Поділитись:

У Луцьку запрацювали станції моніторингу якості повітря: як скористатись (фото)

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 23 червня 2023, 12:39
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У Луцьку запустили систему моніторингу якості повітря від громадської ініціативи ЛУН Місто Air, яка надає можливість встановити спеціальну технічну станцію для моніторингу усім охочим та долучитися до загальної системи моніторингу.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповіли розробники інціативи під час брифінгу у Луцькраді.

Як зазначила заступниця міського голови Ірина Чебелюк, якість повітря – невіддільна частина діяльності у місті. За її словами, 95% забруднень припадає на викиди автомобільного транспорту, а співпраця з цією громадською ініціативою дозволить відслідковувати негативні показники та ліквідувати їх. Крім того, для міста це нічого не коштуватиме, адже участь у програмі – безкоштовна.

«95% забруднень повітря припадає на автомобільний транспорт. За останні роки його кількість в Луцькій громаді збільшилася. Цим повітрям дихають мешканці, тому ми й проводимо постійний моніторинг якості повітря. У 2020 році ми створили цілу систему для цього. Зараз розпочинаємо співпрацю з громадською ініціативою, що займається моніторингом якості повітря в реальному часі. Для нас це є абсолютно безкоштовно», – каже заступниця.

Ірина ЧебелюкІрина Чебелюк

Крім того, це дасть можливість фіксувати викиди з приватних господарств та швидко реагувати на них, адже у Луцькій громаді є багато сіл, мешканці яких нехтують правилами та спалюють сухостій, що негативно впливає на стан атмосфери.

Анна Денисенко, кураторка громадської мережі ЛУН Місто Air, розповіла, що цю мережу вони розвивають вже чотири роки і Луцьк став 11 містом, яке взяло участь у цій ініціативі. Також вона додала, що для покращення стану повітря лучанам краще ходити пішки, користуватись громадським транспортом і відмовлятися від автівок.

«Ми розвиваємо мережу протягом чотирьох років. Пил, який відслідковують станції, не видно неозброєним оком. ВООЗ саме йому приділяє велику увагу. Налаштовувати мережу у Луцьку ми почали кілька місяців тому. Ми бачили вже інтенсивне підвищення кількості цих дрібних часток взимку, коли був опалювальний сезон, бачили певні сплески через рашистську навалу, коли усі користувалися генераторами», – зауважила кураторка.

Анна ДенисенкоАнна Денисенко

Співрозробник пристрою для перевірки повітря Андрій Антоненко розповів про те, як ця станція працює. Він зазначив, що пристрій складається з двох частин: умовного носика, де безпосередньо датчики вимірюють якість повітря та «мізки», які підключаються через wi-fi й передають дані. Сама конструкція кріпиться на рамку вікна користувача та не заважає йому використовувати її в домашніх умовах. Показники можна переглянути на інтерактивній карті, на яку виведений індекс якості повітря:

  • від 0 до 50 – повітря чисте;
  • від 50 до 100 – повітря помірне;
  • понад 100 – повітря забруднене;

Пристрій моніторингу якості повітряПристрій моніторингу якості повітря

До того ж, на карті є табличка, яка має рекомендаційний характер і вказує на те, що потрібно робити, якщо рівень забруднення підвищений. Усі охочі можуть подати заявку на отримання такого пристрою через сайт організації ЛУН Місто Air, а відслідкувати якість повітря у місті можна за посиланням.

Нагадаємо: призупинення роботи підприємства «Біо Пек» на території Гнідавського цукрового заводу, ймовірно, є причиною жахливого запаху у місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024