Поділитись:

Театральний майдан треба "причесати", – луцький архітектор

Понеділок, 29 серпня 2016, 15:16
Театральний майдан треба «причесати», – луцький архітектор

Для того, аби зробити Театральний майдан у Луцьку сучаснішим і привабливішим, треба докласти значно більше зусиль, ніж на благоустрій вулиці Лесі Українки.

Такі думку висловив багаторічний директор історико-культурного заповідника "Старий Луцьк", керівник обласної організації Національної спілки архітекторів України Тарас Рабан в інтерв'ю інтернет-виданню Волинь24.

"Майдан – це дуже складна містобудівна структура і я не наважусь говорити, що з ним робити. Насамперед потрібно оголосити конкурс на краще впорядкування площі. Років десять тому вже був подібний конкурс. Не всі представлені проекти там були цікаві, але були й достойні пропозиції", – зазначив він.

Як повідомив Тарас Рабан, площу пропонували зробити симетричною. Тобто там, де зараз галерея мистецтв, побудувати дев'яти- чи шістнадцятиповерховий будинок, такі ж будівлі звести там, де готель "Україна". Вони замкнули б цю площу і зробили її симетричною.

"Але, якщо тут шум йде за вісім мільйонів гривень, то там і 80 мільйонами не обійшлося б", – зазначив Рабан.

На його думку, потрібно кардинально переробити аптеку, що біля Палацу культури, і забрати з майдану дерев'яні кіоски.

"Також я проти підземного переходу і підземного торгового центру. Якщо до підземного переходу я ще можу віднестись нейтрально, то про торговий центр і мови не може бути. Коли ми ставили питання про перехід, стало очевидно, що людині на візку та навіть просто старшій людині спуститись у нього буде дуже проблематично. Кругом в підземних переходах є спеціально зроблені пандуси, але ними ніхто не користується, бо вони незручні", – розповів архітектор.

"Площа має своє обличчя, але воно зараз жорсткувато-неохайне, її треба причесати, але для цього треба значно більше зусиль, ніж на вулиці Лесі Українки", – додав він.

На місці фонтану, що на Театральному майдані, Тарас Рабан пропонує тимчасово (поки не знайдуться фінанси на його відновлення) зробити дитячий майданчик, як це було раніше.

"Також я не бачу нічого поганого в тому, щоб там зробити літнє кафе: з гарними парасолями з символікою міста, столиками. Тільки в нас, якщо виділяється комусь якесь місце, то там ставиться будь-що. А в центрі треба робити щось достойне нашого міста. З приводу фонтану, то питання не стільки в тому, як його зробити, а в тому, як його в подальшому експлуатувати. Багато наших бід виникають якраз через те, що наших фінансів не вистачає на утримання якихось об'єктів, а не будівництво", – зазначив архітектор.

Надрукувати
мітки:
коментарів