), Мартін Доннеллі, зазначає, що як показала схожа ситуація в Бразилії, без оперативних дій збільшення кількості інвазивних видів може призвести до зростання захворюваності та смертності.

Цілі цієї співпраці наступні:

  •  Описати поточне розповсюдження комарів та шляхи їх появи на певній території за допомогою відбору проб комарів, генетичного аналізу походження та просторового моделювання.
  •  Визначити чи малярійний комар (Anopheles stephensi) пов'язаний із зростанням хвороби, використовуючи дані системи охорони здоров’я, перспективні дослідження для виявлення випадків малярії та математичне моделювання.
  •  Ідентифікувати соціальні та екологічні фактори, що впливають на поширення Anopheles stephensi. Крім того, визначити та випробувати найбільш відповідні стратегії боротьби з комарами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів