Поділитись:

Безумовний дохід: українці житимуть за рахунок росії

Субота, 02 квітня 2022, 14:21
Безумовний дохід: українці житимуть за рахунок росії

Україна оцінює збитки, завдані росією через розв’язану нею війну, в один трильйон доларів США. При цьому український уряд сподівається отримати компенсації із заморожених активів росії та її керівництва й тимчасово запровадити для населення безумовний дохід. Тобто, громадяни України, які постраждали від війни, отримуватимуть певні виплати незалежно від того, мають вони інші джерела доходу, чи ні.

Про це під час телемарафону повідомив радник президента Олег Устенко, пише Суспільне.

«Один трильйон доларів включає в себе: цифра збитків повного знищення нашого майна і те, що недоотримали з точки зору внутрішнього валового продукту», — зазначив посадовець.

За його словами, кожен додатковий день війни збитки зростають.

«Перший тиждень війни були збитки на 100 мільярдів доларів, зараз — 1 трильйон. Головне — отримати ці кошти й повністю їх влити в нашу економіку», — наголосив радник.

Устенко пояснив, що нині необхідно вести перемовини щодо того, де брати ці кошти.

«Ми маємо повністю об’єм витривалості, маємо підтримку від країн-партнерів, міжнародних інституцій, закордонного бізнесу. Майже 80% нашого бюджету — витрати, які стосуються або нашої армії, або нашого соціального населення», — сказав він.

Зокрема, Україна розраховує отримати компенсацію із заморожених золотовалютних резервів Росії.

«Ми подаємо заявку на використання 300 мільярдів доларів, які заморожені з Центробанку РФ», — зазначив Устенко.

Також джерелом компенсацій можуть стати арештовані активи Путіна та його оточення.

«Використання коштів буде на людей, розглядається можливість безумовного доходу для населення протягом тривалого часу. Певні суми будуть виділятися протягом певного часу для нашого населення, яке знаходиться у складному становищі після війни. І буде підтримка підприємців, буде проведена повна інвентаризація, яка вже почалася. Будуть виділятися кошти для компенсації збитків підприємствам», – пояснив посадовець.

При цьому українська економіка продовжує функціонувати попри війну, додав Устенко.

«Бюджет виконується. Отримуємо кошти, мільярди доларів від різних джерел. Золотовалютний запас на передодні війни — 29 мільярдів доларів, потім зменшився до 27-27,5 мільярда доларів, потім знову була закачка валюти, і зараз ми знову на рівні 29 мільярдів доларів», — зауважив посадовець.

Нагадаємо, що у першу добу після початку роботи послуги з компенсації за зруйноване під час війни житло на електронному сервісі держпослуг «Дія» було зареєстровано понад 20 тисяч заявок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів