Поділитись:

Нацбанк пояснив, чому падає гривня

Субота, 16 грудня 2017, 12:40

У Національному банку України зазначили, що тиск на курс гривні спричинили сезонний і психологічний фактори.

Про це повідомив в.о. глави НБУ Яків Смолій після засідання монетарного комітету регулятора, – передає finclub.

"З 20-х чисел листопада посилився тиск на курс гривні під дією тимчасових, зокрема сезонних чинників. Зокрема на пропозицію валюти впливає сезонне зменшення ділової активності. Одночасно в кінці року традиційно посилюється тиск на валюту, також тиснуть психологічні чинники: несприятливі очікування щодо майбутньої динаміки курсу гривні", – заявив Смолій.

Втім, на його думку, фундаментальні фактори залишаються сприятливими: прискорення економічного зростання в країнах – основних торговельних партнерах України підтримує зовнішній попит на вітчизняний експорт. Темпи зростання країн Європи в третьому кварталі були найвищими за останні 6 років, а зростання окремих країн Центральної та Східної Європи, зокрема Румунії та Туреччини, було одним з найвищих у світі.

Він зазначив, що світові ціни на основні товари українського експорту залишаються на досить високому рівні: ціни на залізну руду підтримувалися високим попитом з боку Китаю, незважаючи на зниження виробництва в північних провінціях країни в рамках державної політики захисту навколишнього середовища.

"Це утримувало ціни на сталь на високому рівні. При цьому ціни на сталь українського виробництва сьогодні на 56 % вищі, ніж рік тому. Завдяки цьому помітно зріс металургійний експорт, що забезпечує сьогодні понад 40 % пропозиції валюти", – пояснив Смолій.

Крім того, додав чиновник, ціни на пшеницю росли на тлі несприятливих погодних умов і зростання попиту на зернові хорошої якості.

Зазначимо, що держбюджет-2017 було складено з урахуванням середньорічного курсу гривні 27,2 грн/$ і курсу на кінець року 27,8 грн/$.

Надрукувати
мітки:
коментарів