Поділитись:

АМКУ оштрафував виробника популярних марок чаю та кави за приховування зв'язку з росією

П'ятниця, 23 грудня 2022, 11:08
АМКУ оштрафував виробника популярних марок чаю та кави за приховування зв'язку з росією

Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ «ОРІМІ УКРАЇНА» на 80 мільйонів гривень за повідомлення неповних відомостей про непов’язаність кінцевого бенефіціарного власника компанії з російською федерацією.

Про це інформує АМКУ.

ТОВ «ОРІМІ УКРАЇНА» є виробником чаю і натуральної кави. Його продукція випускається під такими зареєстрованими і Україні торговельними марками: «Greenfield», «TESS», «Принцеса Гіта», «Принцеса Канді», «Принцеса Нурі» та «Принцеса Ява», «Jardin», «Piazza del Caffe» та «Жокей».

Справу проти компанії АМКУ розпочав за заявою рітейлера. У ній повідомлялося, що ТОВ «ОРІМІ УКРАЇНА» розіслало торгівельним мережам та дистриб’юторам України електронного листа з заявою про те, що його кінцеві бенефіціарні власники, зокрема і мажоритарний бенефіціарний власник корпоративних прав в статутному капіталі – Вероніка Касьяненко, не пов’язані з російською федерацією.

У листі наголошувалося, що Вероніка Касьяненко є громадянкою Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії останні 10 років та «є міжнародним незалежним приватним інвестором, активно інвестує в акції та облігації публічних компаній у всьому світі … та не інвестує в росію, не є акціонером будь-яких компаній росії, не веде бізнес у росії».

Натомість заявник до АМКУ ж наголошував, що ТОВ «ОРІМІ УКРАЇНА» може бути пов’язане з російською компанією «Орими Трэйд», власниками якої є російські підприємці Сергій Касьяненко та Олександр Євневич.

У листі-відповіді ТОВ «ОРІМІ УКРАЇНА» зазначило, що не володіє інформацією про зв’язки Вероніки Касьяненко з Сергієм Касьяненком.

Водночас завдяки інформації, отриманій від Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України та від торговельних мереж й конкурентів відповідача, Комітет встановив факт наявності родинних зав’язків між Веронікою Касьяненко (бенефіціаром ТОВ «Орімі Україна») та Сергієм Касьяненком (одним з власників російської компанії «Орими Трейд»).

«Поширення ТОВ «Орімі Україна» у листах неповної інформації про своїх власників з росії, зокрема заперечення факту їх прямого відношення до країни-агресора, може вплинути на наміри торговельних мереж та дистриб’юторів щодо співпраці з відповідачем та реалізації його товарів, а також – на бажання українських споживачів купувати товари зазначених торгових марок. Такі дії є порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. За що на відповідача було накладено штраф», – повідомили в АМКУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів