Поділитись:

У Новій Зеландії знайшли «Біблію грішників»

Вівторок, 03 травня 2022, 01:38
У Новій Зеландії знайшли «Біблію грішників»

У Новій Зеландії виявили копію Біблії, в якій було допущено помилку, через яку вона заохочувала перелюб. «Аморальна» Біблія, надрукована у 1631 році, стала відома завдяки тому, що в ній було пропущено слово «не» у сьомій заповіді, внаслідок чого та наказувала віруючим «перелюбствувати».

Про це повідомляє The Guardian, пише ZN,UA.

Всього було надруковано тисячі екземплярів цього тесту, який став відомий як «Біблія грішників» або «Біблія перелюбників». Помилку виявили лише через рік. Після цього друкарів Роберта Баркера та Мартіна Лукаса викликали до короля Карла І, їх судили, звинувативши у недбалому виконанні. Їх позбавили ліцензії на друк та наклали штраф у розмірі 300 фунтів стерлінгів, який вони мали виплачувати протягом багатьох років, хоча потім його скасували. Більшість текстів знищили, в обороті залишилося близько 20 штук.

Періодично копії «Біблії грішників» виставляли на аукціон, переважно у Великій Британії та США. Водночас нова знахідка стала першим випадком виявлення такої Біблії у Південній півкулі, свідчити дані Університету Кентербері.

Університет дізнався про існування цієї копії ще у 2018 році, але тримавши знахідку в секреті, що дозволило дослідникам вивчити її, а також вжити заходів щодо збереження.

Копію Біблії доценту кафедри середньовічних досліджень університету Крісу Джонсу передала його колишня студентка. За її словами, книгу її сім'я купила на два роки раніше на розпродажі майна померлого. Покійним власником був британський переплетник Дон Хемпшир, який переїхав до Крайстчерча з Великої Британії у 2009 році. За словами Джонса, Хемпшир ніколи нікому не говорив про те, що має копію «Біблії грішників».

Студентка сказала Джонсу, що вважає, що до її рук потрапила «Біблія перелюбників», але не повіривши їй. 

«Це не якась звичайна річ, яку ви приносите в офіс, просто побувавши на розпродажі у Крайстчерчі. Але я подивився на неї і подумав «Вау, це саме те, що говорила моя колишня студентка, це «Біблія грішників». Я був ошеломлений»,  зізнався Джонс.

Він додав, що відомо про існування копій цього видання Біблії у Британії, Ірландії та Канаді. 

«Австралія запевняє, що там зберігається така Біблія, але це не правда», – додає він.

Виявлення книги підштовхнуло Джонса до того, щоб більше дізнатися про історію створення Біблії і про те, чому було допущено помилку. Існує версія, що друкарська помилка могла бути навмисним саботажем з боку конкурентної друкарні. Але Джонс вважає, що це неправда. На його думку, друкарі просто заощадили на редакторах.

Путь копії Біблії, перш ніж вона прибула до Нової Зеландії, залишається загадкою. Зазвичай такі книги містять безліч родоводів, дат, місць, а також записів про народження та смерть. Але в цій копії «Біблії грішників» міститься лише одне нерозбірливе ім'я.

Книга була виявлена ​​у відносно поганому стані: була відсутня обкладинка, сторінки були залиті водою, а деякі взагалі були відсутні. Водночас ця Біблія має й інші особливості. Вона є однією з небагатьох копій з більш декоративним червоним і чорним чорнилом, а також більш повною версією, ніж інші виявлені копії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів