Поділитись:

У Стокгольмі відбудуться слухання щодо транзитного контракту "Нафтогазу" із "Газпромом"

Неділя, 20 листопада 2016, 15:44
У  Стокгольмі відбудуться слухання щодо транзитного контракту   «Нафтогазу»  із «Газпромом»

Комерційний директор компанії "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко розповів чому Росія не хоче приводити тарифи за європейськими принципами добровільно.

"Наша позиція відносно транзиту російського газу до Європи, зокрема стосовно арбітражного процесу проти Газпрому в Стокгольмі, обростає спекуляціями і маніпуляціями з боку російських пропагандистів", - написав у facebook Юрій Вітренко.

Він пояснив ситуацію з арбітражем та коротко виклав суть вимоги "Нафтогазу" щодо ситуації з транзитом газу.

В першу чергу, за словами Вітренка, "Нафтогаз" хоче щоб тариф на транзит, як це передбачено контрактом, приведебувний у відповідність з європейськими правилами встановлення тарифів.

"Всі ж пам'ятають, як "Газпром" з великою помпою розповідав, що з 2009 року в стосунках з Україною він перейшов на європейські принципи контрактів на купівлю газу і транзит? Підписані контракти опубліковані в інтернеті, і в них чорним по білому написано, що сторони мають право перегляду тарифів. "Газпром" не захотів приводити тарифи у відповідність з європейськими принципами добровільно, а в контракті для таких випадків і передбачений Стокгольмський арбітраж. Нафтогаз й добивається перегляду тарифу через арбітраж", - йдеться у дописі.

Оскільки надання послуг з транспортування газу здійснюється на території України, й ,відповідно, діяти повинно українське законодавство. Жодні контакти між двома господарюючими суб'єктами, такими як "Газпром" і "Нафтогаз" не можуть мати імунітет від застосування законодавчих норм, адже закони мають найвищу юридичну силу над контрактами.

Пріоритет над українськими законами в Україні мають лише міжнародні зобов'язання України. На щастя, ці зобов'язання передбачають застосування окремих норм європейського законодавства, Знову ж таки "Газпром" відмовився приводити контракт у відповідність до європейського - українського законодавства і тому "Нафтогаз" цього домагаэться через арбітраж.

"Якби я був наївний, то б здивувався чому "Газпром" відмовляється від своїх контрактних зобов'язань застосовувати європейські принципи ціноутворення на газ і формування тарифів на транзит. Адже Росія так довго вимагала перейти на європейські принципи, бо ж вони справедливі. В чому проблема? Проблема в тому, що "Газпрому" прийдеться виплатити нам десятки мільярдів доларів компенсації, продавати газ по більш низькій ціні й щороку виплачувати на 4 мільярда доларів більше за транзит й не заважати нашій інтеграції в європейський ринок", написав Юрій Вітренко.

На його думку арбітраж - це ще один серйозний тест для Росії, наскільки вона готова:

⁃ ігнорувати в Європі "rule of law", норми права, вже і в області приватного права, тобто вже і "Газпром" почне відрито ігнорувати європейську правову систему;

⁃ а також до того, що весь світ, включаючи громадян Росії, будуть чітко усвідомлювати, що Росія відкрито зловживає своїм домінуючим становищем на ринку газу і дискримінує Україну в порівнянні з європейськими країнами.

При всьому розумінні суті політики Кремля, я не впевнений, що Росія на це готова.

Це також і серйозний тест для Європи:

⁃ чи дозволить Європа "Газпрому" відкрито ігнорувати свою правову систему;

⁃ чи поставить вона страх помсти з боку Росії і комерційні інтереси партнерів Кремля вище своїх фундаментальних цінностей, на яких в тому числі грунтується економічне процвітання європейських країн;

⁃ чи забуде вона свої вимоги до України впроваджувати європейське законодавство в сфері енергетики - якщо це буде суперечити інтересам "Газпрому" і його партнерів у Європі.

"Я вірю, що не дивлячись на всі складнощі цей тест Європа пройде гідно. При всіх своїх проблемах Європа залишається прикладом того, як правильні цінності, правова держава, взаємна довіра і прагнення до справедливості призводить до ефективної економіки та процвітання", -має надію Юрій Вітренко.

Хоча, як додав у своєму дописі Вітренко, безпосередньо рішення арбітражу (очікується до квітня за контрактом на покупку газу, і до червня до за контрактом на транзит газу) не варто відносити до цього тесту, адже у "Нафтогазі" максимально намагаютться уникнути будь-якого політичного впливу на рішення арбітражу.

Трибунал з трьох арбітрів повинен дозволити не політичний, а юридичний спір - як інтерпретувати контракти, які норми права і як застосовувати. Сторони подали тисячі сторінок документів. Свідки та експерти дають свідчення. Юристи звертають увагу на кожен нюанс.

"Плани зірвати наш арбітражний процес - наш основний ризик на даному етапі", - запевняє комерційний директор "Нафтогазу".

Світ дивиться на цей арбітраж як на тест для України - наскільки ми як країна готові відстоювати свої національні інтереси, наскільки заради цього ми готові ставити компетентність вище лояльності, наскільки ми розуміємо, що успіх нашої країни - це успіх кожного з нас.

"Я розповів про арбітраж те, що поки можу розповісти. Слухання по транзитному контракту починаються в понеділок. Пішов продовжувати готуватися", - додав Вітренко.

Надрукувати
мітки:
коментарів