Поділитись:

Криголам «Ноосфера» через війну не може повернутися в Одесу

Неділя, 29 травня 2022, 06:27
Криголам «Ноосфера» через війну не може повернутися в Одесу

Науково-дослідне судно “Ноосфера” через війну в Україні не може повернутися у порт приписки – Одесу, тому наступні місяці криголам базуватиметься у Кейптауні (Південно-Африканська Республіка).

Про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

“Через війну в Україні наш криголам поки що не може повернутися в порт приписки – Одесу. Тож наступні місяці судно базуватиметься у Кейптауні: тут проходитиме технічне обслуговування та готуватиметься до нових подорожей, про які ми скоро розкажемо”, – ідеться в повідомленні.

Вчора “Ноосфера” зайшла у порт Кейптауна, завершивши перший антарктичний сезон. Таким чином, вперше за 20 років Україна здійснила антарктичну експедицію власним науковим флотом.

Шлях із Фолклендських островів зайняв 19 днів і був досить складним. Як жартує команда, “за спокійний прохід протокою Дрейка туди й назад ми "заплатили" поганою погодою через Атлантичний океан”.

Українські моряки перебувають на судні вже чотири місяці (“Ноосфера” вирушила в перший рейс під державним прапором з Одеси до Антарктики 28 січня). Загалом з України до Антарктики, а потім звідти до Чилі і через Фолкленди до ПАР подолано 16 тисяч миль (26 тисяч км). Це удвічі більше, ніж довжина Північної і Південної Америки разом.

“Наразі ми дуже втішені, що навіть в далекому Кейптауні українських моряків зустрічали їхні земляки, що нині мешкають у ПАР”, – ідеться в повідомленні.

За перший рейс до Антарктики флагман українського науково-дослідного флоту забезпечив ротацію зимівників на українській станції “Академік Вернадський”, перезмінку полярників на польській станції “Арцтовський” та проведення унікальних досліджень з вивчення Південного океану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 квітня 2024
08 квітня 2024
18 березня 2024
16 лютого 2024
22 січня 2024
03 січня 2024
18 травня 2023
14 травня 2023
24 березня 2023
12 березня 2023