Поділитись:

Нова схема: як ДТЕК Ахметова заробляє сотні мільйонів гривень на Енергоатомі (відео)

Неділя, 09 квітня 2023, 10:37
Нова схема: як ДТЕК Ахметова заробляє сотні мільйонів гривень на Енергоатомі (відео)

Телеграм-канал «Монополіст» підсвітив чергову схему, як державі завдають сотні мільйонів гривень збитків на ринку електроенергії.

Яким чином це відбувається, детально розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору».

В Україні діє ринок електроенергії – місце, де зустрічаються виробники електроенергії, наприклад, атомні чи теплові електростанції, з великими споживачами, трейдерами чи постачальниками. А вже ці постачальники, трейдери чи великі споживачі можуть цю енергію перепродувати або ж споживати самі.

Зі слів Андрія Лучика, модель ринку електроенергії включає низку сегментів:

  1. Ринок двосторонніх договорів.
  2. Ринок «на добу наперед».
  3. Внутрішньодобовий ринок.
  4. Балансуючий ринок.
  5. Ринок допоміжних послуг.

Основні торги відбуваються на ринку «На добу наперед»: кожен продавець виставляє заявку, де вказані обсяг і ціна за МВт/г в кожну конкретну годину. Те саме робить покупець зі свого боку. Там, де обсяг і ціна з обох боків перетинаються, відбувається акцепт купівлі-продажу. Якщо покупцям не вистачає запропонованої електроенергії, вони купують її на «Балансуючому ринку» за більшою ціною. І навпаки – якщо частина пропозицій не акцептована покупцями (наприклад, через завищену ціну або через відсутність потреби), її з великим дисконтом (0,01 грн/МВт-г) викуповує маневрова генерація, яка в цю годину «розвантажується» на відповідний обсяг.

Що таке маневрова генерація? Це, наприклад, гідроелектростанції, теплові електростанції чи теплоенергоцентралі. Тобто потужності, які можна відносно швидко запустити чи зупинити. Бо з атомними електростанціями, наприклад, так не вийде. Більшістю теплових електростанцій в Україні володіє ДТЕК Рината Ахметова.

Тепер, нарешті, перейдемо до самого «схемаря».

«Державний оператор атомних станцій НАЕК «Енергоатом» на «Ринку на добу наперед» (РДН) свідомо ставить завищену ціну електроенергії. В результаті частина його ресурсу не продається на РДН і випадає на «Балансуючий ринок» (БР). На БР цю електроенергію по 1 копійці за МВт-г купує генерація ДТЕК Ріната Ахметова і продає споживачам по ринковій ціні – близько 3 тис. грн/МВт-г. В результаті державна компанія виробляє електроенергію, але не продає. А приватна – не виробляє, але продає. Це відбувається тому, що трейдери Енергоатому вказують в заявках на продаж зависоку ціну. В результаті, ресурс інших продавців викуповується, а атомна е/е випадає на БР. Там її «підхоплює» ДТЕК, який має довгострокові контракти на постачання е/е і виконує їх за рахунок атомної енергії», – пояснює Андрій Лучик.

Така схема можлива за двох умов:

  1. Трейдери Енергоатому або настільки тупі, що кожного дня ставлять високу ціну, сподіваючись, що «сьогодні таки розпродадуть», або виконують домовленість з покупцем.
  2. Покупець, тобто ДТЕК, точно знає, що позитивні небаланси на РДН будуть, тому може прогнозувати графік виробництва і постачання.

Зі слів Андрія Лучика, загальні втрати Енергоатому на користь ДТЕК можна порахувати, виходячи з того, що за 20 днів березня обсяг негативних небалансів склав 340 тис. МВт-г. Множимо на 3 тис. грн/МВт-г, отримуємо більше мільярда вкрадених гривень.

До слова, Герман Галущенко до призначення міністром енергетики працював заступником голови Енергоатому.

Нагадаємо: нещодавно в програмі «Слово редактору» розповідали про схему спрямування менеджментом Міненерго дешевого вугілля з державних шахт приватним споживачам. Державні ТЕС, своєю чергою, опинилися перед вибором: або купувати вугілля дорого в Рената Ахметова, або спалювати державний газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
07:25
07 березня 2024
15 січня 2024
04 січня 2024
26 грудня 2023
21 грудня 2023
07 грудня 2023
03 грудня 2023
30 листопада 2023