Поділитись:

Про Бога, брошурки і кінець світу: 25 пласких питань Свідкам Єгови

Неділя, 25 квітня 2021, 20:30
Про Бога, брошурки і кінець світу: 25 пласких питань Свідкам Єгови

Свідки Єгови не прийдуть до вас одного недільного ранку, щоб побити вербою. Вони не розфарбовують яєць і не кладуть їх до великого кошика, чекаючи, щоб священик освятив їжу. Про Свідків Єгови ми звикли знати хіба з жартиків чи стереотипів. Ці доволі обмежені знання не дають повною мірою збагнути, чому деякі християни обирають саме такий шлях розуміння Бога.

Чому луцькі Свідки Єгови хочуть поговорити з вами про Бога, де, як і кому вони моляться, коли чекати кінця світу, і чи помремо ми з вами остаточно, дізнавалися журналісти ІА "Конкурент". У короткій розмові лучанин Орест Проданюк розвінчав декілька поширених міфів та розповів більше про те, у що вони вірять. 

Орест ПроданюкОрест Проданюк

1. Простими словами, хто такий Єгова? Чому ви Його свідки, а не когось іншого?

Єгова – це особисте ім’я Бога, Творця Всесвіту, яке записане в Біблії. У найдавніших рукописах, які дійшли до наших днів, це ім'я з'являється майже 7000 разів. В Біблії, в Дії 15:14 також сказано, що Бог вибирає "народ для свого імені". В іншому місці в Біблії, в Іс 43:10, зверючись до свого народу Бог сказав: "ви свідки мої – каже Єгова". Тому це біблійна підстава називатися свідками Єгови.

Свідок – це особа яка свідчить. Це не завжди очевидець. Легше це зрозуміти на такому прикладі: для судового процесу часто викликають у якості "свідка" особу, яка є спеціалістом у певній галузі або знається на тому чи іншому питанні. Тому назва "Свідки Єгови" визначає нас як християн, котрі проголошують те, що їм відомо про Творця всього — про Бога Єгову. Своїми словами і вчинками ми свідчимо те, чого навчилися з Біблії.

Чому ми Свідки Єгови, а не когось іншого? У Біблії сказано: "Хай люди знають, що ти, чиє ім’я Єгова, тільки ти Всевишній над усією землею" (Псалом 83:18).Ось чому ми поклоняємося лише Богу Єгові і, як його свідки, докладаємо всіх зусиль, аби робити його ім’я знаним. 

2. А у вас є поняття триєдиного Бога? 

Згідно з Біблією, Бог єдиний. Ісус Христос – це Його син. Взагалі цікаво, що у Біблії навіть немає такого терміну, як Трійця. Скільки б ви не читали – не знайшли би таких слів. Ми, як ті, хто досліджує Біблію, в цьому переконалися. 

3. Як організована ваша церква?

Збори Свідків Єгови організовані за зразком, викладеним у Біблії, зразком перших християн. У нас немає якогосб провідника або якоїсь одної головної особи. Для нас провідником і головою є Ісус Христос. У Біблії сказано, що Він є головою християнського збору, і ми це визнаємо. 

У I сторіччі існувала група чоловіків, тобто колегіальний орган, який надавав канонічне керівництво, коли виникали теологічні питання, як діяти, як розуміти Святе письмо тощо. Серед цих чоловіків були і апостоли. Про це згадується у Дії 16:4, 5. Подібним чином, у нас є група чоловіків, яку ми називаємо Керівний орган, який надає канонічне керівництво.

Оскільки Свідки Єгови діють у 230 країнах світу, то на місцях існують філіали Свідків Єгови, в Україні це в Брюховичах біля Львова, де перекладається біблійна література, відео та аудіо продукція, координується діяльність Свідків Єгови в конкретній країні. На місцях віряни збираються в групи по 100-150 чоловік в місцях для поклоніння, які називаються Залами Царства Свідків Єгови. Духовне навчання надають призначені чоловіки, грецькою єпископос, а українською ми називаємо їх старійшинами.

На зібраннях ми молимося, співаємо пісні, читаємо з Біблії, навчаємося, обговорюємо якісь теми з Писання. Потім тими знаннями, які самі дослідили на зібраннях, ми ділимося з іншими – виконуємо вказівку Ісуса проповідувати. 

Зал Царства всерединіЗал Царства всередині

4. А у вас є якісь канони дослідження? Правила для старійшин, як саме вони повинні презентувати Біблію для своєї пастви?

Ми притримуємося принципу, як Біблія сама себе пояснює. Біблія часто пояснює сама себе в інших місцях писання. Якщо ми стикаємося з якоюсь думкою, часом інша думка або контекст краще її розкривають. 

5. Як багато свідків Єгови у Луцьку і на Волині?

Більше ніж 130 тисяч Свідків Єгови є в Україні, з них більше 3 тисяч у Волинській області і майже тисяча в Луцьку. У нас у Волинській області є 15 Залів Царства, в яких збирається 34 збори. 

На найбільш важливій події в календарі Свідків Єгови, Спомині смерті Ісуса Христа, яка відзначається раз на рік, в Україні було присутніх 270 тисяк Свідків, і 7400 у Волинській області. Це охочі люди, які просто приєдналися до цієї події. 

6. Як до вас приходять нові люди? Чи є якась ініціація?

Наші зібрання відкриті для всіх. Через пандемію, починаючи з березня 2020 року наші культові споруди, які ми називаємо Залами Царства, закриті, і відтоді усі свої богослужіння по цілому світі, в тому числі і на Волині, Свідки Єгови проводять в режимі онлайн .

Щоб люди краще розуміли, також був створений сайт jw.org, на якому є багато корисної інформації на різні теми – відео, мультфільми, аплікація на дошці, аудіо та друкований матеріал. Нещодавно був доданий онлайн інтерактивний курс з вивчення Біблії.

Одне із завдань, які ми виконуємо, які записані в Біблії як вказівка Ісуса Христа – це праця проповідування. Ми ділимося цими знаннями з іншими, заохочуємо людей дізнатися більше із Біблії. Особи, які приходять на наші зібрання, поділяють наші погляди, застосовують у своєму житті, те чого навчилися з Біблії, діляться здобутими знаннями з іншими, можуть прийняти своє власне, добровільне рішення стати Свідком Єгови. У такий спосіб збільшується число Свідків Єгови. Хочу підкреслити, ідеться про власне добровільне рішення. Навіть діти, які народжуються в сім’ях свідків, не стають ними автоматично. У нас немає обряду хрещення немовлят (це свідомий вибір людини, яку релігію сповідувати). Коли дитина підросте, вона зробить своє власне рішення.

За зразком, встановленим Ісусом, у нас відбувається хрещення шляхом повного занурення у воду. Це вказівка безпосередньо самого Ісуса про те, що послідовники мають охрещуватися. Обряд у нас відбувається на конгресах – це такі великі зібрання, великі богослужіння, які ми проводимо тричі на рік. На таких подіях охрещують не одну особу. 

7. Чи є якісь обмеження, які накладає на людину належність до Свідків Єгови?

Ми стараємося досліджувати Біблію, і якщо подивитися по святому письмі, все, що потрібно для християнина, написано в ній. І людина ще до того, як стати Свідком, виконує вказівки стосовно моралі, навчання, молитви і тому подібне. Крім того, Свідок на ділах розповідає іншим про Бога. 

8. Ви справді приходите до людей додому говорити про Бога, чи це стереотип родом з 90-х? Як люди на це реагують?

Ми наслідуємо приклад Ісуса Христа і його послідовників, сучасні Свідки Єгови серйозно ставляться до завдання, яке залишив Ісус Христос, ділитися біблійною звісткою з людьми. В Ів. 17:3 сказано, що від знання про Бога і Ісуса Христа "залежить вічне життя людини". Це і є причиною, чому ми так серйозно ставимося до цього завдання. І тут не просто йде мова про 90-ті роки. Ще у 1951 році Свідків висилали з Волині до Сибіру за їхню віру в Бога. На західній Україні ми були відомі ще на початку 1900 років, тому і євангелізація, яку проводять Свідки Єгови триває з тих часів.

