Поділитись:

У Польщу «по сосиски»: експерт розповів про шахрайську схему з курсом долара

Середа, 25 травня 2022, 08:05
У Польщу «по сосиски»: експерт розповів про шахрайську схему з курсом долара

Усі вважають, що НБУ відпустив гривню, але це не так. 

Що насправді означають заяви Нацбанку, пояснив в ефірі радіо «НВ» економічний експерт Сергій Фурса. 

«Усі ми стали заручниками дива: йдеться про те, що сталося на початку війни, коли курс майже не рухався. Те, що сталося, – це результати реформ 2014-2015 років, реформ НБУ, реформ валютного курсу, реформ банківської системи. Тому система підійшла більш підготовлено. Ми тренувалися перед початком війни, а далі вже й крос можна пробігти. Якби з 2014 року ми пили б і їли три роки, то ми, звісно, не змогли б пробігти крос. Зараз ми були готові, але див не буває. Люди стали заручниками цього «дива», приймаючи це як належне», – пояснив економіст. 

Що ж відбулося минулого тижня? Насправді нічого, крім поганої комунікації й спекуляції, – пояснив Фурса. 

«Вийшов голова центрального банку Кирило Шевченко і сказав, що в майбутньому Нацбанк, якщо буде досягнуто певних критеріїв, готовий розфіксувати курс гривні. А ЗМІ почали подавати цю новину, ніби Нацбанк відпустив курс гривні або планує відпустити найближчим часом. І це одразу породило спекуляції на сірому й чорному ринку. Це все сталося на порожньому місці, адже нічого насправді не відбувалося», – запевнив експерт. 

На цьому тлі, по-перше, Нацбанк ввів додаткові обмеження, по-друге, різниця між офіційним курсом 29 і реальним курсом чорного ринку 37-38 стала великою. І тут, власне, почалася паніка. 

Від нових обмежень постраждали біженці. Зокрема, якщо хтось отримував за кордоном 500 євро, то в результаті обмежень виходило 400 – курс змінився. 

«Була така популярна схема: багато бабусь на Львівщині, Закарпатті тощо кожного дня їхали в Польщу за сосисками – так вони казали митникам. У кожної з цих бабусь було 10-20 карток, на які за курсом 29 падали долари. Вони їхали за кордон і знімали там долари за курсом 29, поверталися сюди і продавали той долар по 35. Загалом це промислова схема, це ж не бабуся вигадала. Є якийсь сірий ділок, який сидить, це робить і наймає таких бабусь. Власне, тому Нацбанк ввів ці дуже болісні обмеження – зараз НБУ не обмежує банки в цьому курсі», – пояснив Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів