Поділитись:

Київ та обласні центри йдуть на карантин. Чого чекати лучанам?

Четвер, 18 березня 2021, 19:20
Київ та обласні центри йдуть на карантин. Чого чекати лучанам?

В Україні знову фіксують зростання захворюванності на COVID-19. Зокрема, за минулу добу захворіло понад 15 тисяч українців, з яких – 330 волинян. У Луцьку зареєстрували 86 нових випадків. У Києві та в інших областях запроваджують суворі карантинні обмеження.

Ситуація в Україні

Міністерство охорони здоров'я оновило розподіл на карантинні зони. До помаранчевої зони епіднебезпеки віднесено 12 регіонів.

Згідно з ними, у червоній зоні перебувають чотири області – Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька.

В помаранчевій зоні знаходяться 12 регіонів  – Київ, Вінницька, Донецька, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська області.

Показник госпіталізацій хворих із COVID-19 перевищено у 10 регіонах  – у Києві, Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Так, при визначеному показнику рівня госпіталізації 60 на 100 тис. населення, у Києві цей показник станом на 15 березня становить 95,5.

Найвищий показник госпіталізацій у Вінницькій області  – 131,5 на 100 тис. населення, у Івано-Франківській області  – 125,8, у Житомирській області  – 111,9.

Найвищий показник завантаженості ліжок із киснем станом на 17 березня у Києві  – 68%, Закарпатській області  – 66%, Житомирській  – 65,6% (при визначеному показнику 65%).

Що передбачають карантинні зони

17 лютого Кабінет Міністрів схвалив постанову про встановлення в Україні адаптивного карантину до 30 квітня, встановлено 4 рівні епіднебезпеки та показники їх визначення.

Червона зона передбачає обмеження, які діяли під час зимового локдауну. Їх будуть запроваджувати, якщо хоча б два з п’яти визначених показників перевищуватимуть норму три дні поспіль і є загроза колапсу медичної системи. Це, зокрема:

  • завантаженість ліжок з киснем в регіоні більше ніж на 65%;
  • понад 60 госпіталізацій з COVID-19 на 100 тисяч населення протягом 7 днів;
  • зростання кількості госпіталізацій в регіоні на понад 50% за тиждень;
  • менш ніж 300 ПЛР-тестувань за 7 днів на 100 тисяч населення;
  • коефіцієнт виявлених випадків коронавірусу серед протестованих більше ніж 20%.

Червона зона (+ обмеження помаранчевої), забороняється:

  •  робота громадського транспорту;
  •  відвідування закладів освіти;
  •  діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Помаранчевий рівень вводитимуть, якщо протягом тижня норму перевищуватиме один з цих показників. Водночас він не має додаткових обмежень, а покликаний попередити про епідбезпеку.

Помаранчева зона (+ обмеження жовтої), забороняється:

  • діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;
  • діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час;
  • планові госпіталізації в лікарнях;
  • спортзали, фітнес-центри, заклади культури;
  • прийом нових змін в дитячі табори;
  • обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 квадратних метрів та не більше 100 людей.

Жовта зона передбачає ті обмеження, які діють зараз.

Жовта зона (+ обмеження зеленої), забороняється:

  • відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Зелена – скасування всіх обмежень. Її зможуть запровадити в усій Україні, якщо буде досягнуто двох показників: рівень захворюваності на гострі респіраторні захворювання щонайменше у 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, передбаченого для цієї області; коефіцієнт виявлених випадків не перевищуватиме 5% від кількості тестувань.

Зелена зона передбачає:

  • перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах;
  •  проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів;
  • кінотеатри із заповненістю на 50%;
  • перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

Що чекати лучанам

Чи можливий локдаун в місті, "Конкурент" розпитав у  Луцького міського голови Ігоря Поліщука.

Він розповів, що в місті поки не планують запроваджувати карантинні обмеження, адже поки немає серйозного зростання кількості нових випадків.

"Показник по кількості нових зареєстрованих випадків на COVID-19 лише трохи вищий, ніж у попередні два тижні. Кількість вільних ліжок з доступом до кисню по Луцьку становить 185 ліжок. До прикладу, станом на 1 березня кількість вільних ліжок з доступом до кисню становила 155 ліжок. Минулого тижня в тимчасовому інфекційному госпіталі в пологовому було додатково встановлено дві кисневі станції. Також ми закупляємо додаткові кисневі концентратори на випадок загострення", – зазначив Ігор Поліщук.

Проте під час брифінгу у Волинській ОДА у четвер, 18 березня, заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук зауважила, що Волинь набирає обертів у захворюваності.

Зі слів Людмили Тимощук, це означає, що коронавірусна інфекція має важчий перебіг і потребує стаціонарного лікування. Наразі в області розгорнули 1785 covid-ліжок – з моменту останнього брифінгу їх кількість збільшилася на майже 80. З них 1707 ліжок (95,5 %) приєднані до системи постачання кисню. Завантаженість ліжок на Волині становить 38,2 %.

У реанімації наразі перебуває 57 волинян з коронавірусом. На штучній вентиляцій легень – 21 особа, а це удвічі більше, ніж у минулі місяці. Попри це, Людмила Тимощук запевняє, що область готова до тих викликів, які ставить вірус. А також закликала волинян записуватися на вакцинацію.

У коментарі ІА "Конкурент" начальник управління охорони здоров'я Володимир Лотвін наголосив на тому, що про запровадження карантинних зон вирішує державна техногенна комісія.

"Зараз Волинь у "жовтій" зоні. У Києві і Львіській області – більш загрозлива ситуація, тому вони на місцевому рівні роблять певні заходи, щоб стабілізувати ситуацію. На Волині і, зокрема, у Луцьку підвищенний рівень захворювання, але ці останні два дні перевищенний один показник із шести - госпіталізація пацієнтів. Усі інші були у межах норми. Але щодня ситуація, звісно, може змінюватися. Тоді запровадження карантинних норм залежатиме від органів місцевого самоврядування", – підсумував головний медик міста.

Станом на 18 березня кількість людей, які захворіли коронавірусом Covid-19 від початку пандемії в Україні, – 1 504 076
https://zaxid.net/statti_tag50974/
Станом на 18 березня кількість людей, які захворіли коронавірусом Covid-19 від початку пандемії в Україні, – 1 504 076
https://zaxid.net/statti_tag50974/
Станом на 18 березня кількість людей, які захворіли коронавірусом Covid-19 від початку пандемії в Україні, – 1 504 076
https://zaxid.net/statti_tag50974/

Станом на 18 березня кількість людей, які захворіли на коронавірус від початку пандемії в Україні, становить 1 504 076, на Волині –  43 258.

Аби захистити оточуючих та вберегтися від захворювання, ВОЗ рекомендує носити маски, дотримуватися дистанції, а також зробити щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 жовтня 2022
03 грудня 2021
14 листопада 2021
09:00
08 листопада 2021
19:40
29 жовтня 2021
23 жовтня 2021
25 вересня 2021
14 серпня 2021