Зараз ми не ходимо не тільки від дому до дому, а й у громадських місцях. Це щоб в час пандеміїне наражати на небезпеку здоров’я і життя людей. Тому ми телефонуємо, пишемо листи. Крім проведення богослужінь, ми приділяємо велику увагу особистому навчанню Біблії охочих людей.

Люди на нашу діяльність реагують по різному: хтось охоче спілкується на Біблійні теми, комусь байдуже, хтось не бажає спілкуватись. Але ми нікому не нав’язуємо свої погляди. Ми поважаємо особистий вибір людини, у що вірити, про що розмовляти. 

9. Коли ви наштовхуєтеся на негативну реакцію людей, чи не демотивує це продовжувати проповідування?

Ні. Ми розуміємо, що навіть Ісуса і апостолів не всі слухали і не всі сприймали. Ми розуміємо, що це завдання самого Ісуса, і те, що ми є слухняні до нього, уже нас тішить. І коли людина дізнається більше, і навчання покращує життя людини, це дуже надихає

10. Де ви берете гроші на буклети?

Уся діяльність СЄ фінансується виключно добровільними пожертвами.Свідки Єгови не збирають десятину, ми не збираємо грошей під час богослужінь, усі публікації, в тому числі відео та аудіо продукція розповсюджуються безкоштовно. Ніхто з наших священнослужителів не отримує жодної платні і не бере грошей за хрещення, похорон, весілля тощо. Ніхто не отримує платні за участь у євангелізації або проповідуванні. Друк літератури, будівництво культових будівель, створення відео, мультфільмів, переклад та багато іншого покриваються виключно за рахунок таких пожертв.

У 2 Кор. 9:7 написано: "нехай кожен робить так, як постановив у серці, а не з примусу чи неохоче, оскільки Бог любить того, хто дає з радістю". 

Орест ПроданюкОрест Проданюк

11. Коли помирають Свідки Єгови, як їх ховають?

Це тісно пов'язано з тим, що вчить Біблія про стан смерті. Згідно з Біблією, людина не продовжує жити після смерті. Вона помирає, і на цьому все. Бог, коли створював Адама, у Біблії писало, що людина стала живою душею. Не отримала душу, а стала нею. І що цікаво, коли Адам згрішив, то Бог пояснював, що з ним буде. Він звернувся до Адама і сказав: "Порох ти і до пороху повернешся". І якщо проаналізувати ще декілька місць писання, ми розуміємо, що до того, як Бог його створив, Адам був ніде, і коли він помер, то повернувся до того стану, в якому він був – до стану небуття. 

Тому, наприклад, похоронна промова у нас спрямована переважно до людей, які присутні. Не до мерця, бо він знаходиться у стані несвідомості, а до рідних і близьких, щоб їх потішити. Подібно до того, як робив Ісус. Ми пам'ятаємо, що коли помер Його друг Лазар, Він навіть прослозився. Але також пам'ятаємо, що далі трапилося з Лазарем, і на це надіємося. 

12. Шлях людини закінчується на смерті?

Про це дуже чітко говорить Біблія. Наприклад, в Екклезіасті 9:5-10 сказано, що мертві нічого не знають, і в могилі, куди людина йде, нема ні знання, ні мудрості. Але ми очікуємо, що буде воскресіння людей, коли мертві повернуться. І в Біблії для того є дуже багато підстав. У Святому письмі згадується 9 випадків воскресіння, і це зміцняє нашу віру про те, що в майбутньому буде воскресіння.

13. Як часто вас плутають з мормонами чи представниками інших релігійних течій?

Можу впевнено сказати, що Свідки Єгови є добре відомою християнською релігією. Нас впізнають не тільки по нашій релігійній літературі. Ми відомі тим, що ведемо високо моральний спосіб життя, любимо і цінуємо своїх дружин та дітей, і не полишаємо їх, не робимо абортів, не куримо, на матюкаємося, не крадемо, не вживаютємо наркотиків, не зловживаємо алкоголем – це те, що часто бачать сторонні, і розуміють, що перед ними Свідки Єгови.

14. Жінкам можна фарбуватися?

Зовнішній вигляд – це справа особистого вибору. Біблія не забороняє користуватися косметикою, носити прикраси чи якось по-іншому прикрашати себе. Чимало жінок, згаданих у Біблії як приклад для наслідування, користувалися прикрасами, пахучими оліями, і дбали про свій зовнішній вигляд. Дехто з них навіть привертав увагу царів. Сьогодні жінки Свідки Єгови також добре дбають про свій зовнішній вигляд, і на свій розсуд користуються косметикою.

15. Як ви ставитеся до сексу до шлюбу?

Статеві стосунки – це подарунок Бога для людей. Він створив нас з бажанням кохати і бути коханими. Статеві стосунки можуть стати джерелом особливих відчуттів, а можуть стати причиною душевних страждань, небажаної вагітності, численних хвороб, що передаються статевим шляхом тощо.

Наприклад, якщо особа отримала дуже цінний подарунок, то не віддасть його комусь іншому, а тим більше тому, кого ледве знаєш. Тим більше не варто робити цього зі своїм тілом. Біблія недвозначно показує, що найбільше радості цей дарунок від Бога принесе, якщо ним ділитися лише з одною особою – своїм подружжям. Погляд Бога на такі стосунки викладені просто – тільки в межах шлюбу між чоловіком і жінкою.

Водночас, ми не втручаємося у приватне життя інших і не змушуємо жити так, як ми. 

16. Чи можна свідку Єгови брати шлюб із не-свідком?

Свідки Єгови не втручаються в особисте життя одновірців і не вказують, з ким створювати сім‘ю. Біблія попереджає, що в шлюбі подружжя можуть стикнутись з труднощами. Проте багато труднощів можна уникнути, якщо взяти до уваги пораду з Біблії і вибрати собі подружнього партнера серед одновірців (1Кор 7:39) Незалежно від вірувань подружжя, шлюб – це священний союз, в якому має панувати любов і повага.

Зал Царства назовніЗал Царства назовні

17. Чому ваша церква заборонена у деяких країнах?

Свідки Єгови – всесвітня організація , яка зареєстрована і діє на законних підставах практично в усіх демократичних країнах світу більше ніж 230 країнах і територіях. Сюди входять такі країни як Німеччина, Франція, Італія, Швейцарія, Швеція, Норвегія, Великобританія Канада, США, Австралія, Японія та багато інших країн.

Як правило, Свідки Єгови не мають державної реєстрації в традиційно мусульманських країнах. Також нас забороняють тоталітарні режими. Найяскравіші приклади  – це нациська Німеччина і Радянський Союз. Цікаво, що у 1991 році Росія реабілітувала усіх Свідків Єгови, які зазнали переслідування від Радянського Союзу. А пізніше, у 2017 році визнає нас екстремістською організацією, що є абсурдом само по собі. Бо не буває екстремістів без екстремізму. Свідки Єгови не беруть в руки зброю, то який екстремізм можна вчинити з Біблією в руках?

Ситуація щодо Свідків Єгови в Росії паралельна тій, що сталася з засновником християнства Ісусом. Його не могли засудити за якісь протиправні вчинки, тому засудили за релігійні погляди і вчення. Росія також не карає нас за вчинення кримінальних злочинів, бо ми не робимо нічого протиправного. Тому прийняли закон про екстремізм і почали судити не за вчинки, а за віру. Кажуть, ви екстремісти, бо вважаєте свою релігію єдино правдивою. Але хто з віруючих людей не вважає свою релігію єдино правдивою?

Тому заборона Свідків Єгови в Росії, в країні, де більшість сповідує християнство – це абсурд.

18. Хто з відомих людей є свідком Єгови?

Безумовно є такі особи, але ми не робимо на цьому акцентів. Як ми вже підкреслювали, у нас немає людини-провідника чи головного, крім Ісуса голови християнського збору. Як мені відомо, співак Принц був Свідком Єгови. Є ще спортсмени, які в своїх колах відомі. 

19. Чи святите яйця на Великдень?

Щодо відзначання різних свят – то для нас дуже важливим є погляд Біблії на свято і його походження. Ми не беремо участі у святкуваннях, які прямо суперечать біблійним принципам і чиє коріння є язичницьким. Але є свята, які прямо не порушують жодних біблійних принципів. Єдине біблійне свято, яке відзначають Свідки Єгови – це Спомин смерті Ісуса Христа, бо безпосередньо в Біблії сказано відзначати це. 

Перші християни не святкували Різдво і народження Христа. Біблія написана з часів Апостолів і до 98 року нашої ери, і ніде в цьому проміжку християни не святкували народження Ісуса. 

Орест ПроданюкОрест Проданюк

20.Чи носите хрестики і чому?

Сьогодні люди вважають хрест головним символом християнства. Але варто зазначити, що згідно з Біблією, Ісус помер не на хресті, а на стовпі. Грецькі слова стауро́с і ксı́лон, якими біблійні письменники називали знаряддя вбивства Ісуса, вказують на одну, а не на дві дерев’яні колоди. 

Варто зазначити, що ніде в Біблії не сказано, що перші християни використовували хрест як релігійний символ. Відомо, що через 300 років після смерті Ісуса, завдяки римському імператору Константину, хрест став невід’ємним символом "християнської" церкви.

21. Як ставитеся до вакцинації та ІПН?

Свідки Єгови цінують життя і дбають про своє здоров’я. Саме тому не роблять аборти, не курять, не зловживають алкоголем, не вживають наркотики тощо. Не вірять в зцілення вірою чи мощами святих, натомість завжди звертаються по фахову медичну допомогу. Завжди питання вибору лікування і вакцинації – це особиста справа, в якій кожен приймає власне рішення

До того ж, ми законослухняні громадяни, чесні платники податків. Якщо уряд впровадив ІПН з метою контролю оподаткування, ведення обліку, це жодним чином не перешкоджає нашому поклонінню Богу, і ми не маємо з цього приводу жодних заперечень.

22. Чи вірите ви в Сатану?

Біблія показує, що Сатана – це не просто символ зла, а реальна небезпечна духовна особа, яка справляє могутній вплив на світ. Йому вигідно, щоб люди вірили, що його не існує. Він як злочинець, який вчиняє страшні злочини, хоче замести сліди, щоб його не було встановлено і щоб не нести відповідальність за них. Подібним чином брехня про те, що не існує Сатани, лише сприяє неправильному віруванню, що Бог є відповідальним за все зло і горе на Землі. Натомість Біблія вчить, що "весь світ перебуває у владі Злого" (1 Ів. 5:19), і що "Сатана видає себе за ангела світла" (2 Кор. 14:11).

23. Як реагуєте на стереотипи про свідків Єгови?

Ми стараємося розвіювати стереотипи або безпосередньо відповідаючи на запитаня про нас, або своєю християнською поведінкою. Ті, хто давно знайомий зі Свідками Єгови, побачили, що багато того що говорять про нас не є сумісним з реальністю.

24. За які гріхи можете відлучити від церкви людей?

Деякі гріхи можуть бути важчими за інші. Однак, Біблія вчить, що важкість гріха не має значення. Значення має ставлення особи до скоєного гріха. Особа, яка розкаюється, вірить в Ісуса Христа та не повторює вчинків, які засуджує Біблія, може бути впевненою, що має Боже схвалення. Вчинки, які Бог засуджує, записані в 1Коринфян 6:9,10.

22. Коли чекати кінця світу?

Свідки вірять сказаним словам Ісуса: "А про день той чи годину не знає ніхто: ні ангели небесні, ні Син, а тільки Батько" (Матвія 24:36, 42). Він також додав, що кінець прийде несподівано, "о тій годині, про котру не думаєте". Тож ми не знаємо, в який конкретно день і о котрій годині настане кінець. Проте Ісус дав "ознаку", або назвав ряд подій, за якими можна розпізнати наближення кінця світу. 

Дослідивши Святе письмо, ми можемо побачити, що живемо в незвичайний час. І те, що відбувається, от навіть епідемія зараз – це одна з ознак останніх днів. 

Через карантин служіння у всьому світі відбуваються онлайнЧерез карантин служіння у всьому світі відбуваються онлайн

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів