Поділитись:

«Здоров’я хворого – в руках самого хворого», – луцький онколог про профілактику раку

Субота, 05 лютого 2022, 16:12
«Здоров’я хворого – в руках самого хворого», – луцький онколог про профілактику раку

фото ілюстративне

Вчасне звернення до медиків урятувало життя не одній людині. Саме тому дуже важливо пильнувати власне здоров’я й обстежуватися. Рання діагностика дозволяє вчасно розпочати лікування онкологічних хвороб. І його результати набагато кращі, аніж в запущених випадках.

Про це розповів завідувач хіміотерапевтичного відділення КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Ігор Чоплак ІА «Волинські новини».

4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком. Щороку від цієї хвороби помирають тисячі українців. І майже щороку онкологія входить до трійки причин смертності в країні.

Зі слів завідувач хіміотерапевтичного відділення КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Ігоря Чоплака, щороку кількість пацієнтів, які отримують хіміотерапію, зростає.

«2019 року у відділенні було проліковано 3646 хворих, 2020-го – 4212, а 2021-го виписали 5849 пацієнтів. Це можна пояснити тим, що, по-перше, зростає захворюваність, а по-друге, останні два роки було дуже добре забезпечення хіміопрепаратами, тому більшість медикаментів були безплатними. Тож для пацієнтів зменшувалась вартість лікування», – зазначає він.

Ігор ЧоплакІгор Чоплак
 

За цей час у відділенні медичну допомогу отримували не лише волиняни, а й жителі інших областей: Львівської, Тернопільської, Рівненської, Житомирської, Чернівецької. Адже, відповідно до медичної реформи, пацієнти можуть самі обирати заклади, де їм лікуватися, незалежно від місця проживання.

У відділенні наразі 30 ліжок. Тут лікують усі злоякісні новоутворення, окрім гематології (таких пацієнтів лікують в окремому відділенні). Основний контингент пацієнтів, які отримують хіміотерапію, мають рак молочної залози, рак жіночих статевих органів, органів дихання і шлунково-кишкового тракту. Хоча у відділенні лікують всі локалізації онкологічних процесів.

Ігор Чоплак зауважує: насторожує те, що більшість пацієнтів невчасно звертаються по допомогу і приходять уже з запущеними хворобами, тож лікувати їх треба довше і складніше.

«На жаль, найбільше наших пацієнтів мали третю-четверту стадії. У 2021 році таких було 76 %. Ця цифра така ще й тому, що сьогодні розвивається хірургія, і зараз багато локалізацій на перших-других стадіях, за нинішніми стандартами, успішно оперують і вони не потребують подальшого спецлікування. Але є високий відсоток занедбаних пацієнтів. Багато хто боїться вчасно обстежуватися, бо лякає фінансове навантаження, бояться самого слова «онкологія» і звертаються запізно по медичну допомогу. Тому в першу чергу має бути профілактика. Адже здоров’я хворого – в руках самого хворого, він має чути свій організм, вчасно звертатися до сімейного лікаря й не чекати, що хтось його змусить обстежитись», – наголошує медик.

Самі препарати, зауважує медик, – дуже дорогі. Наразі значну частину медикаментів оплачує держава. Проте медицина рухається вперед, постійно з’являються новіші й сучасніші препарати.

«У нас проводять всі сучасні методи лікування, вводимо таргетні препарати, застосовуємо імунотерапію. Усе, звісно, залежить від фінансування, бо дуже дорогі, найсучасніші препарати держава не покриває. Але можливості й напрацювання зі всіма найсучаснішими препаратами у нас є», – зазначає він.

Наразі в онкоцентрі очікують на поставку ліків на 2022 рік. А кількість курсів хіміотерапії залежить від діагнозу пацієнта і прогресу його хвороби.

«Кількість курсів хіміотерапій залежить від мети. Є неоад’ювантна (передопераційна) терапія, мета якої – підготувати хворого до найменш травматичного методу операції, зменшити пухлину і підготувати до хірургічного втручання. Є ад’ювантна (післяопераційна, профілактична) – терапія, яку надають пацієнтам після операцій, щоб зменшити можливість ризиків рецидивів або метастазів у майбутньому. І є паліативна (лікувальна) терапія, коли ми маємо неоперабельні форми раку і сама хіміотерапія призупиняє й стабілізує процес. Ми, як і будь-яку хронічну хворобу, намагаємось загнати в ремісію, контролювати її та стабілізувати. Залежно від мети, хворим призначають різну кількість курсів хіміотерапії: передопераційна – це три-чотири курси, профілактична – чотири-шість, а лікувальна залежить від результатів», – зауважує він.

Загалом, наголошує медик, дуже багато залежить від того, як пацієнти налаштовані на боротьбу з хворобою. Адже саме позитивний настрій, підтримка близьких мотивують хворих одужувати швидше.

«Воля до життя і настрій – це, напевне, відсотків 40 успішного лікування. Бо якщо людина не хоче лікуватися, ніякими силами не змусиш організм боротися з хворобою. Чому в багатьох пацієнтів занедбані стани? У них не було бажання навіть обстежуватися, то звідки візьметься бажання лікуватися? Тут головне – самоповага, любов до себе і свого організму. Треба себе поважати, любити і стежити за собою. А бажання лікуватися – основне: якщо його немає, то жодні ліки не допоможуть. Тому позитивний настрій, підтримка рідних, друзів – це величезний відсоток успіху в нашій справі», – резюмує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 квітня 2024
02 квітня 2024
28 березня 2024
22 березня 2024
21 березня 2024
16 березня 2024
15 лютого 2024
13 лютого 2024
11 лютого 2024
07 лютого 2024