Поділитись:

Для українських військових розробили окремий месенджер «Розмова»

Субота, 22 січня 2022, 05:24
Для українських військових розробили окремий месенджер «Розмова»

Голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь розповів, що для українських військових розробили власний месенджер «Розмова». Він має стати безпечнішою альтернативою популярним Viber, WhatsApp чи Telegram.

Про це Юрій Щиголь сказав в інтервʼю Forbes.

Месенджер «Розмова» розробили програмісти Держспецзвʼязку. За словами Щигля, зараз команда Держспецзв’язку тестує його. Перш ніж пропонувати месенджер військовим, фахівці ще мають перевірити його на рівень захищеності.

Власний месенджер має стати безпечнішою платформою зв'язку для військових.

«Ми не можемо говорити про захищеність будь-яких додатків, адже обробка інформації означає, що вона десь зберігається певний час. Якщо ти носій держтаємниці і в тебе є певні знання та навички, треба себе обмежити в користуванні додатками», – сказав Щиголь.

Поки що українським військовим рекомендують користуватися швейцарською програмою Threema – її ж використовує швейцарська армія, вона відповідає нормам Європейського Союзу щодо збереження даних.

Додаток можна придбати за 5 доларів у Google Play та App Store. Щиголь пояснив, що у Швейцарії придбання застосунку покриває бюджет, але в Україні це просто рекомендація.

«Не можна змушувати військових користуватися іноземною програмою, яка не сертифікована в Україні», – сказав Щиголь.

Тим часом у Rakuten Viber додають, що дані українських користувачів Viber зберігалися і продовжують зберігатися на Amazon Web Services з дотриманням суворих заходів безпеки. Вони не зберігалися і ніколи не зберігатимуться на серверах компанії в Росії.

«При цьому абсолютно всі особисті чати в Viber зашифровані наскрізним шифруванням і не зберігаються на серверах. Компанія ніколи не має доступу до листування своїх користувачів, в якій країні вони не були б», – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів