Поділитись:

Луцьк – як Париж, де живуть щасливі люди

Середа, 27 жовтня 2021, 14:31
Луцьк – як Париж, де живуть щасливі люди

Якщо ви колись дивилися на карту світу за коефіцієнтом щастя, то могли помітити, що найщасливіші міста – європейські невисокі столиці. Навіть омріяний багатьма Нью-Йорк програє, що, до речі, цілком закономірно. Річ у тому, що всіма благами Нью-Йорка користується близько 5 % населення, а всі інші гарують на роботах, прагнучи піднятися на вищий поверх у хмарочосі. І хоча високі поверхи мегаполіса з одного боку дарують статус, вони також нагадують іншим, що вони ще не там, що вони скоріше за все там ніколи не будуть, що вони дрібні. Роль у цій соціальній грі виконує не тільки маркетинг, зарплати та статусність костюмів; першу чергу це архітектура, яка спрацьовує з першого погляду. 

З іншого боку маємо Париж, місто котре надихає всіх і кожного. Париж переважно невисокий, не дарма ж Ейфелеву вежу видно буквально з кожного куточка столиці. Окрім вежі в місті завжди видно небо: не між шпилями 50-поверхових скляних тумб, а широко, на 360 градусів. Тому й люди тут надихаються, на них нічого не тисне, у них є простір для творчості. 

І якщо у 2021 році в столицях будинки будуються високими, бо землі під забудову дуже мало, то в обласних центрах цієї проблеми бути не повинно. Але більшість забудовників, не думаючи, йдуть за трендом.

Однак, продумані низькоповерхові житлові комплекси в Луцьку таки будуються, до прикладу, – проєкти «Сімейної фортеця». Кількість поверхів у всіх комплексах не перевищує 6, а в нових проєктах «От Кутюр» і «Гордість» враховані ще кілька важливих деталей для максимального комфорту. Більшість вікон у цих будинках французькі, що дає максимум світла в кімнатах. У квартирах «Гордості» в усіх, навіть найменших квартирах, є балкони. Пам’ятаєте, як чудово вони працювали в карантинні часи в Європі, як об’єднували сусідів, дарували той омріяний простір на чистому повітрі. В «От Кутюр» своєю чергою врахований іще один нюанс: будинки розташовані під певним кутом один до одного, щоб через свої широкі вікна не дивитися в такі самі вікна сусіда. Безкоштовне реаліті-шоу – це, звісно, цікаво, але в цей час хтось може спостерігати за вашим. Таким чином генплан впливає на архітектуру і картографію. А якщо ви втомилися довго стояти біля ліфта, чекаючи, поки з 25-го поверху хтось спуститься до вашого 12-го, ліфт буде вже забитим, і вам доведеться чекати наступного такого ж самого, ви теж оціните переваги життя в малоповерховому будинку з невеликою кількістю квартир. Адже ліфт тепер буде завжди доступним, а в разі чого спуститися чи піднятися на 2-6 поверх сходами – взагалі не проблема (до слова, ліфти в Нью-Йорку теж ламаються, і, часом, людям доводиться йти пішки з/на 40-50 поверхи).

Саме тому, обираючи житло, варто звертати увагу не тільки на стильну картинку «як у Нью-Йорку», а й на те, чи бачите ви сонце, дивлячись вгору, і чи бачите ви своїх сусідів, дивлячись вперед із вікна. Бо відсутність приватного життя створює непотрібні конфузи, а прагнення людей вилізти якомога ближче до сонця зазвичай закінчуються історіями в стилі Вавилонської вежі. 

Надрукувати
мітки:
коментарів