Поділитись:

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині

Середа, 09 лютого 2022, 09:00
Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині

Не боятися стоматолога та вибрати такого, з яким буде комфортно, – це дуже важливо, коли планується йти до лікаря з дитиною. 

Завідувачка відділенням дитячої стоматології КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Наталія Дручик працює з дітьми вже 36 років. І у переддень Дня стоматолога, який у всьому світі відзначають 9 лютого, розповіла журналістам сайту волинських новин «Конкурент», як правильно підготувати дітей до візиту до стоматолога  та дала поради по догляду за зубами.

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині 

– Ви стільки років працюєте, то ж, мабуть, у стоматології за цей час змінилося абсолютно все.

– Я вже лікую внуків тих дітей, яких колись лікувала, тобто маю третє покоління пацієнтів. Зараз дуже багато молодих колег. Вони інші, але я ставлюся до них з розумінням і тішуся, коли приходять нові молоді лікарі – вони стараються, намагаються напрацювати пацієнтів. А в стоматології як-небудь не можна, бо до тебе не підуть пацієнти.

А загалом стоматологія зробила гігантський крок уперед. Змінилися абсолютно все – методи лікування, підхід, з’явилося багато нового обладнання.

– Нещодавно запрацювало відділення на першому поверсі лікарні, яке раніше працювало на Чорновола. Можливо, переїхавши, змінився і спектр надання послуг?

– За кошти НСЗУ торік закуплені стоматологічні матеріали, але спектр надання послуг не змінився.

Ми надаємо допомогу дітям. Це – профілактика, лікування, знеболення, видалення, корекція вуздечок. Крім ортодонтії. Ортодонтів, на жаль, немає. Ми мусили скороти їх у 2020 році, бо пакет послуг по дитячій стоматології не включає послугу стоматолога-ортодонта.

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині 

Раніше стоматологічне відділення існувало на двох різних базах – на проспекті Волі та в поліклініці на вулиці Чорновола. Тепер все в одному приміщенні – і лікарям зручніше, бо немає плутанини, де працювати, і пацієнтам добре. Також тут тепер працюємо в суботу та неділю.

– Як потрапити в оновлене відділення на першому поверсі? Напевно, усім все ж хотілося б потрапити саме сюди.

– На другому поверсі теж стало гарно, бо зробили ремонт.

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині 

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині 

Загалом запис первинних пацієнтів на прийом відбувається через реєстратуру. Повторних лікар записує сам. Тобто ви можете обрати будь-якого лікаря або, коли прийшли на прийом, піти до чергового. На повторний прийом можете записатися до того ж лікаря або обрати іншого.

– Наталіє Євгенівно, як ви лікуєте дитині зуби, якщо вона кричить та не дає це зробити?

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині 

– Кожен лікар зацікавлений у тому, щоб знайти підхід до дитини, бо мусить надати певний спектр допомоги. Але чомусь панує така думка, що лікар зобов’язаний це робити. Насправді ні – дитина повинна прийти на прийом психологічно готовою. Якщо мама садить дитину в крісло і каже: «Боже, я так боюся зуби лікувати», то що ви хочете від її дитини?

Звичайно, якщо дитина не спала цілу ніч через біль, їй страшно, але їй потрібно надати допомогу, але це неможливо, то лишається або стаціонар, або медикаментозний сон.

– В поліклініці є така послуга?

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині 

Як зберегти здоров’я дитячих зубів: поради луцької стоматологині 

– Ні, медикаментозний сон роблять лише в приватних клініках. І не всі готові робити  наркоз дитині заради видалення одного, зуба, скажімо. 

Буває, приводять дітей у такому стані, що ми вже не можемо допомогти. Батьки тримають їх удома, гріють зуб, дають знеболювальне. Але у дітей процеси йдуть миттєво: вони швидко одужують і швидко захворівають. Якщо три-чотири дні дитина посиділа вдома, це вже реальна загроза життю.

Буває, дитина не сидить на прийомі, а в роті два здорових зуба. Питаєш, чому раніше не прийшли, а батьки кажуть, що це ж молочні зуби, які випадуть.

Буває, дитина плаче, тяжко сидить, один зуб зробили, а батьки просять ще два зробити, бо вони з роботи відпросилися. Знаєте, я можу й 22 за день зробити, але ж це ваша дитина.

– Чому, на вашу думку, діти так бояться стоматологів? Як підготуватися до першого візиту?

– Будь-яка людина, йдучи до лікаря, переживає. От і дитина так само. Діти часто чують, що лікувати зуби боляче, а вони ж – як губка.

Звичайно, не просто працювати з дітьми. Навіть та дитина, яка не плаче, треба щоб вона гарно сиділа, не закрила ротика. Ми мовчки не працюємо, говоримо без кінця. Але нічого не вийде, якщо немає співпраці з батьками.

– Коли потрібно прийти на перший огляд? Він має бути з метою профілактики?

– Перший раз потрібно привести дитину до стоматолога у два роки. Нічого не потрібно робити – просто щоб лікар оглянув. Наші лікарі покатають на кріслі, щось розкажуть, пограються. Дехто з батьків приносить якусь книжечку чи наклейку, яку потім лікар може подарувати дитині. І тоді лікар для дитини стає другом.

Приходять вперше дітки й у три роки. Вже карієс є, вже можна щось робити, але на першому візиті не варто, якщо є час, і батьки готові до такої співпраці.

– Наталіє Євгенівно, розкажіть про алергічні реакції від знеболення. Чи варто, на вашу думку, робити алергопроби?

– Тепер, згідно з наказом, проба не робиться. Є приватні лабораторії, які це роблять. Але це за бажанням батьків. На перше введення ліків алергічної реакції може не бути, а на повторне – може з’явитися.

Сучасні анестетики містять адреналін, який дає обмежену дію анестетика.Тобто ми знеболили ту область, що нам треба, і не далі. Колись коловся лідокаїн і потрібно було ввести 3-5 мілілітрів, зараз вводиться лише 0,5.

Ми все зараз лікуємо із знеболенням. Якщо маленький пацієнт уже знає лікаря, то анестезію можна зробити в кабінеті. Якщо ж ні, то намагаємося розділити ці дві маніпуляції і знеболення зробить хірург.

Якщо ж у дитини важкі алергічні реакції чи астма, то тоді показане лікування в стаціонарі під медикаментозним сном під наглядом алерголога з повною реанімацією.

– Торік у Рівному стався прикрий інцидент зі стоматологинею, яка побила дітей у приватній клініці. Скажіть, чи вплинув він якось на роботу у вашому відділенні? І чи може лікар попросити батьків вийти з кабінету, коли він лікує дитині зуби?

– У нашому відділенні є умова: ми лікуємо тільки у присутності дорослих. Це можуть бути батьки, бабуся чи тітка, але дитина не може бути сама. Якщо, не дай Бог, щось не так, то потім легко звинуватити лікаря. І дитині ж легше буде в присутності батьків.

– Наталіє Євгенівно, які поради дасте по догляду за зубами, аби дитина рідше відвідувала стоматолога?

– Чистити потрібно починати з моменту появи першого зуба. Для цього є спеціальні щіточки. Правильно чистити двічі на день – вранці після сніданку і ввечері перед сном. І не менше трьох хвилин. До 5 років дитині повинні чистити батьки.

Мене зараз можуть звинуватити у тому, що я противниця грудного вигодовування, але коли у дитини в два роки вже немає передніх зубів, перше, що я запитую, це скільки годували груддю. А мама, виявляється, ще досі годує. Годуйте хоч до п’яти років, але після годування вночі встаньте і почистіть дитині зуби. Грудне молоко – це легкий вуглевод, який розкладається і роз’їдає несформовану емаль. Так само вночі мами дають солодкий компот чи водичку з медом. Дайте просто водичку, якщо дитина хоче пити.

І має бути дієта. Дитина повинна їсти сир, м’ясо в достатній кількості, тверді овочі, щоб зуби очищалися механічно. Перекушувати печивом не можна, ліпше дайте горішок чи яблуко. Потрібно виключити з раціону також газовані напої, чипси.

Дітям обов’язково потрібно вітамін Д3. Порадьтеся з педіатром, він визначить потрібну дозу.

З 10-12 років діти можуть починати використовувати зубні нитки. Знаєте, професор Заблодський каже: «Чисті зуби не болять». І це правда. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів