Поділитись:

Західний Буг «з’їдає» український кордон: Волинь за 15 років втратила 109 гектарів (відео)

Четвер, 11 листопада 2021, 15:27
Західний Буг «з’їдає» український кордон: Волинь за 15 років втратила 109 гектарів (відео)

Річка Західний Буг змиває державний кордон України на користь сусідньої держави – Польщі.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV»

За останні 15 років Волинь втратила майже 109 гектарів землі. Такі дані опублікувало регіональне відділення водних ресурсів області. Усьому винна сильна течія, яка змиває кількаметровий піщаний берег. 

«Згідно із законами фізики, у верхній півкулі інтенсивніше миє правий берег – берег, який є українським... Паводки, повені, коли річка повна, і, відповідно, вона вдаряється в такі місця, де такі виступи, й розмиває піщані ґрунти... Незначний підйом води – і ці дерева будуть падати в русло річки й тим самим створювати затори... Збільшується турбулентність води, що призводить також до розмиву берега», – розповідає начальник Шацької експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Іван Семенюк.

Прикордонники відділу «Новоугрузьке» розповідають, що років 20 тому біля цієї спостережної вежі можна було проїхати автомобілем. Тепер тією ділянкою їздять польські прикордонники – із території колись нашої охороняють свою державу. На відео від 16 квітня 2020 року видно, що тоді перед нею ще можна було вільно пройти, а тепер – ні.

«Раніше цей прикордонний знак стояв на березі річки, але оскільки річка розмиває берег, ми вимушені були перенести цей прикордонний знак углиб України на відстань до 50 метрів... За останні 12 років було перенесено 16 прикордонних знаків. А це означає, що державний кордон зміщувався, і Україна втрачає свою територію. Якщо не укріплювати берег річки, то Україна й надалі буде втрачати свою територію», – зазначив заступник начальника відділу організації прикордонної служби Волинського 6 прикордонного загону – майор Антон Вахрамєєв.

Зі слів начальника відділення інспекторів прикордонної служби «Новоугрузьке» – капітана Максима Тетерука, щороку річка Західний Буг поглинає територію України приблизно на метр.

«Ця ділянка має всього 300 метрів, і ми легко можемо підрахувати, скільки території України ми втрачаємо. І тому ми періодично здійснюємо перевірку даних ділянок кордону, перевіряємо, чи не обвалилося дерево, чи не обвалився берег, і у встановленому порядку інформуємо Офіс водних ресурсів», – зауважив він.

Окрім вимивання державного кордону, виникла й інша проблема – людські паї, які упритул знаходяться до кордону. Відомо, що, згідно з Постановою РНБО, введеною в дію 21 серпня 2021 року, про відчуження на користь держави прикордонних земель углиб України на 50 метрів, селяни можуть втратити свою землю.

Як розповів мешканець села Забужжя Микола Гурко, який має пай біля Західного Бугу, у рік річка забирає по 2 метри. Тож люди хочуть, аби береги укріпили.

Волинський прикордонний загін кілька разів звертався до керівництва Регіонального офісу водних ресурсів, аби вирішити питання ерозії українських берегів. Це можна зробити, укріпивши їх. Наразі із 52 ділянок укріпили лише три.

«Від того повороту до закінчення необхідно цю ділянку кріпити. Одним із методів, який ми вже застосовували раніше, – надводна частина – бутовим каменем, верхню частину відкосів кріпили бетонними плитами. Там, де відбулося кріплення на тих ділянках, повністю припинений розмив берега», – зазначив Іван Семенюк.

Фахівці із Регіонального офісу водних ресурсів пояснюють, що укріплення українських берегів на кордоні вартує понад 400 мільйонів гривень. Наразі потрібно очистити русло річки від повалених і затоплених дерев, щоб звільнити течію. А поки щороку наша область втрачає до 8,5 гектарів української площі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
08:30