Поділитись:

Водопостачання в Криму: як Москва вирішує проблему

Середа, 21 липня 2021, 16:13
Водопостачання в Криму: як Москва вирішує проблему

фото ілюстративне

Попри особисте розпорядження Володимира Путіна про перерозподіл бюджету РФ для розв'язання проблеми водозабезпечення в Криму, за 7 років рішення не змогли знайти.

Про це пише Ігор Шевченко для Матриці Свободи.

З приходом окупаційної влади в Крим на півострові не проходить і року без трагедій. Проблема водозабезпечення, яка вкрай гостро почала відчуватися після 2014 року, як і раніше, турбує кримчан. Путін особисто розпоряджався про перерозподіл бюджету, щоб розв'язати цю проблему. 

"Однак гроші, схоже, були успішно поділені між чиновниками, оскільки за 7 років рішення не змогли знайти", – пише Шевченко.

Проте недавні аномальні дощі показали, що окупаційній владі потрібно діставати бубни і сподіватися на вищі сили.

Наприкінці червня, на початку липня 2021 року в Криму пройшли дуже сильні зливи, які призвели до затоплення деяких міст на півострові. Зі слів глави російського Держкомводгоспу Криму Ігоря Вайля, опадів вистачило, щоб заповнити деякі водосховища водою.

Нагадаємо: внаслідок потопу в Ялті, що стався 18 червня, травми отримали 18 осіб, одна людина загинула, ще одна зникла безвісти – жінка 1961 року народження. Евакуації або допомоги потребували 608 осіб, із них 50 дітей. У пункти тимчасового розміщення були відправлені 90 осіб.

З іншого боку, фахівець геоінформаційних систем Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергій Гапон підкреслив, що заповнені лише 4 з 15 наявних водосховищ. За умови, що кримчани споживають за добу близько 300 тис. кубометрів води, їхнього обсягу вистачить максимум на 1,5 року.

Водопостачання в Криму: як Москва вирішує проблему

Гапон говорить про те, що друга половина літа ще попереду і рівень опадів повернеться в норму. Тобто, посуха дасть про себе знати, а значить, і проблеми з водою повернуться, адже вона почне випаровуватися. До того ж західні, східні і північні регіони Криму так само залишаються з критичним рівнем води у водосховищах, які раніше поповнювалися з Північнокримського каналу. А це означає, що урожай баштанних потерпить занепад. До того ж меліорація на цей момент заборонена в Криму.

Тим часом активіст з Алушти Павло Степанченко зазначив, що хоч воду почали давати без перебою, але її якість залишає бажати кращого.

"В цілому після повені перший тиждень, десять днів взагалі все було сумно: жовта, руда вода текла скрізь. Її не можна було використовувати ні для посудомийок, ні для пральних машин. У міру можливості ці проблеми усунули. Зараз вода є, її дають безперебійно, якість краща, але пити її ще не рекомендується: 50 на 50, хто вживає, хто ні. Особисто я готую, але не п'ю. Набираєш склянку – немов би чиста, але коли набираєш ванну – видно, що вода непрозора і має жовтий відтінок. Але ось, припустимо, у моїх знайомих, які живуть в приватному секторі, водозабір на Уч-Коші був зруйнований, туди потрапили пісок і камені, і в підсумку води у них немає взагалі вже два тижні".

Таким чином, зазначає автор, негода зіграла на руку Кремлю і окупаційній владі Криму, проте багато людей сильно постраждали: позбулися житла, комунального забезпечення, автомобілів, хтось травмований, а хтось загинув.

Наслідки затоплення не вирішені до сьогодні. Таким чином, проблема з водопостачанням для півострова вирішена з безліччю застережень і лише доти, поки період посухи не триватиме довше ніж треба.

"Тому окупантам необхідно ставати шаманами, щоб викликати необхідну кількість опадів, адже по-іншому проблему з водою в Криму вони вирішити не здатні", – резюмує Ігор Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
27 квітня 2024
22 квітня 2024
20 квітня 2024
17 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024