Поділитись:

Україна, Польща та Британія створюють альянс: Кулеба повідомив деталі

Середа, 02 лютого 2022, 01:33
Україна, Польща та Британія створюють альянс: Кулеба повідомив деталі

Україна, Польща та Велика Британія створюють альянс, який націлений на зміцнення безпеки України на тлі російської агресії та розвиток торгівлі між державами.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Фейсбук, пише «Громадське».

За його словами, новий формат – це «пояс безпеки та процвітання», а також об’єднання країн, які поділяють спільні принципи, прагнуть зміцнювати безпеку, розвивати торгівлю і готові до конкретних дій. Міністр додав, що країни альянсу усвідомлюють «безпекові загрози Європі та стратегію протидії викликам з боку РФ».

У межах альянсу країни співпрацюватимуть в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної. З’єднуючи Атлантику, Балтику та Чорне море, альянс створює нові можливості для країн, переконує Кулеба.

«Суть в тому, що ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Вони потрібні нам вже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси», – пояснив Кулеба.

Він зазначив, що з ініціативою започаткування такої тристоронньої співпраці в жовтні минулого року виступила Україна.

Міністр уточнив, що офіційно оголосити про створення нового формату мали 2 лютого, але міністерка закордонних справ Великої Британії захворіла на COVID-19, тож цю заяву перенесли на потім.

Кулеба нагадав, що це не перший подібний альянс. Так, Україна вже входить в «Люблінський трикутник» з Польщею і Литвою, «Квадригу» з Туреччиною та «Асоційоване тріо» з Грузією і Молдовою. За словами міністра, усі ці формати успішно розвиваються і вже сьогодні приносять Україні конкретні переваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів