Поділитись:

Назвали продукти, які не можна їсти після 60 років

Субота, 16 березня 2024, 02:18
Назвали продукти, які не можна їсти після 60 років

Терапевти усього світу попереджають, що з роками сповільнюється обмін речовин, тому травна система значно гірше дає раду з перетравленням і засвоєнням їжі. Особливо важкої і не дуже корисної – напівфабрикатів, жирної та гострої, фастфуду тощо. Це погано позначається на здоров’ї та зовнішньому вигляді.

Починаються проблеми із зайвою вагою, передчасним старінням і загостренням вікових захворювань. Розповідаємо, які продукти варто виключити людям літнього віку зі свого раціону, а які обов’язково треба вживати, – пише ТСН.

Які продукти треба виключити зі свого раціону людям після 60 років

  • Солодощі. Все, що має багато цукру, вкрай шкідливе для здоров’я в такому віці. Після 60 років не можна з’їдати понад 20 грамів цукру на день, інакше це може призвести до серцево-судинних захворювань, діабету та ожиріння.
  • Соняшникова олія містить багато жирів, які можуть провокувати розвиток багатьох вікових захворювань. Краще цей продукт замінити на оливкову олію холодного віджимання.
  • Червоне м'ясо. Це свинина й баранина, які вкрай важкі для перетравлення. Таке м’ясо можна замінити на яловичину, курку, кролятину та індичку.
  • Білий хліб. Цей продукт після глибокої обробки втрачає всі корисні властивості, а от шкоди здоров’ю може нанести значної. Тому його краще замінити на чорний чи висівковий хліб, які містять у своєму складі корисні речовини.
  • Картопля та рис. Ці крохмалисті продукти мають високий глікемічний індекс, тому можуть спровокувати розвиток захворювання на діабет.

Які продукти треба включити у свій раціон людям після 60

  • Продукти з високим вмістом омега-3. Поліненасичені жирні кислоти допомагають зупинити запалення, що є причиною раку, артриту та серцевих захворювань. Також вони активують роботу головного мозку, попереджаючи деменцію та хворобу Альцгеймера. Омега-3 містяться в тунці, скумбрії, лососі, соєвих бобах, волоських горіхах.
     
  • Харчування, багате на кальцій. Мінерал допомагає будувати кісткову тканину і знижує артеріальний тиск. Якщо організму не вистачає кальцію, він бере його з кісток. Тоді кісткова тканина стає крихкою і розвивається остеопороз. Кальцій міститься в кисломолочних продуктах, зелених овочах і салатах.
     
  • Продукти, багаті клітковиною. У зрілому віці через сповільнення роботи кишківника люди страждають на запори. А продукти, які багаті на рослинні волокна, сприяють правильній роботі кишечника. Також ці продукти зменшують ризик серцевих захворювань. Це горіхи, висівковий хліб, коричневий рис, овочі та фрукти.
     
  • Продукти, багаті на вітамін С. Вітамін С має антиоксидантні властивості, тому запобігає хворобам серця, шкіри та мозку. Він бере участь у виробленні колагену, захищає організм від передчасного старіння, попереджає рак. Також вітамін С відновлює кістки й зуби, допомагає у швидкому загоєнні ран. Він міститься у цитрусових, капусті, ківі, перці та інших овочах і фруктах.
     
  • Продукти з вітаміном D. Цей вітамін допомагає підтримувати щільність кісток і запобігає захворюванню на остеопороз. Також захищає від діабету, розсіяного склерозу, раку і захворювань шкіри. Вітамін D міститься в яйцях, соці, йогуртах та морській рибі.
     
  • Продукти, багаті на вітаміни групи В, які відповідають за належну роботу мозку, нервової системи і вироблення еритроцитів. Коли людина старіє, то організмові важче засвоювати ці вітаміни з їжі, тому може виникати їх дефіцит. Вони містяться в молоці, йогуртах і яйцях.
     
  • Продукти з умістом калію. Мінерал допомагає знижувати артеріальний тиск і нівелює утворення каменів у нирках. Калій міститься в бананах, чорносливі та картоплі.
     
  • Продукти з магнієм. Магній підтримує до 300 фізіологічних функцій нашого організму. Зберігає серце здоровим, імунну систему сильною, а кістки міцними. З роками організм здатен значно менше засвоювати магнію з продуктів харчування. Мінерал міститься у квасолі, шпинаті, гарбузовому насінні й горіхах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів