Поділитись:

Заповідними водами Прип'яті та Стоходу попливуть моторні човни

Понеділок, 10 жовтня 2016, 12:45
Заповідними водами Прип'яті та Стоходу попливуть моторні човни

Водами Національного природного парку "Прип'ять-Стохід" (р. Прип'ять – в межах парку 60 км, р. Стохід – в межах парку 19 км та озер Люб'язь, Біле, Рогізне, Скоринь та Добре) Любешівського району будуть курсувати моторні човни.

Про це стало відомо у понеділок, 10 жовтня, під час засідання постійної комісії Волиньради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

Як зазначив голова Любешівської РДА Олег Кух, заборона користування маломірними човнами у природних парках не діє у господарських зонах, до якої належать вказані об'єкти.

Посадовець повідомив, що направив звернення до Інституту гідробіології: спеціалісти, які там працюють та вивчають антропогенний вплив на території парку, вважають, що заборона є помилковою, а використання човнів буде доцільним та екологічно-вигідним.

Не підтримав голову РДА член комісії Юрій Ройко, який переконаний, що межа між господарською зоною та заповідною – дуже умовна.

"Ми живемо в період глобального потепління, наші водойми міліють, якщо ми запустимо туди судна, то вони піднімуть мул і це призведе до забруднення водойм. Таке враження, що ви хочете легалізувати тих, що зараз незаконно там плавають", – вважає депутат.

Протилежну думку озвучили заступник голови обласної ради Роман Карпюк та голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. Карпюк закликав прийняти позитивне рішення, мотивуючи це тим, що без човнів річка повністю заросте. Очільник області ж не бачить юридичної мотивації, щоб відмовляти у прийнятті цього рішення.

У підсумку комісія рекомендувала депутатам під час засідання сесії надати дозвіл використовувати моторні судна на території Національного природного парку "Прип'ять-Стохід".

Надрукувати
мітки:
коментарів